Καταστροφή των καλλιεργειών στην Πέλλα – Σε απόγνωση οι παραγωγοί

Οι αγρότες στην Αλμωπία μετρούν πληγές, καθώς η κακοκαιρία μετέτρεψε σε βούρκο τα χωράφια τους

Must Read

Σε απόγνωση βρίσκονται οι παραγωγοί στις αγροτικές περιοχές των δήμων Πέλλας και Αλμωπίας, που βιώνουν την απόλυτη καταστροφή από τις έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών, καθώς αυτές έφεραν τεράστιους όγκους νερού μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα.

Πολλά προβλήματα δημιούργησαν τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα, καθώς κανάλια υπερχείλισαν και φράγματα υποχώρησαν, με αποτέλεσμα χιλιάδες στρέμματα με δενδροκαλλιέργειες, οπωρολαχανικά και κηπευτικά να βουλιάξουν στα λασπόνερα. Το νερό έφτασε έως τους βραχίονες των δέντρων, σε ύψος περίπου 50 εκατοστών, ενώ τα οπωρολαχανικά έγιναν… υποθαλάσσια.

Χαρακτηριστικό, δε, της ποσότητας της βροχής που έπεσε είναι ότι ακόμη τα νερά δεν έχουν υποχωρήσει. Οι αγρότες κοιτούν απελπισμένοι τα χωράφια να έχουν βουλιάξει, παρασέρνοντας στον βούρκο τις όποιες ελπίδες τους για ένα μεροκάματο, σε μια σεζόν κατά την οποία τα κόστη παραγωγής έχουν εκτοξευθεί.

Διαβάστε επίσης: Τριτοκοσμικές εικόνες στη χώρα από την κακοκαιρία: Δρόμοι-«ποτάμια», κατολισθήσεις και πλημμυρισμένα σπίτια

Περιμένουν να υποχωρήσουν τα νερά για να μπορέσουν να μπουν στα χωράφια τους, ώστε να γίνει μια πρώτη εκτίμηση της καταστροφής, ενώ τρέμουν στην ιδέα ότι οι έντονες βροχοπτώσεις θα επαναληφθούν και τις επόμενες ημέρες.

Εικόνες βιβλικής καταστροφής στην Πέλλα

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αλμωπίας, Ξενοφώντας Τσέμπης, κάνει λόγο για χιλιάδες εκτάσεις στη λεκάνη της Αλμωπίας που έχουν πλημμυρίσει: «Το νερό που έπεσε ήταν απίστευτο, πολλά κυβικά σε λίγη ώρα και συνεχόμενες ημέρες. Τα χωράφια είναι ακόμη πλημμυρισμένα. Το μέγεθος της καταστροφής είναι μεγάλο. Υπάρχουν χωράφια όπου το νερό έφτασε τους 50 πόντους, μέχρι τους βραχίονες. Τα δέντρα κινδυνεύουν να σαπίσουν και να ξεραθούν, το ίδιο και τα κηπευτικά. Θα χαθεί μέρος της παραγωγής».

Kηρύχτηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Να σημειωθεί ότι οι δήμοι Σκύδρας, Πέλλας και Αλμωπίας κηρύχτηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ έχουν ήδη συσταθεί κλιμάκια για την καταγραφή των ζημιών και την καταβολή αποζημιώσεων.

Εντονες αντιδράσεις είχαμε και από τους αγρότες της Εδεσσας, που ξεκίνησαν από τα χωριά και τα μπλόκα της Πέλλας και πραγματοποίησαν μηχανοκίνητη διαμαρτυρία στην Εδεσσα. Πέρασαν μέσα από την πόλη με τα τρακτέρ τους και με αγροτικά οχήματα, ενώ παρέδωσαν ψήφισμα με τα αιτήματά τους στον αντιπεριφερειάρχη Πέλλας Ιορδάνη Τζαμτζή.

Μεταξύ άλλων, ζητούν μέτρα στήριξης του εισοδήματος των αγροτών, κατώτατες εγγυημένες τιμές, να μην υπάρχουν καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις και να ληφθούν άμεσα μέτρα για τη μείωση του υψηλού κόστους παραγωγής.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This