Έκτακτη σύσκεψη για τους σεισμούς: Ειδικές οδηγίες στους κατοίκους της Λέσβου – Σε επαγρύπνηση για Εύβοια, Θήβα και Κρήτη

«Αυτή τη στιγμή η Λέσβος είναι η πιο επίφοβη περιοχή», υποστηρίζει ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος

Must Read

Μια ακόμη έκτακτη σύσκεψη για τη σεισμική δραστηριότητα στη χώρα μας πραγματοποιήθηκε σήμερα, με το πόρισμα της επιτροπής εκτίμησης σεισμικού κινδύνου να προβλέπει και ειδικές οδηγίες για τους κατοίκους της Λέσβου.

Ειδικότερα, η Μόνιμη Ειδική Επιστημονική Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης του ΟΑΣΠ, η οποία συνεκλήθη απόψε το απόγευμα, έπειτα από συνεννόηση του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστου Στυλιανίδη και του προέδρου του ΟΑΣΠ και προέδρου της Επιτροπής, καθηγητή Ευθύμη Λέκκα, εξέτασε όλα τα νεότερα στοιχεία που αφορούν στην τρέχουσα σεισμική δραστηριότητα σε αρκετές περιοχές της χώρας.

Και, σύμφωνα με το ομόφωνο πόρισμα των μελών της Επιτροπής, ανακοινώθηκαν τα εξής:

  • Η σεισμική διακινδύνευση στην Ανατολική Κρήτη είναι εξαιρετικά μικρή, σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα.
  • Στις περιοχές της Θήβας και της Εύβοιας καταγράφονται και αξιολογούνται τα νεότερα δεδομένα, με στόχο την πληρέστερη παρακολούθηση των σεισμικών ακολουθιών.
  • Η τρέχουσα σεισμική δραστηριότητα στη βόρεια Λέσβο είναι σε εξέλιξη και παρακολουθείται. Δεν υπάρχουν στοιχεία ενεργοποίησης παρακείμενων ρηξιγενών ζωνών.

Στους πολίτες της Λέσβου συστήνεται: (α) να αποφεύγουν την είσοδο και την παραμονή τους σε κτίρια που τυχόν έχουν υποστεί βλάβες ή έχουν χαρακτηριστεί προσωρινά «Μη Κατοικήσιμα» από τα αρμόδια κλιμάκια μηχανικών και (β) να επιλέγουν ασφαλείς διαδρομές κατά τη μετακίνησή τους μέσα στον αστικό ιστό.

Ο κ. Στυλιανίδης ζήτησε «όπως η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου παραμείνει σε επιφυλακή και να παρακολουθεί συνεχώς τις εξελίξεις προκειμένου να συγκληθεί και πάλι αν χρειαστεί».

Παράλληλα, όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας, της πυροσβεστικής, συμπεριλαμβανομένων και των ΕΜΑΚ, παραμένουν σε ετοιμότητα. Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από σεισμούς, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr και του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση (www.oasp.gr)




Παπαδόπουλος: Ασταθής η κατάσταση στη Λέσβο

Για τη σεισμική δραστηριότητα που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα σε πολλαπλά μέτωπα στη χώρα μας μίλησε στην ΕΡΤ ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, τονίζοντας πως «αυτή τη στιγμή η Λέσβος είναι η πιο επίφοβη περιοχή».

Ο κ. Παπαδόπουλος δεν ήταν σε θέση να πει αν ο μέγιστος σεισμός που έχει καταγραφεί στη Λέσβο ήταν και ο κύριος, τονίζοντας επιπρόσθετα πως «προς το παρόν δεν έχουν προσδιορίσει τις διαστάσεις του ρήγματος στη Λέσβο». Παράλληλα, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο μεγαλύτερου σεισμού στο νησί, σημειώνοντας ότι «δεν έχουμε την εικόνα μία ομαλής μετασεισμικής ακολουθίας. Αυτό φαίνεται από πολλά στοιχεία που είναι τεχνικά και δεν έχει νόημα να αναλυθούν εδώ».

«Ότι είχαμε τον 4,8 Ρίχτερ που είναι είναι κατά τι μικρότερος από της 7ης Ιανουαρίου που έκανε 4,9 δεν σημαίνει ότι κατ’ ανάγκην είναι μία ομαλή μετασεισμική ακολουθία. Απλώς είναι κατά τι μικρότερος. Το σύνολο όμως και όλους τους 120 σεισμούς που έχουν γίνει ως τώρα δεν δίνουν εκείνη την ξεκάθαρη εικόνα μιας μετασεισμικής ακολουθίας ομαλά και φυσιολογικά εξελισσόμενης που θα μας έκανε να πούμε ξέρετε ο 4,9 ήταν ο κύριος (…) Θα έλεγα ότι η κατάσταση είναι ασταθής. Στη φυσική και τη γεωφυσική εννοούμε ότι είναι ασταθής όταν πάει και προς τη μία πορεία δηλαδή να μη γίνει μεγαλύτερο από 4,9 και να ακολουθηθεί η σχετικώς ομαλή μετασεισμική ακολουθία τις επόμενες ημέρες, ασταθής όμως σημαίνει ότι μπορεί να πάει και προς την άλλη πορεία με ενδεχόμενο έστω και ενός μεγαλύτερου σεισμού αν και με μικρότερη πιθανότητα παραμένει ανοιχτό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής σεισμολογίας.

Εξέφρασε δε τον προβληματισμό του για τους σεισμούς στη Μυτιλήνη, λέγοντας πως αφενός εξελίσσεται στο χερσαίο τμήμα του νησιού και αφετέρου ότι η σεισμική δραστηριότητα είναι κοντά σε μεγάλο ρήγμα. «Βρισκόμαστε σε παρακείμενο ρήγμα, δεν είναι του 1867. Νομίζω η πιθανότητα να ενεργοποιηθεί είναι πάρα πολύ μικρή», ανέφερε συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτημα της δημοσιογράφου της ΕΡΤ.

  • Δείτε το ρεπορτάζ:




Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This