«Μια κόλαση» – Σοκαριστικές μαρτυρίες επιβατών και συγγενών – Δημοσία δαπάνη οι κηδείες -Σήμερα και αύριο έκτακτη αιμοδοσία στην Αθήνα- Συνελήφθη ο σταθμάρχης

Ποιες κατηγορίες αντιμετωπίζει - Το μήνυμα Ιερώνυμου - Η καταστροφή από drone - Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η εθελοντική αιμοδοσία στη Λάρισα

Must Read

Τις εφιαλτικές στιγμές που έζησε μετά την πρωτοφανή τραγωδία με τη σύγκρουση των αμαξοστοιχιών στη Λάρισα η οποία είχε μέχρι στιγμής 36 νεκρούς περιέγραψε ο δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης, Στέφανος Γωγάκος, ο οποίος ήταν ανάμεσα στους τραυματίες καθώς επέβαινε στο πέμπτο βαγόνι της επιβατικής αμαξοστοιχίας που συγκρούστηκε με την εμπορική.

Αξίζει να αναφερθεί πως για την τραγωδία η αστυνομία έχει περάσει χειροπέδες στον σταθμάρχη της Λάρισας. Ο ίδιος φέρεται να υποστήριξε πως έδωσε εντολή για αλλαγή στην τροχιά αλλά δεν υλοποιήθηκε. Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ανθρώπινο λάθος.

Ο σταθμάρχης, ηλικίας 59 ετών, σύμφωνα με την Αστυνομία, χαρακτηρίζεται ως υπαίτιος του δυστυχήματος και κατηγορείται εκτός των άλλων, για ανθρωποκτονία από αμέλεια (άρθρο 302 του Ποινικού Κώδικα), σωματική βλάβη από αμέλεια (314 ΠΚ) και επικίνδυνες παρεμβάσεις στην συγκοινωνία μέσων (291 ΠΚ). Στο πλαίσιο της δικογραφίας που σχηματίζεται από την ΕΛΑΣ έχουν δώσει ανωμοτί καταθέσεις και άλλοι δύο υπάλληλοι στην Τροχαία Λάρισας.

Φως στα αίτια της τραγωδίας αναμένεται να δώσουν οι καταγεγραμμένες συνομιλίες στα κρίσιμα λεπτά πριν από τη στιγμή της σύγκρουσης.

Μια κόλαση

«Βιώσαμε μια κόλαση. Έχανε η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα», ανέφερε αρχικά ο κ. Γωγάκος.

Ο κ. Γωγάκος, που είχε ξεκινήσει από Αθήνα, τραυματίστηκε στο κεφάλι και μετά τις πρώτες βοήθειες από τα πληρώματα του ΕΚΑΒ επέστρεψε με λεωφορείο στη Θεσσαλονίκη.

«Επέστρεφα στη Θεσσαλονίκη από εργασίες στην Αθήνα, με το γρήγορο τρένο. Φτάνοντας έξω από τη Λάρισα, ακούστηκε μία ανακοίνωση ότι υπάρχει πρόβλημα στις γραμμές και πως θα χρειαστεί να κάνουμε μία στάση 15 λεπτών. Λίγο αργότερα και ενώ είχε ξεκινήσει και πάλι το τρένο, ακούσαμε έναν εκκωφαντικό θόρυβο. Όλα τα τζάμια του βαγονιού μας έσπασαν και μέσα έμπαινε καπνός από φωτιά. Η ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Από την έντονη πρόσκρουση τινάχτηκα στον αέρα και χτύπησα το κεφάλι μου στο ταβάνι. Πολλοί επιβάτες έπεσαν από τις θέσεις τους, ούρλιαζε ο κόσμος. Τα φώτα έσβησαν και ως μόνο εφόδιο είχαμε τους φακούς από τα κινητά τηλέφωνα. Μετά ήρθαν οι άνθρωποι του ΟΣΕ, άνοιξαν τις πόρτες και βγήκαμε σιγά σιγά έξω. Περπατώντας σε χωματόδρομο βγήκαμε σε ένα ξέφωτο, όπου μας περίμεναν τα ασθενοφόρα. Είχα αίματα στο κεφάλι, μας περιποιήθηκαν και στη συνέχεια μας έβαλαν στα λεωφορεία να γυρίσουμε στη Θεσσαλονίκη», συμπλήρωσε.

Αρκετοί φοιτητές, σύμφωνα με τον κ. Γωγάκο, βοήθησαν άλλους επιβάτες που ήταν εγκλωβισμένοι και που είχαν τραυματιστεί και δεν μπορούσαν μόνοι τους να βγουν από το τρένο, ενώ συμπλήρωσε πως η πληρότητα του συγκεκριμένου δρομολογίου ήταν στο 100%. «Συχνά ταξιδεύω με τρένο για την Αθήνα και επιστρέφω πάλι πίσω. Αυτή τη φορά, όλα τα βαγόνια ήταν γεμάτα και όλες οι θέσεις κατειλημμένες. Ευχαριστώ τον Θεό που είμαι ζωντανός».

«Μου τηλεφώνησε η κόρη μου μέσα σε πανικό»

Ένα εικοσάλεπτο πριν από τις 12 τα μεσάνυχτα ο επιχειρηματίας Στέλιος Ρίμπας δέχτηκε τηλεφώνημα από την 25χρονη κόρη του Αλεξάνδρα, η οποία ταξίδευε από Αθήνα για Θεσσαλονίκη με το τρένο. «Με κάλεσε το παιδί μέσα σε πανικό, λίγα λεπτά μετά το συμβάν. Βρισκόταν στο έκτο βαγόνι, το προτελευταίο. Επικρατούσε σκοτάδι, καθώς το μισό βαγόνι ήταν μέσα στο τούνελ και το υπόλοιπο εκτός. Υπήρχε φωτιά και καπνός παντού», ανέφερε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Ρίμπας.

«Μου είπε ότι ήταν καλά στην υγεία της και την προέτρεψα να βρει τρόπο να απομακρυνθεί από το τρένο. Σιγά σιγά, μαζί με τους υπόλοιπους επιβάτες των βαγονιών, τους καθοδήγησαν σε ασφαλές σημείο, όπου τους παρέλαβαν λεωφορεία του ΚΤΕΛ, έχοντας νωρίτερα καταγράψει τα στοιχεία τους, για να επιστρέψουν στη Θεσσαλονίκη. Σε όλη αυτή την τραγωδία και τον χαμό ήταν τυχερή μαζί με τους υπόλοιπους», συμπλήρωσε ο πατέρας της 25χρονης.

«Δεν υπάρχουν λέξεις να περιγράψουν το συμβάν – Το δυστύχημα συνέβη λίγο παρακάτω από το τροχαίο με τους οπαδούς του ΠΑΟΚ»

Η κινητοποίηση στην περιοχή ήταν άμεση. Επί τόπου βρέθηκε και η διοίκηση του δήμου Τεμπών για να προσφέρει βοήθεια στα συνεργεία της πυροσβεστικής, την αστυνομία αλλά και στους επιβάτες. «Δεν υπάρχουν λέξεις να περιγράψουν το συμβάν. Είναι πολύ βαρύ αυτό που βλέπουμε. Μία άμορφη μάζα σιδερικών», ανέφερε, από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος του δήμου Τεμπών Γιώργος Ντόντος, ο οποίος βρέθηκε από τα πρώτα λεπτά στον τόπο της τραγωδίας.

«Το πρώτο βαγόνι είναι καμένο, το δεύτερο μία μάζα και το τρίτο εκτροχιασμένο. Το δυστύχημα έγινε στο σημείο του Ευαγγελισμού, λίγο πιο κάτω από εκεί που σκοτώθηκαν τα παιδιά του ΠΑΟΚ. Όπως ενημερωθήκαμε από τους κατοίκους της περιοχής η πρόσκρουση ήταν τόσο έντονη που ένιωσαν σαν να έγινε σεισμός. Σε ακτίνα 5 χλμ κάποιοι που ήταν ξύπνιοι νόμιζαν πως σημειώθηκε σεισμική δόνηση», πρόσθεσε κ.Ντόντος, μιλώντας στο «Πρακτορείο FM», εκφράζοντας τα ειλικρινή του συλλυπητήρια του στις οικογένειες των θυμάτων.

Δημοσία δαπάνη οι κηδείες των θυμάτων

Με δημόσια δαπάνη θα τελεστούν οι κηδείες των θυμάτων της φονικής σύγκρουσης επιβατικής με εμπορική αμαξοστοιχία έξω από τη Λάρισα, έπειτα από απόφαση των υπουργών Μάκη Βορίδη και Χρήστο Σταϊκούρα.

Παράλληλα, από την 1η Μαρτίου έως την 3η Μαρτίου 2023 οι σημαίες σε όλα τα δημόσια κτήρια της χώρας θα κυματίζουν μεσίστιες, ενώ αναστέλλεται και κάθε δημόσια εορταστική εκδήλωση.

Δείτε την ανακοίνωση του υπουργείο Εσωτερικών:

«Με αφορμή το συνταρακτικό σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών που έχει συγκινήσει ολόκληρο τον ελληνικό λαό, οι Υπουργοί Εσωτερικών Μάκης Βορίδης και Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αποφασίζουν την τέλεση της κηδείας των θυμάτων με δημόσια δαπάνη.

Παράλληλα, με απόφαση του κ. Βορίδη, από την 1η Μαρτίου έως την 3η Μαρτίου 2023 οι σημαίες σε όλα τα δημόσια κτήρια της χώρας θα κυματίζουν μεσίστιες ενώ αναστέλλεται και κάθε δημόσια εορταστική εκδήλωση, σε εφαρμογή της κήρυξης από τον Πρωθυπουργό τριήμερου εθνικού πένθους για τα θύματα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος».

 

Η καταστροφή από ψηλά

Στο μεταξύ, στο φως της δημοσιότητας έρχονται βίντεο που έχουν καταγράψει την τραγωδία στην Λάρισα από ψηλά.

Οι εικόνες είναι πραγματικά συγκλονιστικές και ανατριχιαστικές καθώς αποτυπώνουν το μέγεθος της καταστροφής.

 



 

Το μήνυμα Ιερώνυμου

Μήνυμα για την πρωτοφανή τραγωδία στη Λάρισα έστειλε ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος.

«Ειλικρινά, δεν βρίσκω λόγια για να περιγράψω τη βαθύτατη οδύνη μου και την απέραντη θλίψη μου για το τραγικό δυστύχημα, που στοίχισε τη ζωή σε δεκάδες συνανθρώπους μας, πολλούς μάλιστα ιδιαίτερα νέους στην ηλικία», δήλωσε για την πολύνεκρη σιδηροδρομική τραγωδία στην Kοιλάδα των Τεμπών.

«Εύχομαι και προσεύχομαι για την ανάπαυση των ψυχών των αθώων θυμάτων και οι σκέψεις μου βρίσκονται στις οικογένειές τους που θρηνούν τον αδόκητο χαμό τους. Ο Πανάγαθος Θεός να τους δίδει δύναμη και να τους προσφέρει την εξ ύψους παρηγορία. Τόσο εγώ προσωπικά όσο και η Εκκλησία μας είμαστε και θα είμαστε στο πλευρό τους σε τούτες τις δύσκολες στιγμές».Νωρίτερα, ο Μακαριώτατος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου Ιερώνυμο.

Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η εθελοντική αιμοδοσία στη Λάρισα

Εκατοντάδες ήταν οι άνθρωποι που έσπευσαν από το πρωί μέχρι το μεσημέρι σήμερα στη Λάρισα για την εθελοντική αιμοδοσία για τους τραυματίες της σύγκρουσης.

Στην κεντρική πλατεία της Λάρισας πραγματοποιήθηκε από τις 09:00 το πρωί έως τις 14:00, αιμοδοσία από τα δύο νοσοκομεία της πόλης, σε συνεργασία με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό.

Δείτε φωτογραφία:

Να σημειωθεί πως οι ανάγκες για αίμα είναι αυξημένες. Το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας καλεί τους πολίτες να σπεύσουν στις πλησιέστερες Νοσοκομειακές Υπηρεσίες Αιμοδοσίας για να δώσουν αίμα. Εδώ μπορεί να βρει κανείς που ακριβώς μπορεί να δώσει αίμα.

Διήμερη έκτακτη αιμοδοσία θα κάνει ο δήμος Αθηναίων

Σήμερα, Τετάρτη 1 Μαρτίου: Νοσοκομείο Ελπίς (Δημητσάνας 7) άμεση προσέλευση αιμοδοτών μέχρι τις 19:00. Τηλ: 2132039265

Αύριο, Πέμπτη 2 Μαρτίου από τις 10:00 π.μ. – 15:00 μμ στα εξής δημοτικά ιατρεία:

1ο Δημοτικό Ιατρείο (Σόλωνος 78) – τηλ. για ραντεβού 2103626587

2ο Δημοτικό Ιατρείο (Φανοσθένους και Φρειδερίκου Σμιθ, Νέος Κόσμος) Τηλέφωνο για ραντεβού 2109239865

Δείτε επίσης:

Νομοθετήθηκε αλλά δεν υπάρχει ο Εθνικός Οργανισμός Διερεύνησης Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων!

«Θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας να μην ξανασυμβεί» είπε ο Μητσοτάκης από τα Τέμπη

Το πρόσωπο της αγωνίας: Πατέρας στη Λάρισα ψάχνει τον 26χρονο αγνοούμενο γιο του!

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This