Βασιλακόπουλος: «Μας ανησυχεί η χθεσινή έκθεση του ΕΟΔΥ»- Τι είπε για «Όρθρο», «Κράκεν» και εμβόλια

Το εμβόλιο δεν συνδέεται με πιθανότητα ισχαιμικού επεισοδίου, είπε

Must Read

Την έντονη ανησυχία του για τα στοιχεία για την πανδημία που προκύπτουν από την χθεσινή έκθεση του ΕΟΔΥ εξέφρασε ο καθηγητής πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος. 

Όπως ανέφερε σήμερα το πρωί στην ΕΡΤ, «θα πρέπει να μας ανησυχούν οι 250 εισαγωγές, όταν είχαμε 120-130, οι θάνατοι και οι διασωληνωμένοι». Να σημειωθεί πως χθες η έκθεση του ΕΟΔΥ ανέφερε πως 186 άτομα πέθαναν από covid από την περασμένη εβδομάδα!

Πάντως, ο καθηγητής εμφανίστηκε καθησυχαστικός για την νέα υποπαραλλαγή «Όρθρος» και τα 93 κρούσματα που εντοπίστηκαν στη χώρα μας.

«Ο Όρθρος είναι μία υποπαραλλαγή του Κενταύρου. Δε φαίνεται ακόμα και στην έκθεση των Άγγλων -ο Όρθρος σαρώνει τη Βρετανία- να συνδέεται με αυξημένη νοσογόνο δύναμη ή αυξημένη θνητότητα, παρότι έχει μία μετάλλαξη που είχε ο Δέλτα και αυτό είχε φοβίσει αρχικά τους επιστήμονες. Δεν ανησυχεί προς το παρόν την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα η συγκεκριμένη υποπαραλλαγή καθώς βρίσκεται κάτω από επιστημονικό έλεγχο». 

Ο κ. Βασιλακόπουλος τόνισε πως «με την Κράκεν μάλλον έχω ένα 20% περισσότερες πιθανότητες να κολλήσω, με τον Όρθρο δεν είναι καν σίγουρο αυτό. Δεν πρέπει να μας πιάνει καμία τρέλα, ούτε πανικός».

Τα εμβόλια

Τα αυξημένα στατιστικά της πανδημίας πρέπει να μας κινητοποιήσουν να κάνουμε το εμβόλιο, επεσήμανε ο κ. Βασιλακόπουλος. Όπως είπε τα υπάρχοντα εμβόλια καλύπτουν τα υποστελέχη του κορωνοϊού σε πολύ μεγάλο ποσοστό, παρέχοντας 80% μείωση του κινδύνου να πάει στο νοσοκομείο κάποιος που ανήκει σε ευπαθή ομάδα.

Ο ίδιος απάντησε αρνητικά στη πληροφορία ότι το επικαιροποιημένο εμβόλιο της Pfizer ενδεχομένως να συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού σε ασθενείς άνω των 65 ετών.

«Δεν ισχύει αυτό. Υπάρχουν διεθνώς και στην Αμερική πάρα πολλά συστήματα επιτήρησης που παρακολουθούν, μετά από τη χορήγηση κάποιου φαρμάκου ή κάποιου εμβολίου όλες τις ανεπιθύμητες ενέργειες. Σε ένα από όλα αυτά τα συστήματα επιτήρησης, αλλά όχι σε όλα τα άλλα, φάνηκε ένας αυξημένος αριθμός εγκεφαλικών ισχαιμικών τις τρεις πρώτες εβδομάδες μετά τη χορήγηση του εμβολίου. Αυτό ήταν ένα σήμα απλά και μόνο για να διερευνηθεί το γεγονός» επεσήμανε.

«Δεν είναι λοιπόν κάτι που ούτε έχει αποδειχτεί, ούτε θα πρέπει να μας ανησυχήσει. Οι ειδικοί στην ανακοίνωσή τους λένε ότι δε φαίνεται να είναι πραγματικός ο κίνδυνος και συνεχίζουν να συστήνουν το εμβόλιο και αυτό πρέπει απλά να μας καθησυχάζει ότι τα συστήματα επιτήρησης λειτουργούν άψογα»,κατέληξε.

 




Δείτε επίσης:

ΕΟΔΥ: Ακόμη 186 θάνατοι από κορωνοϊό – Έφτασε Ελλάδα και ο εξαιρετικά μεταδοτικός «Όρθρος»

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This