Απίστευτες καταγγελίες για τα «κοράκια» που αρπάζουν σπίτια!

Ενώ είχε εισπράξει 25.000 προκαταβολή από δανειολήπτη για να μη βγει στον πλειστηριασμό το σπίτι του, διπλασίασε τη δόση χωρίς συνεννόηση

Must Read

Ανεξέλεγκτες και αδίστακτες εμφανίζονται άλλη μια φορά οι εταιρίες διαχείρισης απαιτήσεων, γνωστές και ως servicers, που επιχειρούν με κομπίνες να αρπάξουν τα σπίτια των δανειοληπτών.

Σύμφωνα με την ανατριχιαστική καταγγελία του Συλλόγου Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος, σε αναφορά που απέστειλε στον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, μία τέτοια εταιρία, παρά το γεγονός ότι έχει ήδη εισπράξει ένα τεράστιο ποσό και μάλιστα τοις μετρητοίς, επιχειρεί να αλλάξει τους όρους της συμφωνίας και ενώ ήδη έχει βγάλει ένα διόλου ευκαταφρόνητο κέρδος. Όπως αναφέρεται στην επιστολή προς τον αρμόδιο υπουργό, δανειολήπτης έχει οφειλή 45.158,68 ευρώ, η οποία, προσαυξανόμενη με τους τόκους υπερημερίας, ανέρχεται στο ποσό των 58.000 ευρώ περίπου. Για την οφειλή αυτή επιβλήθηκε κατάσχεση με πρόγραμμα πλειστηριασμού πρώτης και μοναδικής κατοικίας. Ο δανειολήπτης σε συνεννόηση με εξουσιοδοτημένο συνεργάτη της εταιρίας διαχείρισης συμφώνησε για την αναστολή του πλειστηριασμού να καταβάλει άμεσα το ποσό των 25.000 ευρώ. Το υπόλοιπο ποσό των 33.000 ευρώ συμφωνήθηκε να ρυθμιστεί σε 240 έως 300 δόσεις, δηλαδή με δόση της τάξεως των 200 ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρία διαχείρισης ενημερώθηκε ότι, προκειμένου να καταβληθεί το ποσό των 25.000 ευρώ, ο δανειολήπτης έλαβε δάνειο από πιστωτικό ίδρυμα της Γερμανίας, όπου υποχρεώθηκε να εγκατασταθεί λόγω των οικονομικών δυσχερειών που αντιμετώπιζε στην Ελλάδα, με μηνιαία δόση 400 ευρώ.

Ο σύλλογος υποστηρίζει ότι «η συμφωνία ολοκληρώθηκε, απόδειξη του οποίου είναι ότι ο δανειολήπτης ολοκλήρωσε την καταβολή του ποσού των 25.000 ευρώ και ότι ο πλειστηριασμός ανεστάλη. Αφότου όμως έλαβε το ποσό, η εταιρία διαχείρισης άλλαξε μονομερώς τη συμφωνία και ανακοίνωσε ότι απαιτεί μηνιαία δόση τουλάχιστον 700 ευρώ για να ρυθμίσει το υπόλοιπο του ποσού. Η δικαιολογία για την αλλαγή των απαιτήσεών της ήταν ότι στη συγκεκριμένη σύμβαση εγγυητές είναι οι γονείς του δανειολήπτη και, σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία που είχαν αποσταλεί στην εταιρία διαχείρισης και ήταν σε γνώση της, οι γονείς του έχουν διαθέσιμο υπόλοιπο 700 ευρώ από τις συντάξεις τους. Αυτό το ποσό αξιώνει η εταιρία διαχείρισης ως μηνιαία δόση για τη ρύθμιση της οφειλής». Από όσα περιγράφονται στην αναφορά και τα οποία οφείλει να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν οι αρμόδιες ελεγκτικές Αρχές προκύπτουν εύλογα ερωτήματα. Θα μπορούσε κάλλιστα κάποιος να υποστηρίξει ότι, ενώ η εταιρία είχε τη δυνατότητα εξαρχής να γνωστοποιήσει στον δανειολήπτη την απαίτησή της για το υψηλό μηναίο ποσό, αυτός δεν θα έμπαινε σε επιπλέον περιπέτειες δανεισμού. Ομως προτίμησε να συμφωνήσει, ψευδώς όπως δείχνουν τα γεγονότα, ώστε να λάβει το ποσό των 25.000 ευρώ και μετά να ακυρώσει τη βιώσιμη λύση που πρόσφερε ο δανειολήπτης, αλλάζοντας τους όρους με τρόπο ώστε να είναι αδύνατο να τηρηθούν από εκείνον. Για τον σύλλογο δανειοληπτών «το ζητούμενο είναι προφανώς να προχωρήσει και στην κατάσχεση του ακινήτου, έχοντας λάβει με ανήθικο και απαράδεκτο τρόπο όσο περισσότερα μπορεί, αδιαφορώντας για κάθε έννοια ηθικής και δικαιοσύνης». Είναι περιττό να υπενθυμίσουμε ότι αυτό το περιστατικό όπως καταγγέλλεται από τον σύλλογο έρχεται σε πλήρη αντίθεση με όσα ακόμα και ο ίδιος υπουργός Οικονομικών δήλωνε το προηγούμενο διάστημα. Με αφορμή την πολύ μικρή επιτυχία του πολυδιαφημισμένου εξωδικαστικού συμβιβασμού, ο Χρήστος Σταϊκούρας επιμόνως τονίζει τους τελευταίους μήνες ότι «δεν έχουν σταθεί στο ύψος των περιστάσεων ούτε οι τράπεζες ούτε οι διαχειριστές απαιτήσεων». Με βάση τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν τον Δεκέμβριο, μόλις 2.705 είναι οι αποδεκτές αιτήσεις από τον εξωδικαστικό μηχανισμό, από τα συνολικά 55.800 αιτήματα που έχουν υπάρξει.

Έχουν αγοράσει κοψοχρονιά τα «κόκκινα» δάνεια

Στις περισσότερες των περιπτώσεων οι εταιρίες αυτές έχουν αγοράσει τα «κόκκινα» δάνεια σε ποσοστό έως 30% της ονομαστικής τους αξίας, χωρίς να υπολογίζονται οι τυχόν τόκοι υπερημερίας. Αυτό σημαίνει ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση η εταιρία κατέβαλε για την αγορά του συγκεκριμένου δανείου το ποσό περίπου των 15.000 ευρώ και με την καταβολή του ποσού των 25.000 ευρώ έχει ήδη κέρδος της τάξης του 70%, όμως αυτό δεν είναι αρκετό!

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This