Δημοσθένης Σαρηγιάννης: «Υπάρχει θέμα στην Κίνα, θα δούμε να αναπτύσσεται κι εδώ ένα κύμα»

Must Read

Το ξέσπασμα της πανδημίας στην Κίνα, φέρνει χωρίς αμφιβολία στην μνήμη, τον χειμώνα του 2020.  Η Ευρώπη προσπαθεί εναγωνίως να προστατευθεί από την νέα απειλή που έρχεται από τα ανατολικά. Στο πλαίσιο αυτό, σήμερα αναμένεται η κρίσιμη συνεδρίαση του Μηχανισμού Αντιμετώπισης Κρίσεων (IPCR), ενώ την ίδια στιγμή και οι υγειονομικές αρχές της Ελλάδας βρίσκονται σε αυξημένη επιφυλακή.

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, τόνισε πως τα μέτρα στα αεροδρόμια είναι επιβεβλημένα. «Θα προσφέρουν σίγουρα μια ασφάλεια, αλλά θα χρειαστεί και μεγαλύτερη επιτήρηση σε επίπεδο τεστ και συγκεκριμένα στην αλληλούχιση των δειγμάτων. Τουλάχιστον στα σύνορα, αλλά και στο εσωτερικό των χωρών. Και βεβαίως στους πιο ευπαθείς πληθυσμούς της Ευρώπης -που είναι οι ηλικιωμένοι και τα παιδιά- θα πρέπει να υπάρχει αντίστοιχο εμβόλιο προστασίας. Αυτός ο εφησυχασμός που υπάρχει μέχρι στιγμής αυτή τη χρονιά, θα πρέπει λίγο να αρχίσει να σταματάει», σημειώνει.

«Το επόμενο διάστημα θα βλέπουμε να αναπτύσσεται κι εδώ ένα κύμα»

Όπως εξήγησε ο καθηγητής, μέχρι στιγμής ο καλός καιρός, έχει ευνοήσει την Ελλάδα συγκρατώντας τη διασπορά του κορωνοϊού και την εξάπλωση των νέων παραλλαγών. Ωστόσο, αυτή η καλή εικόνα δεν αναμένεται να κρατήσει πολύ στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη.

«Προφανέστατα υπάρχει θέμα με την Κίνα. Και φαίνεται να προκύπτει και ένα σοβαρό θέμα στις ΗΠΑ, όπου αναπτύσσεται η XBB.1.5, η παραλλαγή που υπάρχει και στην Ελλάδα, αλλά ακόμη δεν έχει εξαπλωθεί πάρα πολύ. Και πραγματικά αυτή η παραλλαγή έχει μεγάλη δυναμική στις ΗΠΑ. Κι εκεί ήταν πολύ πιο κρύος ο καιρός και μέσα στις γιορτές είχε απότομα τρομακτική εξάπλωση. Γιατί βοήθησαν οι συνθήκες. Σε μας ο καιρός που παρέμεινε καλός όλες αυτές τις ημέρες ήταν σημαντική βοήθεια, γιατί ήμασταν πιο πολύ έξω και με καλύτερους αερισμούς. Το επόμενο διάστημα θα αλλάξει αυτό και σιγά – σιγά θα βλέπουμε να αναπτύσσεται κι εδώ ένα κύμα. Εμείς το έχουμε δει υπολογιστικά, αλλά τρενάρει λόγω καιρού, η έξαρση αυτή», τονίζει ο ίδιος.

«Θέλουμε καλύτερο σύστημα επιτήρησης παραλλαγών στα σύνορά μας»

Παράλληλα, ο καθηγητής υποστηρίζει ότι η επιτήρηση στα σύνορα της χώρας μας για τις παραλλαγές του κορωνοϊού έχει ατονήσει αδικαιολόγητα και ότι πρέπει ταχύτατα να ανασυνταχθεί το Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ΕΟΔΥ, ώστε να έχουμε λεπτομερή καταγραφή.

«Θα έπρεπε να είχαμε δημιουργήσει ένα καλύτερο σύστημα επιτήρησης μεταλλαγμένων και αλληλούχισης δειγμάτων που παίρνουμε από τα σύνορα. Ώστε να βλέπουμε τι κυκλοφορεί ακριβώς. Αυτή τη στιγμή βλέπουμε τελείως τυχαία δείγματα. Και το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών θα σας πει ότι βγάζει μεν αποτελέσματα, αλλά το δείγμα δεν είναι αντιπροσωπευτικό» υπογραμμίζει και συνεχίζει:

«Άρα στην πράξη αυτό ακυρώνει το αποτέλεσμα. Έχουμε απλώς μια ενδιαφέρουσα πληροφόρηση. Δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει κανείς τα στοιχεία για να βγάλει σημαντικά συμπεράσματα και να χαράξει πολιτικές. Δηλαδή μετά από 2.5 χρόνια δεν είμαστε οργανωμένοι. Καταλαβαίνω να μην το έχουμε κάνει τον πρώτο χρόνο, αλλά μετά από 2,5 χρόνια θα έπρεπε να το είχαμε οργανώσει σωστά αυτό».

Τα καλά νέα για την Ευρώπη

Στα αισιόδοξα νέα για την Ευρώπη περιλαμβάνεται η χαμηλή ανοσία των Κινέζων, η οποία δεν ευνοεί την «γέννηση» νέων παραλλαγών και επίσης, η πολύ υψηλή χυμική ή αλλιώς κυτταρική ανοσία των εμβολιασμένων δυτικών κοινωνιών, που προφυλάσσει σε υψηλά ποσοστά από τη σοβαρή νόσηση και τον θάνατο.

«Το καλό που υπάρχει είναι, ότι αυτή η χυμική ανοσία που έχει αναπτυχθεί στον πληθυσμό δεν είναι τόσο απέναντι σε κάποιο συγκεκριμένο στέλεχος, αλλά γενικότερα είναι “ανοσολογική απόκριση” των κυττάρων απέναντι στον κορωνοϊό. Κι αυτή φαίνεται ότι είναι αρκετά υψηλή στον πληθυσμό μας και είναι πιο καλή από αυτή που περιμένει κανείς να δει σε επίπεδο εργαστηριακό. Οπότε ναι μεν αναπτύσσονται αυτές οι νέες παραλλαγές, όπως η ΧBB.1.5, αλλά δεν διαφεύγουν τόσο πολύ στην πράξη όσο θα περίμενε κανείς από το εργαστήριο. Κι αυτό νομίζω ότι είναι ενθαρρυντικό σε κάθε περίπτωση. Κατά τα άλλα ο πληθυσμός έχει κάνει και εμβόλια» εξηγεί ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης στο iatropedia.gr και προσθέτει:

«Ήταν και το εμβολιό τους πιο αναποτελεσματικό, αλλά δεν είχε εμβολιαστεί και ο πληθυσμός τους. Δηλαδή σταματήσαν την εξάπλωση μόνο με την πρακτική zero COVID. Δεν προστάτευσαν και τους ανθρώπους παράλληλα. Οπότε η λογική λέει, ότι από την στιγμή που θα ανοίξεις την “επαφή” με τον ιό, θα είσαι ανοχύρωτος στην πράξη».

Παράλληλα, προσθέτει πως αυτή η συγκυρία της χαμηλής ανοσίας που είναι καταστροφική για τους Κινέζους, μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια για τον υπόλοιπο κόσμο: «Το καλό είναι ότι επειδή οι Κινέζοι δεν έχουν μεγάλη ανοσία, δεν έχουν και μεγάλη ανοσιακή πίεση ώστε ο ιός να αναγκαστεί να δημιουργήσει νέες παραλλαγές, που θα έχουν ακόμη καλύτερα χαρακτηριστικά διαφυγής από την ανοσία, με μεγαλύτερη μεταδοτικότητα κλπ».

Τα άσχημα νέα

Ωστόσο και στη χώρα μας η ανοσία των ανθρώπων από νόσηση και εμβόλια φθίνει ξανά, ενώ δεν αποκλείεται -εάν δούμε μια νέα έξαρση- να απαιτηθεί κι άλλη επικαιροποιημένη δόση.

«Όσο δεν ανανεώνουμε αυτή την ανοσία με επόμενο εμβόλιο και η δική μας ανοσία θα αρχίσει να φθίνει. Ήδη, έχει αρχίσει να φθίνει και ήδη έχουμε διαφυγή ανοσίας από τα νέα στελέχη. Αν αυτά αρχίσουν να αναπτύσσονται πιο γρήγορα, όμως, θα αρχίσουμε να έχουμε πρόβλημα. Και μάλιστα το κλασσικό πρόβλημα, αυτό του μεγάλου αριθμού σε διασπορά, που σημαίνει ότι θα υπάρξουν μεγαλύτερες πιθανότητες για κάποιες παραλλαγές που θα έχουν ιδιάζοντα χαρακτηριστικά», επισημαίνει και καταλήξει λέγοντας:

«Όσο πιο πολλές πιθανότητες δίνεις στον κορωνοϊό να διασπείρεται, τόσο μεγαλώνεις την πιθανότητα να δημιουργηθεί μια παραλλαγή -από τύχη, όχι από πίεση- που θα είναι πιο ισχυρή και γρήγορη στη μετάδοση και θα αρχίσει να κυριαρχεί και τότε θα φτάσει σίγουρα και σε μας».

Δείτε ακόμη: Έξαρση της Covid-19 στην Κίνα: «Ο ιός είναι απίθανο να γίνει πιο επικίνδυνος» υποστηρίζει ο Ηλίας Μόσιαλος

Δείτε ακόμη: Ε.Ε.: Επιτρεπτή μόνο με αρνητικό self test η είσοδος ταξιδιωτών από την Κίνα στα κράτη-μέλη

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This