Για μια θέση στον -βασιλικό- ήλιο

Η Εκκλησία ανέκαθεν είχε άριστες σχέσεις με τον τέως και την οικογένειά του και οι π. Συνοδινός και π. Καλεώδης το απέδειξαν ακόμη μία φορά

Must Read

Με την εξόδιο ακολουθία του τέως βασιλιά η Μητρόπολη των Αθηνών έζησε ξανά τις μεγάλες της δόξες, ύστερα από πολλά πολλά χρόνια. Ήταν τόσο μεγάλη η ζήτηση για μια θέση στον… ήλιο (τον βασιλικό) που πολιτικοί μέχρι και ιεράρχες έψαχναν για μέσο προκειμένου να παρευρεθούν στην τελετή.

Το «βύσμα» στην περίπτωση του καθεδρικού ναού και της συνεννόησης με τα παιδιά του τέως είχε αναλάβει ο προϊστάμενος του ναού, παπά Θωμάς Συνοδινός. Υπενθυμίζω πως ο π. Θωμάς διετέλεσε πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής επί Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου, τότε που τις μεγάλες διοργανώσεις τις είχε για… ψωμοτύρι (διοργάνωσε την επίσκεψη του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β’, του Πούτιν κ.ά.). Γι’ αυτό όλοι οι πρώην πρωθυπουργοί σέβονται και τον ίδιο και τη γνώμη του.

O «γκουρού»

Από την άλλη, τις λεπτομέρειες του τελετουργικού είχε αναλάβει ο «γκουρού» της εθιμοτυπίας της Εκκλησίας της Ελλάδος π. Πατρίκιος Καλεώδης. Εχει γράψει και σχετικό βιβλίο, υπενθυμίζω, που θα έπρεπε να το γνωρίζουν όσοι διατηρούν θέσεις υψηλές στην Εκκλησία. Ο π. Πατρίκιος είναι ο αγαπημένος ιερέας της «βασιλικής οικογένειας» και θήτευσε ως ιεροδιάκονος του παλατιού πριν ο Κωνσταντίνος εκπέσει του αξιώματος. Η Εκκλησία ανέκαθεν διατηρούσε άριστες σχέσεις με τον τέως και την οικογένειά του, και οι Συνοδινός και Καλεώδης το απέδειξαν ακόμη μία φορά.

Θέμα χρόνου είναι να έρθει ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην Αθήνα για να «παραλάβει» τον ναό του στην Αθήνα. Θυμίζω για όσους δεν με παρακολουθούν με συνέπεια πως ο δήμαρχος Αθηναίων μετά την ντρίπλα που έκανε και αφαίρεσε από το Πατριαρχείο το «μήλον της Εριδος», το εκκλησάκι στο Κτήμα Προμπονά, παραχωρεί έναν νέο ναό στο Κολωνάκι. Βρίσκεται σε ιδιοκτησία του Δήμου Αθηναίων, πολύ κοντά στο γραφείο του Πατριαρχείου. Ο Βαρθολομαίος στο Κολωνάκι, ο Ιερώνυμος στον Προμπονά και ο Μπακογιάννης στα μαλακά.

Πνευματικό του παιδί

Έμαθα πως ο Οικουμενικός Πατριάρχης θέλει στον νέο ναό που θα εξυπηρετεί τις λειτουργικές ανάγκες του γραφείου του στην Αθήνα να τοποθετηθεί το πνευματικό του παιδί και επί δεκαετίες συνεργάτης του, ο Πάτμιος π. Ελευθέριος Χρυσοχόος. Το νέο ακίνητο που παραχωρεί ο δήμος έχει και χώρο όπου θα μπορεί να μένει ο ιερέας.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έχει συμφωνήσει στην παραχώρηση του ναού που βρίσκεται στην εκκλησιαστική δικαιοδοσία του και στην τοποθέτηση του συγκεκριμένου ιερέα, «παιδιού» του Πατριάρχη.

Μύρισαν εκλογές

Εκλογές δεν μυρίζουν μόνο στην πολιτική. Έρχονται σύντομα και στην Εκκλησία. Στα τέλη του επόμενου μήνα και το πιθανότερο εκτός περιόδου Τεσσαρακοστής θα γίνουν εκλογές για την ανάδειξη νέων βοηθών επισκόπων.

Η λίστα με τα ονόματα που έχει να προτείνει στην Ιεραρχία ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος είναι μακροσκελής. Αλλάζει όμως σχεδόν κάθε μέρα. Κανένας δεν θεωρείται σίγουρος και μαθαίνω πως πιθανότατα να υπάρξουν και εκπλήξεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This