Παρασκευή, 17 Μαρτίου 2023

Νοσοκομεία χωρίς παιδίατρο στην Αργολίδα – Επιστολή στον Μητσοτάκη από πατέρα δύο παιδιών

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσίευση:

Σε τραγικό σημείο έχει περιέλθει η κατάσταση με την έλλειψη παιδιάτρων στο νομό Αργολίδας, σύμφωνα με πατέρα δύο μικρών παιδιών, κάτοικο Ναυπλίου, που με επιστολή του θέλησε να διαμαρτυρηθεί στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Τα Νοσοκομεία, Ναυπλίου και Άργους δεν διαθέτουν σχεδόν κανένα παιδίατρο, τονίζει στον πρωθυπουργό ο πατέρας από τον νομό Αργολίδας, Κωνσταντίνος Κουβαράς, πολιτικός μηχανικός. Οι γονείς αναγκάζονται να μεταφέρουν τα παιδιά σε άλλο νομό αν χρειαστούν νοσηλεία, ακόμη και για μια απλή επιπλοκή της εποχικής γρίπης. Η κατάσταση αυτή έχει προκαλέσει ανασφάλεια σε όλους τους κατοίκους της Αργολίδας που έχουν μικρά παιδιά.

Σύμφωνα με το iatropedia.gr, ο κ. Κουβαράς, το 2016 μαζί με τη σύζυγο του αποφάσισαν να φύγουν από την Αθήνα και να εγκατασταθούν μόνιμα στο Ναύπλιο, φτιάχνοντας την οικογένειά τους και τη δική τους επιχείρηση: Ένα ραφείο και μικρό μουσείο-εκθετήριο για την ιστορία των υφαντικών υλών στην Αργολίδα. Σήμερα ωστόσο, επτά χρόνια μετά και έχοντας πλέον αποκτήσει δύο αγόρια -ηλικίας επτά και τεσσάρων ετών σήμερα- αναγκάστηκε να απευθυνθεί με επιστολή του στο γραφείο του πρωθυπουργού, καθώς όπως λέει, μια σειρά γεγονότων τον οδήγησαν στο τρομακτικό συμπέρασμα ότι η οικογένειά του βρίσκεται «στον αέρα», αν κάποια στιγμή κάτι δεν πάει καλά.

Από τις 20 Οκτωβρίου έως και σήμερα, όπως υπογραμμίζει, εξαιτίας της έξαρσης της γρίπης και των εποχικών ιώσεων και τα δύο παιδιά του είναι άρρωστα. Η εύρεση παιδιάτρου, όμως, για να τα εξετάσει και να τους συστήσει την κατάλληλη αγωγή, αποδεικνύεται κάθε άλλο παρά αυτονόητη. Η ιδιώτης παιδίατρος, όπως λέει, το τελευταίο διάστημα δεν είχε κανένα διαθέσιμο ραντεβού λόγω αυξημένης ζήτησης, ενώ τα δύο Νοσοκομεία, Ναυπλίου και Άργους, δεν διαθέτουν σχεδόν κανένα παιδίατρο.

Βρέθηκαν σε άλλο νομό για να εξεταστούν τα άρρωστα παιδιά

Η μία και μοναδική παιδίατρος στο Νοσοκομείο Ναυπλίου δεν μπορεί να εισάγει κανένα άρρωστο παιδί για νοσηλεία, γιατί είναι η μόνη γιατρός για παιδιά στο Νοσοκομείο. Έτσι ο Κωνσταντίνος Κουβαράς με τη σύζυγο και τα δυο τους αγόρια βρέθηκαν ξαφνικά μία μέρα, από το Ναύπλιο στην Τρίπολη. Η σύζυγος με το άρρωστο παιδί τους στο Νοσοκομείο της περιοχής και ο ίδιος με το δεύτερο παιδί τους, να αναζητά ξενοδοχείο.

«Μέχρι πριν το ξέσπασμα της πανδημίας, υπήρχαν κάποιες ελλείψεις σε παιδιάτρους αλλά υπήρχε ροή στα επείγοντα και την περίθαλψη. Όμως τα τελευταία 2-3 χρόνια, οπότε και οι ανάγκες πολλαπλασιάστηκαν το σύστημα στο παιδιατρικό τμήμα των δύο αυτών νοσοκομείων κυριολεκτικά κατέρρευσε», αναφέρει συγκεκριμένα στην επιστολή του στον πρωθυπουργό ο κ. Κουβαράς.

Σύμφωνα με τα γεγονότα, το καλοκαίρι του 2022, προκηρύχθηκαν τρεις θέσεις παιδιάτρων στο Άργος χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία, όπως λέει. Επίσης, στο Ναύπλιο είχε προκηρυχθεί μια θέση το 2021, και η προκήρυξη κηρύχθηκε άγονη την άνοιξη του 2022, καθώς δεν παρουσιάστηκε κανείς ενδιαφερόμενος.

«Αυτό έγινε, καθώς οι εν δυνάμει ενδιαφερόμενοι παιδίατροι γνώριζαν την κατάσταση και δεν ήθελε κανείς να σηκώσει το βάρος για όλη την περιοχή με μόνο μια ακόμη συνάδελφο. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει άλλη προκήρυξη πρόσληψης παιδιάτρου για το Νοσοκομείο Ναυπλίου», τονίζει στην επιστολή του, η οποία εστάλη με email στις 24/01 στο γραφείο του πρωθυπουργού και με κοινοποίηση στο γραφείο του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη.

Ολόκληρη την επιστολή του πατέρα, στον Κυριάκο Μητσοτάκη

«Αξιότιμε κε. Πρωθυπουργέ,

Παίρνω το θάρρος να σας γράψω σχετικά με ένα θέμα το οποίο απασχολεί καίρια τον τόπο στον οποίο κατοικώ. Ονομάζομαι Κωνσταντίνος Κουβαράς, έχω σπουδάσει πολιτικός μηχανικός και βυζαντινή ιστορία, και το 2016 αποφάσισα να εγκαταλείψω τη δουλειά μου στα δημόσια έργα και την Αθήνα και να έρθω να ζήσω στο Ναύπλιο.

Η απόφαση αυτή πάρθηκε από κοινού με τη γυναίκα μου, Χριστίνα Κατωπόδη, η οποία έχει σπουδάσει λογιστική και δούλευε στην πάλαι ποτέ Εμπορική στον τόπο καταγωγής της την Λευκάδα, απ’ όπου επίσης αποχώρησε.

Στο Ναύπλιο δημιουργήσαμε μια μικρή οικοτεχνία ραφής όπου παράγουμε κοντομάνικα μπλουζάκια. Στο πωλητήριό μας έχουμε δημιουργήσει ζωντανό ραφείο και μικρό μουσείο-εκθετήριο για την ιστορία των υφαντικών υλών στην Αργολίδα τον 20ο αι. με συναφή βιβλιοθήκη. Αναφέρω τα ως άνω, ώστε να σας παρουσιάσω την κουλτούρα μας και τι άνθρωποι είμαστε.

Τα πιο σημαντικά όμως δημιουργήματά μας, είναι οι δύο μας γιοι, επτά και τεσσάρων ετών αντίστοιχα. Όπως φαντάζεστε λόγω των γενικότερων επιβαρυμένων υγειονομικών συνθηκών τα τελευταία χρόνια, καθώς και λόγω της ηλικίας των παιδιών, αντιμετωπίζουμε, ιδίως τους χειμερινούς μήνες, οξύτατο πρόβλημα με αλλεπάλληλες γρίπες, ιώσεις, κρυώματα, κορωνοϊούς κλπ.

Εν τω μεταξύ όσο οργανωμένος και αν είναι κάποιος σε ιδιωτικό επίπεδο με παιδιάτρους, γνωρίζετε πολύ καλά, ότι αυτό δεν επαρκεί και ότι σε κρίσιμες στιγμές η επίσκεψη σε κάποιο δημόσιο νοσοκομείο κρίνεται επιτακτική. Στην περιοχή μας, ευτυχώς, υπάρχουν δύο νοσοκομεία, του Ναυπλίου και του Άργους.

Μέχρι πριν το ξέσπασμα της πανδημίας, υπήρχαν κάποιες ελλείψεις σε παιδιάτρους αλλά υπήρχε ροή στα επείγοντα και την περίθαλψη. Όμως τα τελευταία 2-3 χρόνια, οπότε και οι ανάγκες πολλαπλασιάστηκαν, το σύστημα στο παιδιατρικό τμήμα των δύο αυτών νοσοκομείων κυριολεκτικά κατέρρευσε.

Συγκεκριμένα, το Νοσοκομείο του Άργους, δεν έχει ούτε έναν παιδίατρο, και μόνον το τελευταίο διάστημα έρχεται, μόνον για τα τακτικά ιατρεία (Δευ.-Παρ.), το πρωί μέχρι τις δύο, ένας παιδίατρος από το κέντρο υγείας του Λυγουριού. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι όταν εφημερεύει το Άργος, το οποίο γίνεται εναλλάξ με το Ναύπλιο, μέρα παρά μέρα, είμαστε στο έλεος, γιατί απλά δεν υπάρχει κανείς.

Επίσης στο Νοσοκομείο του Ναυπλίου, υπάρχει μόνον μια παιδίατρος, η οποία κυριολεκτικά σηκώνει, νοσοκομειακά, όλο το βάρος των δύο πόλεων και της ευρύτερης Αργολικής πεδιάδας, χωρίς να δύναται να κάνει εισαγωγή σε κάποιο παιδί, όταν αυτό απαιτείται, καθώς είναι μόνη της, και αναγκαστικά να το στέλνει στην Τρίπολη, στο Παίδων κλπ., με ότι συνεπάγεται, κατά περίπτωση, η καθυστέρηση της διακομιδής αυτής για την υγεία του μικρού ασθενή.

Απ’ όσο γνωρίζω μετά από πολύ καιρό, και συγκεκριμένα το καλοκαίρι του 2022, προκηρύχθηκαν τρεις θέσεις παιδιάτρων στο Άργος χωρίς όμως ακόμη να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία. Στο Ναύπλιο είχε προκηρυχθεί μια θέση το 2021, και η προκήρυξη κηρύχθηκε άγονη την άνοιξη του 2022, καθώς δεν παρουσιάστηκε κανείς ενδιαφερόμενος.

Αυτό έγινε, καθώς οι εν δυνάμει ενδιαφερόμενοι παιδίατροι γνώριζαν την κατάσταση και δεν ήθελε κανείς να σηκώσει το βάρος για όλη την περιοχή με μόνο μια ακόμη συνάδελφο. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει άλλη προκήρυξη πρόσληψης παιδιάτρου για το Νοσοκομείο Ναυπλίου.

Θα ήθελα να τονίσω, ότι παρότι πληθυσμιακά μπορεί να μη μιλάμε για πολύ μεγάλες πόλεις, παρόλαυτα η Αργολίδα αποτελεί μια από τις σπουδαιότερες κοιτίδες του αρχαίου Ελληνικού πολιτισμού (Μυκήνες, Επίδαυρος κλπ) με αξιοσημείωτη ανάπτυξη, επακόλουθα, του τουρισμού αλλά και της αγροτικής παραγωγής.

Αυτό οδήγησε σε ένα μεγάλο κύμα εσωτερικής μετανάστευσης κυρίως νέων ανθρώπων όπως εμείς, οι οποίοι, επιλέγουν την περιοχή για να δημιουργήσουν οικογένεια. Άρα το ποσοστό των παιδιών σε σχέση με τον γενικότερο πληθυσμό, είναι πολύ μεγάλο, καθώς στην περιοχή υπάρχουν πάρα πολλές οικογένειες αναλογικά.

Επίσης οκτώ μήνες τον χρόνο, από αρχές Μαρτίου έως τέλη Οκτωβρίου, η περιοχή βουλιάζει από κόσμο λόγω τουρισμού. Υπάρχουν μέρες που το Ναύπλιο, κυριολεκτικά, δεν μπορεί να σηκώσει τόσο κόσμο. Πόσο μάλλον, που τα τελευταία χρόνια ο τουρισμός στην περιοχή ενισχύεται όλο και περισσότερο, και η διεθνής θέση του τόπου μας γίνεται όλο και πιο ισχυρή. Ενώ δεν πρέπει να λησμονούμε ότι λόγω της γεωγραφικής της θέσης και άλλων πλεονεκτημάτων έχει επιλεγεί ως τόπος κατοικίας και από πλείστες οικογένειες με παιδιά με ειδικές ανάγκες – δεξιότητες.

Λόγω της προηγούμενης δουλειάς μου, η οποία ήταν στο χώρο των δημοσίων έργων, και είχα λόγω αυτού επαφές με διάφορους δημόσιους φορείς, έχω αποκτήσει ευρεία εικόνα του πως λειτουργεί η κρατική δομή σε πολλές εκφάνσεις της.

Γι’ αυτό και γενικά σαν άνθρωπος δεν μεμψιμοιρώ και πάντα βλέπω το θετικό, επιλέγοντας συνειδητά κρατικές ή ημικρατικές υπηρεσίες (ΔΕΗ, ΟΤΕ, Εθνική Τράπεζα κλπ.). Καθώς παρόλες τις ελλείψεις, επειδή την γνωρίζω από μέσα, πιστεύω στην πολιτεία και στις κρατικές υπηρεσίες προς τον πολίτη και τις στηρίζω όπως μπορώ.

Λόγω των ως άνω, γνωρίζω πολύ καλά ότι στις διαδικασίες ολοκλήρωσης πρόσληψης, όπως στην προκειμένη περίπτωση, εμπλέκονται πλείστοι φορείς, και τις περισσότερες φορές χρειάζεται πολύς χρόνος. Όμως, συγχρόνως, γνωρίζω ότι ακριβώς επειδή απαιτείται πολύς χρόνος, όταν ανακύπτουν ζωτικής σημασίας ανάγκες, η κυβέρνηση οφείλει, με την ανάλογη πολιτική βούληση, να βρει τις έκτακτες εκείνες λύσεις, ώστε και να καλυφθεί άμεσα το μεγάλο κενό και να επισπευστεί αντίστοιχα ο χρόνος ολοκλήρωσης των απαιτούμενων διαδικασιών.

Επιπρόσθετα, θα ήθελα να ζητήσω να μην απαξιωθεί το Νοσοκομείο Ναυπλίου και να ενισχυθεί και αυτό με τουλάχιστον 3 παιδιάτρους, καθόσον το Ναύπλιο αποτελεί μια από τις ναυαρχίδες τουρισμού στην Ελλάδα, όπου το διεθνές ενδιαφέρον μεγαλώνει χρόνο με τον χρόνο.

Τέλος, μην ξεχνάμε ότι ασχέτως οικονομικής δυνατότητας του Έλληνα πολίτη, την κρίσιμη στιγμή, θα απευθυνθεί στα επείγοντα των δημοσίων νοσοκομείων, επειδή αυτά είναι που δέχονται τους πάντες, όλες τις φυλές του κόσμου και όλες τις κοινωνικές τάξεις, οπότε αυτοί οι γιατροί είναι στην πρώτη γραμμή του μετώπου, και άρα οι πιο ετοιμοπόλεμοι να αντιμετωπίσουν τις πιο δύσκολες περιπτώσεις.

Ελπίζω, λοιπόν, άμεσα να βρεθεί λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η περιοχή μας, καθώς με πολιτική βούληση είμαι απόλυτα πεπεισμένος και εν γνώση μου, ότι όλα τα εμπόδια υπερπηδούνται, μέχρι να τελεσφορήσουν και οι συμβατικές διαδικασίες πρόσληψης.

Με εκτίμηση,

Κωνσταντίνος Κουβαράς».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ευθύμιος Λέκκας: «Με επιτήρηση και διάλογο η παραλία του Ναυαγίου θα καταστεί ασφαλής»

Στην απόφαση να κλείσει για ντόπιους και τουρίστες η παραλία Ναυάγιο στη Ζάκυνθο, μετά...

Καρέ-καρέ η δράση συμμορίας που λήστευε φαρμακεία σε Χολαργό και Αγία Παρασκευή!

Απίστευτες στιγμές έζησαν και οι υπάλληλοι

Κλειδούχος έχασε το πόδι και το χέρι του σε ατύχημα το 2014 και ο...

Δεν έχουν τέλος οι καταγγελίες που έρχονται στο φως από πρώην εργαζομένους σε σιδηροδρομικούς...

Πάνδημη απαίτηση για Δικαιοσύνη

Η απεργία, οι διαδηλώσεις, οι συγκεντρώσεις και οι πορείες ήταν πολύ πιο μαζικές απ’...

Στον ειδικό εφέτη ανακριτή ο επιθεωρητής και οι δύο σταθμάρχες για την τραγωδία στα...

Την ίδια ώρα, χαροπαλεύουν στην εντατική τρία νέα παιδιά

Μίμης Παπαϊωάννου: Ο μύθος της μπάλας που αγαπήθηκε από όλους

Η πρώτη μνήμη που έχω από ποδόσφαιρο είναι από ασπρόμαυρη τηλεόραση, σαν χθες, 16...

Δείτε που μπορείτε να κάνετε σήμερα δωρεάν rapid test

Σε 178 σημεία σε όλη την επικράτεια θα βρίσκονται σήμερα οι Κινητές Μονάδες Υγείας...

Γρηγόρης Κωνσταντέλλος: «Δηλώνω εραστής και όχι βιαστής της αυτοδιοίκησης πρώτου βαθμού»

Συνεντευξη: Γιώργος ΛαμπίρηςΕυθύς, σχεδόν μετωπικός ως προς τον τρόπο που ξετυλίγει τις απόψεις του,...

Κοζάνη: Εκτός κυκλοφορίας τέθηκε η επικίνδυνη υψηλή γέφυρα Σερβίων

Την ολική απαγόρευση κυκλοφορίας όλων των οχημάτων στην υψηλή γέφυρα Σερβίων στην Κοζάνη ανακοίνωσε...

Μετά από δυο χρόνια εξιχνιάστηκε δολοφονία στα Σεπόλια

Εξιχνιάστηκε από την υποδιεύθυνση Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας της διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής,...

Το Υπουργείο Παιδείας έκλεισε το ελληνικό σχολείο στις Βρυξέλλες, πριν βρει νέο κτίριο

Σε αναζήτηση νέας στέγης βρίσκονται από την Τετάρτη 15 Μαρτίου, οι 159 μαθητές του...

Συνεχίζεται το πλιάτσικο στο δίκτυο του ΟΣΕ: Έκλεψαν το αντίβαρο από σήραγγα στα Άνω...

Ασυγκίνητοι ακόμη και από την τραγωδία των Τεμπών μένουν κάποιοι συνάνθρωποί μας, που συνεχίζουν...

Κλήρωση Τζόκερ: Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί

Οι τυχεροί αριθμοί στην αποψινή κλήρωση του Τζόκερ είναι οι εξής: 7, 17, 21,...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Εκτός ΣΚΑΪ ο Νίκος Μουτσινάς μετά την συγκλονιστική παρέμβαση για τα Τέμπη

Το δυστύχημα στα Τέμπη δεν άφησε ανεπηρέαστο κανέναν πολίτη...

Αγγελική Ηλιάδη: Πήγε ουρλιάζοντας στο σχολείο των γιων της

Ευτυχισμένη μητέρα επειδή μεγαλώνει δύο αγόρια δήλωσε η Αγγελική...

Master Chef: To Twitter ξέσπασε κατά της Πωλίνας

Στο τεστ δημιουργικότητας η Μαρία Μπέη έδωσε το μειονέκτημα...

Η Ιωάννα Παλιοσπύρου αποχώρησε από την εκπομπή της Σοφίας Αλιμπέρτη

Η επιστροφή της Σοφίας Αλιμπέρτη στην τηλεόραση είναι γεγονός....

Λάκης Λαζόπουλος: Φεύγει ένα τρένο (Επεισόδιο 12ο)

Ο Λάκης Λαζόπουλος, αποκλειστικά στο newsbreak.gr, κάθε Τετάρτη στις...

Οργή Κυριάκου κατά συνεργατών: Σταματήστε να με παρουσιάζετε ως «βλαμμένο»

Δεν άντεξε άλλο ο Κυριάκος με την επικοινωνιακή διαχείριση...

Στο… κελί ο Τάσος Νούσιας

Σας έλειψε; Επιστρέφει δριμύτερος! Ο Τάσος Νούσιας έδωσε το...

Θεσσαλονίκη: Ιδιοκτήτες σε απόγνωση πωλούν τα ακίνητά τους για «ψίχουλα»

Σε απόγνωση βρίσκονται εδώ και λίγο καιρό οι ιδιοκτήτες...

NEWSROOM