Παρασκευή, 31 Μαρτίου 2023

Για 15 χρόνια η κυρία Μαρία κάθε μέρα έχει για δεύτερο σπίτι της τον τάφο του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου

Mε καύσωνα ή πολύ κρύο - Φύλακας άγγελος του Χριστόδουλου

Συντάκτης: Newsroom

Είναι ο «φύλακας άγγελος» του τάφου του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών. Ναι, καλά διαβάσατε!

  • Από τον Νίκο Νικόλιζα

Η 72χρονη γυναίκα, που βλέπετε στις φωτογραφίες τις οποίες εξασφάλισε αποκλειστικά η «Espresso» και μας διηγείται τη συγκλονιστική ιστορία της, βρίσκεται στο ίδιο σημείο κάθε μέρα, για οκτώ και πλέον ώρες, φροντίζοντας το μνήμα του μακαριστού Αρχιεπισκόπου.

Αυτοβούλως, χωρίς κανείς να της το έχει ζητήσει. Σήμερα, με τη συμπλήρωση 15 ετών από την κοίμηση του μεγάλου αυτού ιεράρχη που μίλησε στις καρδιές όλων των Ελλήνων, ψάξαμε και βρήκαμε ένα ιδιαίτερο θέμα, με σκοπό να δείξουμε την αγάπη και την ευγνωμοσύνη μιας απλής γυναίκας για τον Χριστόδουλο σαν να ήταν μέλος της δικής της οικογένειας.

Ούτε ένα ούτε δύο ούτε πέντε, αλλά 15 ολόκληρα χρόνια, δηλαδή 5.400 μέρες, η κυρία Μαρία, είτε με κρύο είτε με καύσωνα, είναι εκεί φροντίζοντας τον τάφο του. Οχι, δεν είναι ψυχικά άρρωστη, ούτε χρειάζεται ιατρική παρακολούθηση, όπως θα υποψιαστούν πολλοί. Η αγάπη της για τον Χριστόδουλο είναι βαθιά ριζωμένη στην καρδιά και στο μυαλό της.

Το χρέος

Πριν από το επιτόπιο ρεπορτάζ μιλήσαμε με πολλούς ιερείς και ανθρώπους του Α’ Νεκροταφείου για το αν η κυρία Μαρία έχει τα λογικά της. Ολοι μάς είπαν ακριβώς το ίδιο: «Η γυναίκα αυτή αγάπησε τον Χριστόδουλο όσο κανείς άλλος. Και το θεωρεί χρέος της να τον υπηρετεί και μετά την κοίμησή του». Τον όρκο αυτόν έδωσε στα παιδιά και τα εγγόνια της: «Οσο ζω θα τον φροντίζω μέχρι να κλείσω τα μάτια μου».

Η συγκλονιστική ιστορία της κυρίας Μαρίας από το Παλαιό Φάληρο δεν έχει προηγούμενο στα ελληνικά χρονικά. Συνταξιούχος, έχοντας παντρέψει τα παιδιά της και έχοντας αποκτήσει εγγόνια, αποφάσισε να ταχθεί εκεί, φροντίζοντας την τελευταία κατοικία του Χριστοδούλου.

Στο Α’ Νεκροταφείο

Οποιος βρεθεί στο Α’ Νεκροταφείο της Αθήνας, δίπλα από τον ιερό ναό, θα δει τη φιγούρα μιας γυναίκας να φροντίζει το μνήμα του Χριστοδούλου. Σεμνή, με χαρακτηριστική φωνή και πάθος, μιλάει στους επισκέπτες για τον Χριστόδουλο, για την ιστορία του, και τους πληροφορεί για το αρχιερατικό μνημόσυνο που θα τελεστεί τη μέρα της κοίμησής του. Την πλησιάζουμε, της λέμε την ιδιότητά μας και εκείνη με ευχαρίστηση αρχίζει να μας εξιστορεί.

«Κάθε πρωί είμαι εδώ στις 6. Παίρνω το λεωφορείο από το Παλαιό Φάληρο και έρχομαι για να φροντίσω το μνήμα του Αρχιεπισκόπου μας» λέει με κατεβασμένο το κεφάλι η 72χρονη γυναίκα, η οποία στέκεται μπροστά στο μαρμάρινο μνήμα σαν φύλακας. Τη συναντήσαμε λίγα εικοσιτετράωρα πριν συμπληρωθούν 15 χρόνια από την κοίμησή του.

Ηταν σαν σήμερα, 28 Ιανουαρίου 2008, που όλη η Ελλάδα έκλαψε για τον δικό της άνθρωπο, τον Αρχιεπίσκοπο της καρδιάς της. Οπως άλλωστε έκλαψε με λυγμούς και η κυρία Μαρία όταν έμαθε για την εκδημία του. Σε κάθε της κουβέντα, όταν αναφέρει το όνομά του, είτε δακρύζει είτε κομπιάζει. «Ο άνθρωπος αυτός μίλησε και στη δική μου καρδιά όταν έβγαζε τους λόγους του. Τα λόγια του ακόμα και σήμερα αντηχούν στα αυτιά μου. Ποιος άλλος έχει πει στην Εκκλησία “Ελάτε όπως είστε”; Ποιος άλλος έδινε σε ρακένδυτους ανθρώπους χέρι βοηθείας και τους καλούσε να βρίσκονται στους κόλπους της Εκκλησίας;

Για όλα αυτά εγώ έχω υποχρέωση να τον υπηρετώ μέχρι το τέλος της ζωής μου» μας λέει συγκινημένη. Τη ρωτάμε αν πραγματικά πηγαίνει κάθε μέρα εκεί, όπως μας είχαν πληροφορήσει. «Φυσικά. Δεν έχω λείψει ποτέ, ούτε μία μέρα. Ποιος θα φροντίσει τα λουλούδια του τάφου, ποιος θα πλύνει το μνήμα; Δεν τελειώνουν όλα με την ταφή ενός ανθρώπου. Οταν αγαπάς έναν άνθρωπο, πρέπει να φροντίζεις και για την τελευταία του κατοικία» λέει και παίρνει το ποτιστήρι για να ποτίσει τα φυτά που έχει βάλει στις γλάστρες γύρω από το μνήμα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ που κάναμε, πριν από μερικά χρόνια η διοίκηση του νεκροταφείου, βλέποντας την πιστή αυτή 72χρονη γυναίκα να ταλαιπωρείται και να παρευρίσκεται στο μνήμα του ιεράρχη, της απαγόρευσε να πηγαίνει, με σκοπό να μην πάθει κάτι η υγεία της. Ωστόσο συνέβη το αντίθετο: Η κυρία Μαρία έπεσε σε μαρασμό. Οι δικοί της άνθρωποι, μέρα με τη μέρα, την είδαν να λιώνει σαν το κερί. Δεν είχε κουράγιο ούτε να φάει ούτε να σηκωθεί από το κρεβάτι. Στο άκουσμα αυτό, ένας από τους πιο πιστούς ιερωμένους του μακαριστού Χριστοδούλου, μαθαίνοντας πως η γυναίκα μαράζωνε, μεσολάβησε ώστε να της επιτραπεί και πάλι η είσοδος.

Η ιστορία της

Με την κυρία Μαρία καθίσαμε αρκετή ώρα στο Α’ Νεκροταφείο, στο παγκάκι απέναντι από το μνήμα του μακαριστού Χριστοδούλου, μιλώντας για την ιστορία της και για τις αντιδράσεις του κόσμου όταν τη βλέπουν. «Ο κόσμος με αγαπάει και με βλέπει με συμπάθεια. Οσοι έρχονται στο νεκροταφείο έρχονται και στο μνήμα του Χριστόδουλου. Ολοι τον λατρεύουν και όλοι έχουν να μου πουν μια ιστορία μαζί του» μας λέει συγκινημένη. «Δυστυχώς, έφυγε πολύ νωρίς. Αλλιώς η Ελλάδα μας δεν θα ήταν έτσι τώρα» μονολογεί. Τη ρωτάμε αν έχει παιδιά. «Εχω και παιδιά και εγγόνια, τα οποία υπερλατρεύω το ίδιο με τον Χριστόδουλο».

Στην ερώτηση αν είχε γνωρίσει τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο απαντάει συγκινημένη: «Μία φορά τον είχα γνωρίσει από κοντά και μου έχει μείνει το πρόσωπό του. Πόσο φωτεινό και καθαρό ήταν, αλλά και πώς μου μίλησε. Με πόση αγάπη. Λες και με ήξερε. Επίσης, τον έχω δει όραμα μπροστά μου, όμως είναι πολύ προσωπικό θέμα και δεν θα ήθελα να το πω στον κόσμο». Δεν φοβάται, όπως λέει, μήπως την πουν γραφική ή ότι δεν έχει τα λογικά της. Περισσότερο την ενδιαφέρει να μην πει κανείς κακή κουβέντα για τον Χριστόδουλο.

Λίγο πριν την αποχαιρετήσουμε τη ρωτάμε ποια ήταν τα λόγια που την άγγιξαν από τον Χριστόδουλο και την έκαναν να βρίσκεται για 15 ολόκληρα χρόνια εκεί, στην τελευταία του κατοικία. «Οταν τον άκουσα να λέει “Ελάτε όπως είστε, όποιοι και αν είστε”. Αυτά τα λόγια με έκαναν να τον λατρέψω και να λέω ότι είναι ο Αρχιεπίσκοπος της καρδιάς μας».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Άρχισε να πυροβολεί με καραμπίνα μέσα σε κατάστημα στη Ναύπακτο

Τρόμος επικράτησε σε κατάστημα εστίασης στο λιμάνι της Ναυπάκτου.Σήμερα το βράδυ άντρας μπήκε στο...

«Άσε το παιδί, θα του βάλω εγώ θερμόμετρο», είπε στη μάνα της 6χρονης ο...

Μπερδεμένη αρχίζει να γίνεται η ιστορία της σύλληψης ενός 43χρονου Ιρακινού στο Πέραμα, ο...

Εθνική τραγωδία στα Τέμπη: Ευθύνες (και) στον σταθμάρχη Παλαιοφαρσάλου έριξε ο επιθεωρητής του ΟΣΕ

«Είχε ευθύνη να ενημερώσει τους συναδέλφους του στη Λάρισα για την καθυστέρηση του Intercity», υποστήριξε ο υπεύθυνος για τον ορισμό των βαρδιών των κατηγορούμενων σταθμαρχών

Μεγάλη φωτιά σε εργοστάσιο κατασκευής πυροσβεστήρων, στο Σχηματάρι

Μάχη δίνει με τις φλόγες η Πυροσβεστική, καθώς ξέσπασε φωτιά σε εργοστάσιο στο Σχηματάρι...

Ισχυρή σεισμική δόνηση στο Ηράκλειο Κρήτης, ιδιαίτερα αισθητή στην Ιεράπετρα

Σεισμός μεγέθους 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε λίγο πριν τις 22:30 στο Ηράκλειο...

Ζητάνε με εξώδικο να μη γίνει ο ρουκετοπόλεμος στο Βροντάδο της Χίου

Εξώδικο στον δήμο Χίου και στον διοικητή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Χίου, έστειλαν κάτοικοι του...

«Στο σημείο του δυστυχήματος κάναμε τον σταυρό μας και κοιτάξαμε ψηλά…» – «Λύγισαν» οι...

Οι εμπορικές αμαξοστοιχίες επέστρεψαν στις ράγες ένα μήνα μετά το τραγικό, πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα...

Ενα βιβλίο για το ΟΧΙ του λαού στις «Πρέσπες»

Το χρονικό των πανεθνικών συλλαλητηρίων για τη Μακεδονία με την πένα του δημοσιογράφου και ιδιοκτήτη του Βεργίνα ΤV Στέργιου Καλόγηρου

Κλήρωση Τζόκερ: Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί

Οι τυχεροί αριθμοί στην αποψινή κλήρωση του Τζόκερ είναι οι εξής: 3, 4, 8,...

Το δράμα της Όλγας: «Μετατοπίστηκε 13 χιλιοστά ο εγκέφαλός της» – Οργή για την...

«Ούτε μιλάει, ούτε να εξυπηρετηθεί, ούτε τίποτα. Δεν μπορεί να περπατήσει. Μόνο ο θεός ξέρει πότε θα γίνει καλά», λένε οι γονείς της

Οριστικά εκτός φυλακής ο μεσίτης που είχε καταδικαστεί πρωτόδικα στην υπόθεση θανάτου του Ζακ...

Ραγδαίες είναι οι δικαστικές εξελίξεις στην υπόθεση του ξυλοδαρμού μέχρι θανάτου του Ζακ Κωστόπουλου.Όπως...

Πάσχα 2023: Την Πέμπτη 6/4 ξεκινά το εορταστικό ωράριο – Ανοιχτά τα μαγαζιά την...

Το προτεινόμενο ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων στην Αθήνα, για την εορταστική περίοδο του...

Καταγγελίες για απόπειρες παρενόχλησης και αρπαγής μαθητών σε σχολεία της Τούμπας

Άνδρας μεγάλης ηλικίας κυκλοφορεί με ένα μαύρο αυτοκίνητο έξω από τα δημοτικά σχολεία της...

ΕΥΔΑΠ: Το παρασκήνιο μίας δήθεν «πανικόβλητης» επιστολής

*Αναδημοσίευση από datajournalists.co.ukΛίγα 24ωρα μετά από την τραγωδία στα Τέμπη, ένα έγγραφο που υπογράφει...

Νέα πιάτσα ναρκωτικών, κάτω από το Συμβούλιο της Επικρατείας!

Του Γιώργου Αποστολόπουλου*Μέσα στη Στοά του Αρσακείου πάνω από την οποία βρίσκεται το ΣτΕ...

ΣΧΟΛΙΑ

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο Νεκτάριος Κυρκόπουλος «έφαγε» ισλαμικό μπούλινγκ για τον σταυρό από το Άγιον Όρος

Ζήτησαν από τον Νεκτάριο Κυρκόπουλο να βγάλει τον σταυρό που φορούσε στα γυρίσματα πακιστανικού σίριαλ, που θα παιχτεί στο Netflix.Από τον Ηλία Μαραβέγια«Επαθα...

Το χαστούκι της κυρίας Θάνου

Στην κλασική ταινία «Σάντα Τσικίτα» η Νοτιοαμερικάνα χορεύτρια Μαρκέλα (Κ. Λαμπροπούλου) φωνάζει στον τυχαίως ευρεθέντα μπροστά της Φώτη Φαγκρή (Β. Λογοθετίδη) διάφορα ακαταλαβίστικα. Ο...

Δανάη Κούστα: Η καλλονή κόρη του Γιάννη Κούστα σε σπάνια δημόσια εμφάνιση

Η κόρη του Γιάννη Κούστα και της πρώην συζύγου του Σοφίας Γιαννακοπούλου, Δανάη Κούστα είναι μια εντυπωσιακά όμορφη κοπέλα και την είδαμε σε μια...

«Με βίασε επειδή ξεκίνησα δουλειά» – Σοκάρει η 45χρονη που έπεσε θύμα άγριας κακοποίησης από τον σύζυγό της

Την απόλυτη φρίκη βίωνε στα χέρια του συζύγου της μια 45χρονη γυναίκα στο Κερατσίνι, η οποία  χθες έφτασε έντρομη στο ΑΤ της περιοχής της...

Βατερλώ Μητσοτάκη στο Γέρακα!

Στην πλατεία του Γέρακα βρέθηκε το πρωί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος πήγε σε γνωστή καφετέρια για να συναντηθεί με πολίτες. Βέβαια, τα πράγματα...

Γιώργος Λιάνης για Αλίκη Βουγιουκλάκη: «Aνοίγει μια ρόμπα, δείχνει το στήθος της και μου λέει “πάρ’ το”»

O Γιώργος Λιάνης έδωσε μια άκρως πικάντικη συνέντευξη στον Τάσο Τρύφωνος και την εκπομπή «Τετ α Τετ» στην οποία έκανε πολλές αποκαλύψεις για την...

Σκληρές εικόνες: Τον μαχαίρωσε μέχρι θανάτου επειδή του είπε να μην καπνίζει μπροστά στο παιδί

Άγριο φονικό σημειώθηκε έξω από καφετέρια στον Καναδά, όταν ένας άνδρας επιτέθηκε με μαχαίρι σε άλλον πελάτη, επειδή του ζήτησε να μην καπνίζει μπροστά...

Άγριο τρολάρισμα και κράξιμο στον Άδωνι που πήγε στη λαϊκή – Έβαλαν το τραγούδι που μισεί

Γερό «κάζο» επεφύλασσαν στον Άδωνι Γεωργιάδη οι πολίτες, λίγες ώρες μετά από την παραληρηματική του ανάλυση για τους δεξιούς και τους αριστερούς...Ενόψει των εκλογών...

NEWSROOM