Το ΚΥΣΕΑ έκρινε ότι η θητεία του Α/ΓΕΕΘΑ Κ. Φλώρου έπρεπε να ανανεωθεί για ακόμη έναν χρόνο. Η απόφαση έγινε υπό το βάρος των αποκαλύψεων για την παρακολούθησή του από την ΕΥΠ. Γι’ αυτό και δεν αξιολογήθηκε καθόλου η τριετής θητεία του κ. Φλώρου στη θέση του Α/ΓΕΕΘΑ. Είναι επιτυχημένη;
- Του ΠΑΡΙ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΥ, miilitaire.gr
Ο Κ. Φλώρος άρχισε τη θητεία του με μία δήλωση που έγινε στην πρώτη του συνάντηση με τους δημοσιογράφους που καλύπτουν το ρεπορτάζ του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. «Πρώτα θα τους κάψουμε και μετά θα τους ρωτήσουμε ποιοι είναι» είχε πει για την περίπτωση που οποιοσδήποτε πατούσε ελληνικό έδαφος.
Η δήλωση πήρε μεγάλες διαστάσεις και «σφράγισε» το προφίλ του στρατηγού Φλώρου. Η κοινή γνώμη, κουρασμένη από τις συνεχείς τουρκικές απειλές και προσβολές, προσυπέγραψε τη δήλωση Φλώρου.
Ακολούθησε η κρίση στον Έβρο, με τους Τούρκους να χρησιμοποιούν τους μετανάστες ως πολιορκητικό κριό στα σύνορά μας. Οι Ενοπλες Δυνάμεις είχαν το δύσκολο έργο να αντιμετωπίσουν άοπλο πλήθος. Τα πήγαν καλά και ο κ. Φλώρος πιστώθηκε τις επιδόσεις τους.
Το καλοκαίρι του 2020, μέσα Ιουλίου, οι Τούρκοι βγάζουν τον στόλο τους στο Αιγαίο. Η ελληνική αντίδραση ήταν άμεση και ο αρχηγός Στόλου Παναγιώτης Λυμπέρης κατορθώνει να αναπτύξει τον γηρασμένο και ταλαιπωρημένο Ελληνικό Στόλο αστραπιαία στο Αιγαίο, προκαλώντας σοκ στους Τούρκους, που αναδιπλώνονται…
Λίγες μέρες μετά οι Τούρκοι στέλνουν το «Oruc Reis» σε ύδατα ελληνικών συμφερόντων, και κάπου εδώ τελειώνει το «σερί των επιτυχιών»…
Στο ΓΕΕΘΑ «χρεώνεται» η δήλωση ότι το «Oruc Ries» «πλέει εκτός FIR Αθηνών», λες και το ερευνητικό των Τούρκων… πέταγε. Οι 82 ημέρες παρουσίας του «Oruc Reis», που αμφισβητούσε ελληνικά, κυριαρχικά δικαιώματα, ήταν το πρώτο «τσαλάκωμα» για το προφίλ του Α/ΓΕΕΘΑ.
Μεσολάβησαν κι άλλα γεγονότα…
Σοκ στο Μαξίμου
Τα πρώτα 24ωρα της κρίσης του Αυγούστου του 2020 συγκαλείται ΚΥΣΕΑ. Ο Α/ΓΕΕΘΑ φθάνει στο Μαξίμου όπως πρέπει: φορά στολή παραλλαγής. Τι πιο λογικό. Ωστόσο, η αμφίεσή του προκαλεί μάλλον σοκ στο Μέγαρο Μαξίμου, που έχει αποφασίσει ότι η λύση για την κρίση είναι «διπλωματία, διπλωματία, διπλωματία». Το ίδιο άκουσε και στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ που ακολούθησε. Η «διακριτική στάση» μας καθ’ όλη τη διάρκεια του πλου του «Oruc Reis» επιβεβαιώνει όσα συζητήθηκαν εκείνη την ημέρα.
Ο Α/ΓΕΕΘΑ προφανώς πήρε το μήνυμα, αλλά, αντί να διαφυλάξει τον εαυτό του και την αρχηγία του, επέλεξε να «χτίσει» όσο το δυνατόν καλύτερη σχέση με τον πρωθυπουργό. Τα κατάφερε, σε σημείο που εξασφάλισε απευθείας επικοινωνία με τον πρωθυπουργό. Κάτι που είχε ενοχλήσει σφόδρα τον Γρηγόρη Δημητριάδη, πανίσχυρο τότε στο Μέγαρο Μαξίμου. Οι πληροφορίες λένε ότι ο κ. Δημητριάδης είχε εισηγηθεί την αποστρατεία του κ. Φλώρου στις περυσινές κρίσεις.
Ταυτόχρονα άρχισαν να δημοσιοποιούνται συμπεριφορές του αρχηγού που δεν ήταν ευχάριστες και είχαν να κάνουν κυρίως με τις σχέσεις του με τους άλλους αρχηγούς και στη συνέχεια με τον ΥΕΘΑ Νίκο Παναγιωτόπουλο. Ο μοναδικός που τον στήριζε και εξακολουθεί να έχει καλή σχέση μαζί του είναι ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΘΑ Αντώνης Οικονόμου.
Οσο ο καιρός περνούσε, οι τάσεις «αυτονόμησης» του Α/ΓΕΕΘΑ γίνονταν όλο και πιο αισθητές. Μαζί και η τάση του για υπερπροβολή. Φήμες λένε ότι είχε και τις συμβουλές επικοινωνιολόγου, αλλά μάλλον πρόκειται για μια φιλική του σχέση με μεγάλο όνομα του χώρου της επικοινωνίας που παρεξηγήθηκε.
Σε όλα αυτά ήρθε να προστεθεί και το σκάνδαλο των υποκλοπών, στο οποίο ενεπλάκη το όνομα του Α/ΓΕΕΘΑ.
Υπάρχουν, βεβαίως, και οι αριθμοί. Αναφερόμαστε στον αριθμό των τουρκικών προκλήσεων την περίοδο αρχηγίας Φλώρου. Για να μην είμαστε άδικοι, οι αριθμοί δεν πρέπει να χρεωθούν στον αρχηγό. Είναι θέμα πολιτικής απόφασης η αντιμετώπιση των Τούρκων και των προκλήσεών τους.
Οι αριθμοί όμως είναι δεδομένοι:
1. Εναέρια συμβάντα
Παραβιάσεις ΕΕΧ (2020-19/1/2023): 19.006 (επί συνόλου 48.770 για τα έτη 2004-2023).
Υπερπτήσεις (2020-19/1/2023): 674 (επί συνόλου 1.200 για τα έτη 2004-2023).
Εμπλοκές (2020-19/1/2023): 942 (επί συνόλου 3.387 για τα έτη 2004-2023).
2. Θαλάσσια συμβάντα
Παραβιάσεις ΕΧΥ (2020-2022): 6.881
Η διάψευση των ελπίδων του προσωπικού
Εκτός από τα Ελληνοτουρκικά υπάρχει και κάτι που όλοι το ξεχνάμε. Το προσωπικό που περίμενε κάποια πράγματα που δεν τα είδε:
- Επί τριετία παραμένουν εκατοντάδες κενές θέσεις στα ΑΣΕΙ – ΑΣΣΥ λόγω της ΕΒΕ, η οποία ορίστηκε σε υψηλά επίπεδα με ευθύνη του ΓΕΕΘΑ, παρά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού και του ΥΕΘΑ για αύξηση των εισακτέων (ΔΕΘ 2019).
- Οι μισθοί των σπουδαστών τριών ΑΣΕΙ – ΑΣΣΥ παραμένουν εξευτελιστικοί σε σύγκρισή με αυτούς των σχολών ΕΛ.ΑΣ – Λ.Σ./ΕΛ.ΑΚΤ.
- Η εμπάθεια και ο εμπαιγμός για τα στελέχη «χτύπησαν ταβάνι» με τη χορήγηση του επιδόματος των 600 ευρώ μόνο σε ΕΛ.ΑΣ και Λ.Σ., «διότι φυλάττουν σύνορα», ενώ παράλληλα διασπείρονται και ψευδείς ειδήσεις (fake mews) για δήθεν ποσά που εισέπραξαν οι στρατιωτικοί (συνέντευξη ΥΕΘΑ και ομιλία του πρωθυπουργού στη Βουλή). Παρεμπιπτόντως, πρόσφατα η Ακαδημία Αθηνών βράβευσε με χρυσό μετάλλιο τις Ε.Δ., με το εξής αιτιολογικό: «Χρυσό Μετάλλιο στις Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας (Στρατό Ξηράς, Πολεμικό Ναυτικό, Πολεμική Αεροπορία) για την επί σειρά ετών κατάσταση επαγρύπνησης, ετοιμότητας και επιχειρησιακών επεμβάσεων στην οποία βρίσκονται, αντιμετωπίζουσες με επιτυχία την έργω και λόγω παραβατική, προκλητική και επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας, εξασφαλίζουσες την ακεραιότητα του εθνικού χώρου και την απρόσκοπτη ενάσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων του κράτους».
- Παρά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού από τη ΔΕΘ, τα πλεύσιμα δεν έχουν χορηγηθεί και γίνεται προσπάθεια να καρπωθούν και άλλα χρήματα τα στελέχη των Ειδικών Δυνάμεων (τα οποία ήδη εισπράττουν πρόσθετες αποζημιώσεις), λες και τα υπόλοιπα στελέχη ζουν πλουσιοπάροχα.
- Ο Α/ΓΕΕΘΑ δείχνει να ενδιαφέρεται μόνο για τα στελέχη των Ειδικών Δυνάμεων, αδυνατώντας να τακτοποιήσει θέματα που αφορούν το σύνολο του προσωπικού (ύψος ημερήσιας αποζημίωσης, αποζημίωση νυκτερινών κ.ά.).
Συμπερασματικά, όσον αφορά τη μέριμνα προσωπικού, τα στελέχη αποσβολωμένα και συνάμα απογοητευμένα βλέπουν έναν Α/ΓΕΕΘΑ ο οποίος διατείνεται ότι μιλά απευθείας με τον πρωθυπουργό και ενώ είχε τρία χρόνια στη διάθεσή του δεν έλυσε κανένα θέμα του προσωπικού που διοικεί…