«Τέλος» στο έθιμο του ρουκετοπόλεμου θέλουν να βάλουν οι κάτοικοι του Βροντάδου Χίου

Τι αναφέρει η επιστολή που έστειλαν προς τον αστυνομικό διευθυντή της περιοχής

Must Read

Έκκληση προς την αστυνομική διεύθυνση της Χίου κάνουν οι κάτοικοι της περιοχής του Βροντάδου ώστε να μην πραγματοποιηθεί φέτος το Πάσχα ο καθιερωμένους ρουκετοπόλεμος.

Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι κάτοικοι του χωριού,  θέλουν να σταματήσει το έθιμο καθώς κάθε χρονιά ζουν με το φόβο ότι θα συμβεί κάποιο ατύχημα στους ίδιους ή θα καταστραφούν οι περιουσίες τους. 

Σύμφωνα με το έθιμο, το βράδυ της Ανάστασης χιλιάδες αυτοσχέδιες ρουκέτες εκτοξεύονται ανάμεσα στις δυο εκκλησίες της περιοχής, την Παναγία Ερειθιανή και τον Άγιο Μάρκο.

Οι Παναγούσοι (ενορίτες της Παναγίας Ερειθιανής) έχουν ως στόχο να πετύχουν με τις ρουκέτες τους τον τρούλο και το έμβλημα του Αγίου Μάρκου ενώ οι Αγιομαρκούσοι (ενορίτες του Αγίου Μάρκου) το ρολόι του καμπαναριού της Παναγίας Ερειθιανής.

Η προετοιμασία γίνεται αρκετούς μήνες πριν όπου οι ομάδες των δύο ενοριών φτιάχνουν το «κοκτέιλ» από κάρβουνο, νίτρο και θειάφι και το τοποθετούν στις ρουκέτες. Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου οι ρουκέτες στήνονται σε ξύλινες βάσεις, τους ρουκετοσύρτες, προκειμένου να πάρουν την κατάλληλη τροχιά και να πετύχουν το στόχο τους.

Oλόκληρη η επιστολή των κατοίκων:

«Απευθυνόμαστε ξανά σε εσάς, όπως πράξαμε και την προηγούμενη χρονιά, με την ελπίδα αυτή τη χρονιά να εισακουστούν οι παρακλήσεις μας και η Ελληνική Αστυνομία να προστατεύσει αποτελεσματικά εμάς και τις περιουσίες μας. Όπως είμαστε βέβαιοι ότι γνωρίζετε, η επερχόμενη μεγάλη εορτή του Πάσχα για εμάς, τους κατοίκους του Βροντάδου (Αγίου Μάρκου και Παναγίας Ερυθιανής) σημαίνει ότι θα δούμε για ακόμα μια φορά το τόπο μας να γίνεται εμπόλεμη ζώνη, με εκατοντάδες ρουκέτες να εκτοξεύονται προς τα σπίτια μας, προκαλώντας σοβαρές υλικές ζημιές σε αυτά αλλά και θέτοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

Είναι πρόδηλο ότι ο “ρουκετοπόλεμος” αποτελεί μια έκνομη δραστηριότητα, η οποία παρόλα αυτά διεξάγεται κανονικά, με την ανοχή της Δημοτικής Αρχής αλλά και της Αστυνομίας. Δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι η Ελληνική Αστυνομία συμπράττει δια της ανοχής της σε αυτή την παράνομη ενέργεια. Σας ζητάμε λοιπόν να πράξετε τα δέοντα ώστε να μην καταστεί για ακόμα μια φορά ο νόμος κενό γράμμα.

Σας ζητάμε απλώς να προστατεύσετε εμάς και τις περιουσίες μας. Είναι κρίσιμο να καταστήσετε σαφές ότι φέτος δεν θα επιτραπούν οι ρίψεις ρουκετών, ώστε να μπορέσουμε εμείς και οι οικείοι μας να εορτάσουμε το Άγιο Πάσχα, χωρίς το φόβο ότι μια ρουκέτα θα χτυπήσει το σπίτι μας ή εμάς».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This