Σάββατο, 1 Απριλίου 2023

Τα συν και τα πλην της θητείας του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Φλώρου

Οι δηλώσεις του στην αρχή και η στολή παραλλαγής ακυρώθηκαν από την τάση υπερπροβολής του, τις κακές σχέσεις με το υπουργείο και τη γιγάντωση της τουρκικής προκλητικότητας

Συντάκτης: Newsroom

Το ΚΥΣΕΑ έκρινε ότι η θητεία του Α/ΓΕΕΘΑ Κ. Φλώρου έπρεπε να ανανεωθεί για ακόμη έναν χρόνο. Η απόφαση έγινε υπό το βάρος των αποκαλύψεων για την παρακολούθησή του από την ΕΥΠ. Γι’ αυτό και δεν αξιολογήθηκε καθόλου η τριετής θητεία του κ. Φλώρου στη θέση του Α/ΓΕΕΘΑ. Είναι επιτυχημένη;

  • Του ΠΑΡΙ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΥ, miilitaire.gr

Ο Κ. Φλώρος άρχισε τη θητεία του με μία δήλωση που έγινε στην πρώτη του συνάντηση με τους δημοσιογράφους που καλύπτουν το ρεπορτάζ του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. «Πρώτα θα τους κάψουμε και μετά θα τους ρωτήσουμε ποιοι είναι» είχε πει για την περίπτωση που οποιοσδήποτε πατούσε ελληνικό έδαφος.

Η δήλωση πήρε μεγάλες διαστάσεις και «σφράγισε» το προφίλ του στρατηγού Φλώρου. Η κοινή γνώμη, κουρασμένη από τις συνεχείς τουρκικές απειλές και προσβολές, προσυπέγραψε τη δήλωση Φλώρου.

Ακολούθησε η κρίση στον Έβρο, με τους Τούρκους να χρησιμοποιούν τους μετανάστες ως πολιορκητικό κριό στα σύνορά μας. Οι Ενοπλες Δυνάμεις είχαν το δύσκολο έργο να αντιμετωπίσουν άοπλο πλήθος. Τα πήγαν καλά και ο κ. Φλώρος πιστώθηκε τις επιδόσεις τους.

Το καλοκαίρι του 2020, μέσα Ιουλίου, οι Τούρκοι βγάζουν τον στόλο τους στο Αιγαίο. Η ελληνική αντίδραση ήταν άμεση και ο αρχηγός Στόλου Παναγιώτης Λυμπέρης κατορθώνει να αναπτύξει τον γηρασμένο και ταλαιπωρημένο Ελληνικό Στόλο αστραπιαία στο Αιγαίο, προκαλώντας σοκ στους Τούρκους, που αναδιπλώνονται…

Λίγες μέρες μετά οι Τούρκοι στέλνουν το «Oruc Reis» σε ύδατα ελληνικών συμφερόντων, και κάπου εδώ τελειώνει το «σερί των επιτυχιών»…

Στο ΓΕΕΘΑ «χρεώνεται» η δήλωση ότι το «Oruc Ries» «πλέει εκτός FIR Αθηνών», λες και το ερευνητικό των Τούρκων… πέταγε. Οι 82 ημέρες παρουσίας του «Oruc Reis», που αμφισβητούσε ελληνικά, κυριαρχικά δικαιώματα, ήταν το πρώτο «τσαλάκωμα» για το προφίλ του Α/ΓΕΕΘΑ.

Μεσολάβησαν κι άλλα γεγονότα…

Σοκ στο Μαξίμου

Τα πρώτα 24ωρα της κρίσης του Αυγούστου του 2020 συγκαλείται ΚΥΣΕΑ. Ο Α/ΓΕΕΘΑ φθάνει στο Μαξίμου όπως πρέπει: φορά στολή παραλλαγής. Τι πιο λογικό. Ωστόσο, η αμφίεσή του προκαλεί μάλλον σοκ στο Μέγαρο Μαξίμου, που έχει αποφασίσει ότι η λύση για την κρίση είναι «διπλωματία, διπλωματία, διπλωματία». Το ίδιο άκουσε και στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ που ακολούθησε. Η «διακριτική στάση» μας καθ’ όλη τη διάρκεια του πλου του «Oruc Reis» επιβεβαιώνει όσα συζητήθηκαν εκείνη την ημέρα.

Ο Α/ΓΕΕΘΑ προφανώς πήρε το μήνυμα, αλλά, αντί να διαφυλάξει τον εαυτό του και την αρχηγία του, επέλεξε να «χτίσει» όσο το δυνατόν καλύτερη σχέση με τον πρωθυπουργό. Τα κατάφερε, σε σημείο που εξασφάλισε απευθείας επικοινωνία με τον πρωθυπουργό. Κάτι που είχε ενοχλήσει σφόδρα τον Γρηγόρη Δημητριάδη, πανίσχυρο τότε στο Μέγαρο Μαξίμου. Οι πληροφορίες λένε ότι ο κ. Δημητριάδης είχε εισηγηθεί την αποστρατεία του κ. Φλώρου στις περυσινές κρίσεις.

Ταυτόχρονα άρχισαν να δημοσιοποιούνται συμπεριφορές του αρχηγού που δεν ήταν ευχάριστες και είχαν να κάνουν κυρίως με τις σχέσεις του με τους άλλους αρχηγούς και στη συνέχεια με τον ΥΕΘΑ Νίκο Παναγιωτόπουλο. Ο μοναδικός που τον στήριζε και εξακολουθεί να έχει καλή σχέση μαζί του είναι ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΘΑ Αντώνης Οικονόμου.

Οσο ο καιρός περνούσε, οι τάσεις «αυτονόμησης» του Α/ΓΕΕΘΑ γίνονταν όλο και πιο αισθητές. Μαζί και η τάση του για υπερπροβολή. Φήμες λένε ότι είχε και τις συμβουλές επικοινωνιολόγου, αλλά μάλλον πρόκειται για μια φιλική του σχέση με μεγάλο όνομα του χώρου της επικοινωνίας που παρεξηγήθηκε.

Σε όλα αυτά ήρθε να προστεθεί και το σκάνδαλο των υποκλοπών, στο οποίο ενεπλάκη το όνομα του Α/ΓΕΕΘΑ.

Υπάρχουν, βεβαίως, και οι αριθμοί. Αναφερόμαστε στον αριθμό των τουρκικών προκλήσεων την περίοδο αρχηγίας Φλώρου. Για να μην είμαστε άδικοι, οι αριθμοί δεν πρέπει να χρεωθούν στον αρχηγό. Είναι θέμα πολιτικής απόφασης η αντιμετώπιση των Τούρκων και των προκλήσεών τους.

Οι αριθμοί όμως είναι δεδομένοι:

1. Εναέρια συμβάντα
Παραβιάσεις ΕΕΧ (2020-19/1/2023): 19.006 (επί συνόλου 48.770 για τα έτη 2004-2023).
Υπερπτήσεις (2020-19/1/2023): 674 (επί συνόλου 1.200 για τα έτη 2004-2023).
Εμπλοκές (2020-19/1/2023): 942 (επί συνόλου 3.387 για τα έτη 2004-2023).

2. Θαλάσσια συμβάντα
Παραβιάσεις ΕΧΥ (2020-2022): 6.881

Η διάψευση των ελπίδων του προσωπικού

Εκτός από τα Ελληνοτουρκικά υπάρχει και κάτι που όλοι το ξεχνάμε. Το προσωπικό που περίμενε κάποια πράγματα που δεν τα είδε:

  • Επί τριετία παραμένουν εκατοντάδες κενές θέσεις στα ΑΣΕΙ – ΑΣΣΥ λόγω της ΕΒΕ, η οποία ορίστηκε σε υψηλά επίπεδα με ευθύνη του ΓΕΕΘΑ, παρά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού και του ΥΕΘΑ για αύξηση των εισακτέων (ΔΕΘ 2019).
  • Οι μισθοί των σπουδαστών τριών ΑΣΕΙ – ΑΣΣΥ παραμένουν εξευτελιστικοί σε σύγκρισή με αυτούς των σχολών ΕΛ.ΑΣ – Λ.Σ./ΕΛ.ΑΚΤ.
  • Η εμπάθεια και ο εμπαιγμός για τα στελέχη «χτύπησαν ταβάνι» με τη χορήγηση του επιδόματος των 600 ευρώ μόνο σε ΕΛ.ΑΣ και Λ.Σ., «διότι φυλάττουν σύνορα», ενώ παράλληλα διασπείρονται και ψευδείς ειδήσεις (fake mews) για δήθεν ποσά που εισέπραξαν οι στρατιωτικοί (συνέντευξη ΥΕΘΑ και ομιλία του πρωθυπουργού στη Βουλή). Παρεμπιπτόντως, πρόσφατα η Ακαδημία Αθηνών βράβευσε με χρυσό μετάλλιο τις Ε.Δ., με το εξής αιτιολογικό: «Χρυσό Μετάλλιο στις Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας (Στρατό Ξηράς, Πολεμικό Ναυτικό, Πολεμική Αεροπορία) για την επί σειρά ετών κατάσταση επαγρύπνησης, ετοιμότητας και επιχειρησιακών επεμβάσεων στην οποία βρίσκονται, αντιμετωπίζουσες με επιτυχία την έργω και λόγω παραβατική, προκλητική και επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας, εξασφαλίζουσες την ακεραιότητα του εθνικού χώρου και την απρόσκοπτη ενάσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων του κράτους».
  • Παρά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού από τη ΔΕΘ, τα πλεύσιμα δεν έχουν χορηγηθεί και γίνεται προσπάθεια να καρπωθούν και άλλα χρήματα τα στελέχη των Ειδικών Δυνάμεων (τα οποία ήδη εισπράττουν πρόσθετες αποζημιώσεις), λες και τα υπόλοιπα στελέχη ζουν πλουσιοπάροχα.
  • Ο Α/ΓΕΕΘΑ δείχνει να ενδιαφέρεται μόνο για τα στελέχη των Ειδικών Δυνάμεων, αδυνατώντας να τακτοποιήσει θέματα που αφορούν το σύνολο του προσωπικού (ύψος ημερήσιας αποζημίωσης, αποζημίωση νυκτερινών κ.ά.).

Συμπερασματικά, όσον αφορά τη μέριμνα προσωπικού, τα στελέχη αποσβολωμένα και συνάμα απογοητευμένα βλέπουν έναν Α/ΓΕΕΘΑ ο οποίος διατείνεται ότι μιλά απευθείας με τον πρωθυπουργό και ενώ είχε τρία χρόνια στη διάθεσή του δεν έλυσε κανένα θέμα του προσωπικού που διοικεί…

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Άγρια συμπλοκή στον Άγιο Δημήτριο μεταξύ ανηλίκων: «Τους χτυπούσαν με σφυριά και βαριοπούλες…»

Σοκάρουν οι περιγραφές των αυτοπτών μαρτύρων για την άγρια συμπλοκη μεταξύ ανηλίκων στον Άγιο...

Διάρρηξη σε τράπεζα στη Ν. Σμύρνη: Η πορεία των Κολομβιανών από την άφιξη στην...

Άδειαζαν τις θυρίδες πάνω από 2.5 ώρες - Έκλεψαν κοσμήματα και χιλιάδες ευρώ

Ποινική δίωξη στον 15χρονο Ρομά που βίασε 12χρονο

Εξελίξεις υπάρχουν στην φρικιαστική υπόθεση του βιασμού που υπέστη ένας 12χρονος από έναν 15χρονο...

Νέα καταγγελία για τον ΟΣΕ: Δεν λειτουργούν οι ραδιοεπικοινωνίες!

Μπορεί την ερχόμενη Δευτέρα να ξεκινούν και πάλι οι επιβατικές αμαξοστοιχίες από την Αθήνα...

Επεισόδιο με πυροβολισμούς στο Μαρκόπουλο – Ένας τραυματίας

Στο νοσοκομείο ΚΑΤ νοσηλεύεται ένας 27χρονος ο οποίος τραυματίστηκε σε επεισόδιο με πυροβολισμούς που...

Ξεσπά ο σταθμάρχης Παλαιοφαρσάλου για τις κατηγορίες του επιθεωρητή ΟΣΕ

Εξοργισμένος εμφανίστηκε ο σταθμάρχης Παλαιοφάρσαλου, Γιώργος Ζήνδρος σχετικά με την αναφορά που έκανε στο...

Λιμενικό: Πώς έγινε η πρόσκρουση των δύο πλοίων στην Κυλλήνη

Σε ανακοίνωσή του το λιμενικό αναφέρεται στο περιστατικό που έγινε στις 7 σήμερα το...

Κως: Χειροπέδες σε 75χρονο που έστελνε άσεμνα μηνύματα σε 15χρονη!

Χειροπέδες πέρασε η αστυνομία στην Κω σε έναν 75χρονο μετά από καταγγελία ότι έστελνε...

Καμία ντροπή: Έγγραφο του ΟΣΕ αποδεικνύει πως τρένα κινούνται στα τυφλά!

Καμία παρέμβαση και σχέδιο για την ασφάλεια μετά την τραγωδία - Στο χωριό Τέμπη έγινε μνημόσυνο για τα θύματα

Καταγγελία φρίκης στη Θεσσαλονίκη: 15χρονος έβαλε 12χρονο να βλέπει πορνό και τον βίασε –...

Από το κακό στο χειρότερο πάνε τα πράγματα στην ελληνική κοινωνία, με τα όσα...

Φίλη 66χρονου λυράρη: «Είναι ανθρωπόμορφο τέρας!»

Με ιδιαίτερα σκληρούς χαρακτηρισμούς μίλησε για τον 66χρονο λυράρη μια γυναίκα η οποία αποτελεί...

Καταδίωξη κλεμμένου ΙΧ κατέληξε σε…πρόσκρουση!

Σκηνές από κινηματογραφική ταινία εκτυλίχθηκαν χθες το βράδυ στον Ασπρόπυργο.Πιο αναλυτικά, οι αστυνομικοί είδαν...

Στάση εργασίας στα λεωφορεία την Δευτέρα για την ασφάλεια στις συγκοινωνίες

Ταλαιπωρία περιμένει τους πολίτες που θέλουν να μετακινηθούν με λεωφορεία την Δευτέρα καθώς οι...

Αντίστροφη μέτρηση για τις κληρώσεις της νέας έκδοσης του Εθνικού Λαχείου

Το μεγάλο εγγυημένο έπαθλο του 1.000.000 ευρώ και πολλά ενδιάμεσα κέρδη, με μόνο με...

Ντροπή! Γιατρός και νοσηλευτής πήγαν με δικό τους ΙΧ σε ατύχημα γιατί δεν υπήρχε...

Ένα σοβαρό τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε το βράδυ της Παρασκευής στη Λάβα Σερβίων, στην Κοζάνη...

ΣΧΟΛΙΑ

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τεκτονικές αλλαγές στην παγκόσμια οικονομία: Βραζιλία και Κίνα εγκαταλείπουν το δολάριο

Η Βραζιλία και η Κίνα φέρεται να έχουν συνάψει συμφωνία για να εγκαταλείψουν το δολάριο των ΗΠΑ υπέρ των δικών τους νομισμάτων στις διμερείς...

Δανάη Κούστα: Η καλλονή κόρη του Γιάννη Κούστα σε σπάνια δημόσια εμφάνιση

Η κόρη του Γιάννη Κούστα και της πρώην συζύγου του Σοφίας Γιαννακοπούλου, Δανάη Κούστα είναι μια εντυπωσιακά όμορφη κοπέλα και την είδαμε σε μια...

Το δράμα της Όλγας: «Μετατοπίστηκε 13 χιλιοστά ο εγκέφαλός της» – Οργή για την ποινή-χάδι στον νταή της Αργυρούπολης

«Ούτε μιλάει, ούτε να εξυπηρετηθεί, ούτε τίποτα. Δεν μπορεί να περπατήσει. Μόνο ο θεός ξέρει πότε θα γίνει καλά», λένε οι γονείς της

Ο Νεκτάριος Κυρκόπουλος «έφαγε» ισλαμικό μπούλινγκ για τον σταυρό από το Άγιον Όρος

Ζήτησαν από τον Νεκτάριο Κυρκόπουλο να βγάλει τον σταυρό που φορούσε στα γυρίσματα πακιστανικού σίριαλ, που θα παιχτεί στο Netflix.Από τον Ηλία Μαραβέγια«Επαθα...

Βατερλώ Μητσοτάκη στο Γέρακα!

Στην πλατεία του Γέρακα βρέθηκε το πρωί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος πήγε σε γνωστή καφετέρια για να συναντηθεί με πολίτες. Βέβαια, τα πράγματα...

Το χαστούκι της κυρίας Θάνου

Στην κλασική ταινία «Σάντα Τσικίτα» η Νοτιοαμερικάνα χορεύτρια Μαρκέλα (Κ. Λαμπροπούλου) φωνάζει στον τυχαίως ευρεθέντα μπροστά της Φώτη Φαγκρή (Β. Λογοθετίδη) διάφορα ακαταλαβίστικα. Ο...

«Με βίασε επειδή ξεκίνησα δουλειά» – Σοκάρει η 45χρονη που έπεσε θύμα άγριας κακοποίησης από τον σύζυγό της

Την απόλυτη φρίκη βίωνε στα χέρια του συζύγου της μια 45χρονη γυναίκα στο Κερατσίνι, η οποία  χθες έφτασε έντρομη στο ΑΤ της περιοχής της...

Η ατάκα του Μητσοτάκη που πάγωσε τον Γέρακα

Μια ατάκα του Κυριάκου Μητσοτάκη έκανε όσους πιστούς του παρευρέθηκαν σήμερα στον Γέρακα να «παγώσουν».Την ώρα που το πανελλήνιο είναι μουδιασμένο από την τραγωδία...

NEWSROOM