Τετάρτη, 7 Ιουνίου 2023

Περίεργα παιχνίδια με τη δημόσια περιουσία: Τα «χρυσά» άλογα και η ομοσπονδία των τζαμπατζήδων

Ιδιωτικοποιήσεις «για τα θηρία» από το ΤΑΙΠΕΔ στην χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας - Στην πλάτη της δημόσιας περιουσίας η ιδιωτικοποίηση του Ολυμπιακού Κέντρου Ιππασίας στο Μαρκόπουλο, που το λυμαίνονται χρόνια οι «ελιτιστές του Ιππικού»

Συντάκτης: Newsroom

Περίεργα παιχνίδια με αλλόκοτες «συμμαχίες» κι ευτράπελες καταστάσεις γίνονται στην πλάτη της δημόσιας περιουσίας. Πρωταγωνιστής είναι το ΤΑΙΠΕΔ που ναι μεν στις 9 Μαρτίου ανακήρυξε πλειοδότη για το Ολυμπιακό Κέντρο Ιππασίας στο Μαρκόπουλο, όμως  παράλληλα θέλει να «φορτώσει» στον επενδυτή τόσο την «τζαμπατζού» ομοσπονδία ιππασίας που έχει κάνει κατάληψη στον χώρο επί δυο δεκαετίες, όσο και μια ίλη ιππικού που ξαφνικά αποφάσισε να φτιάξει υπερήλικας ταξίαρχος με προπολεμικές αντιλήψεις για να… φυλάμε τα σύνορα στον… Έβρο, όπως 100 χρόνια πριν.

  • του Βασίλη Γαλούπη

Το αναξιοποίητο Κέντρο Ιππασίας στο Μαρκόπουλο παρέμενε επί 20 χρόνια, για χατίρι μιας μικρής παρέας ανθρώπων, ένας πολύ ακριβός συμβολισμός. Υπήρχε αιτία που δεν είχαμε ποτέ ένα αχανές Κέντρο Ιππασίας πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Κι αυτή ήταν επειδή δεν υπήρχε οικονομικά βιώσιμη χρήση για κάτι τέτοιο.

Τελικά, έστω και πρόσφατα, κι έχοντας ήδη «κάψει» δεκάδες εκατομμύρια από τα λεφτά των φορολογούμενων, το ΤΑΙΠΕΔ έκανε το βήμα για αξιοποίηση του χώρου από επενδυτή. Όμως, γιατί ο επενδυτής να φορτώνεται την Ομοσπονδία Ιππασίας αλλά ακόμα και τα… άλογα του Ελληνικού Στρατού;

Μετά από μια δεκαετία άγονων διαδικασιών για το Ιππικό Κέντρο, που η κατασκευή του κόστισε πάνω από 110 εκατ. ευρώ, το ΤΑΙΠΕΔ ολοκλήρωσε επιτυχώς τον τελευταίο διαγωνισμό. Όμως και πάλι υπάρχουν «μαύρες τρύπες» που μόνο στην χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας θα μπορούσε να συναντήσει κάποιος. Το ΤΑΙΠΕΔ επιχειρεί να επιβάλλει δια της σύμβασης  όρους «για τα θηρία», αντιμετωπίζοντας μια κατ’ εξοχήν ιδιωτική επένδυση με τους κανόνες βολέματος ημετέρων του αιώνιου ελληνικού δημοσίου.

Άλογα από… χρυσάφι για το τίποτα

Στις 14 Φεβρουαρίου η ομοσπονδία ιππασίας έκανε την ετήσια εκδήλωση βράβευσης. Εκεί, τίμησε και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο «για την αναβίωση της Ίλης Ιππικού». Η σκοπιμότητα μιας τέτοιας «σύμπραξης» είναι προφανής.

Σύμφωνα με όρο της σύμβασης για την μίσθωση του Ιππικού Κέντρου  στο Μαρκόπουλο ο επενδυτής αναλαμβάνει την υποχρέωση να ανέχεται τη χρήση μέρους του Μισθίου από την «Ελληνική Ομοσπονδία Ιππασίας» και την «Διεύθυνση Ιππικού – Τεθωρακισμένων – ΔΙΤ» του Γενικού Επιτελείου Στρατού.

Ίλη με άλογα στον στρατό έχει πάψει να υπάρχει εδώ και 50 χρόνια. Ξαφνικά, όμως, αναβίωσε από έναν 75χρονο, που αποστρατεύθηκε το… 1994.

Τον περασμένο Οκτώβριο γνωστοποιήθηκε επίσημα ότι ο στρατός αποκτά ξανά ίλη ιππικού που θα κάνει την πρώτη της εμφάνιση στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου. Όπως δήλωσε ο επικεφαλής ταξίαρχος η αποστολή της ίλης δεν είναι μόνο οι παρελάσεις, αλλά και η «επιτήρηση της μεθοριακής γραμμής του Έβρου».

Εμφάνιση στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου θα κάνει η περίφημη ίλη Ιππικού που απέκτησε ξανά ο στρατός ύστερα από 50 χρόνια…

Όλα αυτά τα αλλοπρόσαλλα δεν είναι δίχως κόστος για τον Έλληνα φορολογούμενο. Σύμφωνα με το εξειδικευμένο σάιτ «armyvoice» βγαίνουν διαρκώς κρατικές πιστώσεις.

Ενδεικτικά, πρόσφατη πίστωση αφορούσε «τη μεταφορά δέκα ίππων της Ίλης Ιππικού, στο πλαίσιο της εθνικής παρέλασης της 25ης Μαρτίου 2023». Με άλλες αποφάσεις βγαίνουν πρόσθετα κονδύλια για «παροχή κτηνιατρικών υπηρεσιών από ιδιώτη κτηνίατρο στους ίππους της Ίλης Ιππικού», και για πεταλώματα.

Μάλιστα, ένα άλογο αποδείχθηκε τόσο ατίθασο που έστειλε δυο υπαξιωματικούς σε αναρρωτική με σπασμένους αστράγαλους και πλευρά. Κατά τις ίδιες πληροφορίες ο διοικητής της ίλης, που αποκαλεί δημοσίως τον Φλώρο «λεβέντη», λαμβάνει παχυλό μισθό και η αγορά κάθε αλόγου έχει σημαντικό κόστος. Ποιος τα αγοράζει και με τι διαδικασίες άραγε γίνονται οι αγορές;

Για ποιο λόγο το ΤΑΙΠΕΔ περιλαμβάνει στις υποχρεώσεις του ιδιώτη επενδυτή και την ανοχή της ίλης ιππικού στην χρήση του μισθίου; Ποια η λογική πίσω απ’ αυτόν τον ακατανόητο όρο; Εκτός όλων, υπάρχει και ένα θέμα ασφάλειας όταν μια μονάδα του στρατού συνυπάρχει σε έκταση για εμπορική αξιοποίηση.

Η ομοσπονδία των τζαμπατζήδων

Όμως, το ΤΑΙΠΕΔ παρά το ότι είναι ο ιδιοκτήτης του ακινήτου με σκοπό την αξιοποίησή του προς όφελος του Δημοσίου, αντί να διεκδικήσει τα χρήματα που οφείλει η συγκεκριμένη ομοσπονδία βάσει νόμιμης ρήτρας, για την επί σειρά ετών αυθαίρετη κατοχή και χρήση ενός μεγάλου χώρου του Μισθίου, ανέχθηκε την κατάληψή του από αυτήν και διατήρησε την σκανδαλώδη ευνοϊκή μεταχείριση.

Όπως έχουμε αποκαλύψει, τον Απρίλιο 2008 υπογράφηκε ιδιωτικό συμφωνητικό μεταξύ της «Ολυμπιακά Ακίνητα» και της Ομοσπονδίας Ιππασίας. Τότε παραχωρήθηκαν για έναν χρόνο στην Oμοσπονδία κτίρια γραφείων εμβαδού 3.100 τ.μ., συγκρότημα στάβλου 9.200 τ.μ. και αποθήκη χωρίς κανένα αντάλλαγμα.

Το συμφωνητικό καθόριζε ότι μετά την λήξη της ετήσιας σύμβασης, τον Απρίλιο 2009, η Ομοσπονδία Ιππασίας υποχρεούτο να αποδώσει όλους τους παραχωρούμενους χώρους στην «Ολυμπιακά Ακίνητα ΑΕ». Προβλεπόταν υψηλή ρήτρα στην περίπτωση που δεν αποχωρήσει η Ομοσπονδία, με 1.000 ευρώ για κάθε ημέρα καθυστέρησης «ως εύλογη και δίκαιη αποζημίωση».

Το ποσό της ρήτρας από το 2009 έως σήμερα ξεπερνά τα 5 εκατ. ευρώ, αφού άλλη σύμβαση παραχώρησης δεν υπογράφτηκε. Γιατί ΤΑΙΠΕΔ – ΕΤΑΔ ουδέποτε μερίμνησαν να εισπράξουν αυτό το νόμιμο ποσό; Με ποιό δικαίωμα χαρίζουν χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου από ρήτρες κι ενοίκια; Και πώς ανέχτηκαν την αυθαίρετη και δωρεάν χρήση δημοσίου ακινήτου από μια ομοσπονδία – καταληψία που δεν έχει πληρώσει ούτε για τα στοιχειώδη επί σχεδόν 15 χρόνια, αν και εισπράττει κανονικά τις γενναίες κρατικές επιχορηγήσεις από τον Αυγενάκη;

Σκηνικά για γέλια και για κλάματα

Μετά από χρόνια βρέθηκε επενδυτής για το ιππικό κέντρο στο Μαρκόπουλο. Όμως, το ΤΑΙΠΕΔ ναρκοθετεί το επενδυτικό πρότζεκτ για χάρη μιας «συμμαχίας» του βολέματος Ομοσπονδίας Ιππασίας – απόστρατου Ταξίαρχου αλόγων – Φλώρου.

Πρακτικά, παγιδεύουν τον επενδυτή με απαράδεκτους όρους που δεν μπορούν να σταθούν πουθενά. Ακριβώς επειδή κανένας σοβαρός διαγωνισμός δεν δύναται να επιβάλλει σε ιδιώτη επενδυτή να φιλοξενεί με το ζόρι μια ομοσπονδία τζαμπατζήδων ενός αθλήματος με μηδαμινή απήχηση και χωρίς οπαδούς, που έχει φεσώσει το Δημόσιο, κι έναν συνταξιούχο που ξαφνικά θέλει να αντιμετωπίσει την Τουρκία με… άλογα, λες και είμαστε στο 1821.

Με πρόσφατες δηλώσεις αξιωματούχων της και ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Ιππασίας διατείνεται ότι το προς αξιοποίηση ακίνητο είναι κατοχυρωμένο ως έδρα της Ομοσπονδίας και της ιππασίας καθώς και ότι θα διασφαλίσει την διατήρησή του υπό οποιαδήποτε συνθήκη! Ο στόχος είναι προφανής. Να αποχωρήσει ο επενδυτής από την αξιοποίηση του ακινήτου και να συνεχισθεί η τσάμπα χρήση στο διηνεκές στις πλάτες του Έλληνα φορολογούμενου. Εισαγγελέας υπάρχει;

Έτσι θα φέρει επενδύσεις στην Ελλάδα το ΤΑΙΠΕΔ; Με τις φουστανέλες, τους καταληψίες και τα ρουσφέτια σε ημετέρους; Στο Ελληνικό η ΕΠΟ και η Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τον χώρο και το προπονητικό κέντρο και να εξεύρουν νέα στέγη χάρη της ανάπτυξης και της επένδυσης. Το ΤΑΙΠΕΔ, όμως, στην περίπτωση του Μαρκόπουλου δίνει μαθήματα για το πώς να αποτρέπονται επενδυτές που υποτίθεται ότι σκοπεύει να προσελκύσει. Η κυβέρνηση οφείλει να γνωρίζει ότι οποιαδήποτε αξιοποίηση φορτώνει τον επενδυτή με ανορθολογικά βάρη δεν είναι επένδυση. Είναι έξοδο.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Φρεαττύδα: Ποιος έσωσε την 17χρονη από βιασμό; Πώς περιγράφει το περιστατικό

Ένας 22χρονος σερβιτόρος και αθλητής του καράτε και του ταε κβο ντο ήταν αυτός...

Σοκ στη Μύκονο: Πέθανε ξαφνικά στα 40 του ο γνωστός κοσμηματοπώλης, Φώτης Πονηρός

Σοκαρισμένη είναι η τοπική κοινωνία τη Μυκόνου από τον απροσδόκητο χαμό του γνωστού κοσμηματοπώλη...

Ξεσπά ο πατέρας της Καρολάιν: «Εύχομαι ο Αναγνωστόπουλος να σαπίσει στην φυλακή!»

Την οργή κα την αγανάκτησή του για τον δολοφόνο της κόρης του, Καρολάιν εξέφρασε...

Βίντεο-ντοκουμέντο: Μεταμφιεσμένοι σε καθαριστές συνέλαβαν τον «τραπεζίτη» των καρτέλ ναρκωτικών οι αστυνομικοί

Στα χέρια της αστυνομίας βρίσκεται το ηγετικό στέλεχος της μαφίας που ξέπλενε μαύρο χρήμα...

Δίκη Ρ. Πισπιρίγκου: «Η Τζωρτζίνα δεν είχε αρρυθμία», λέει εντατικολόγος του Ωνασείου

Στην καλή λειτουργία της καρδιάς της Τζωρτζίνας αναφέρθηκε σήμερα στην δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου...

Πέθανε ο καραγκιοζοπαίχτης Θανάσης Σπυρόπουλος

Σε ηλικία 92 ετών άφησε την τελευταία του πνοή ο γνωστός καραγκιοζοπαίχτης Θανάσης Σπυρόπουλος.Ο...

Θάνατος 68χρονης κτηνοτρόφου: «Ο άντρας της την χτυπούσε και τη φόβιζε», αποκαλύπτει ο αδερφός...

Ακόμα δεν έχει πέσει φως στα αίτια του θανάτου της 68χρονης κτηνοτρόφου από την...

Χειροπέδες σε 66χρονη που διακινούσε ναρκωτικά έξω από σχολεία!

Στα χέρια της αστυνομίας έπεσε μια γυναίκα στην Αθήνα η οποία διακινούσε ναρκωτικά στην...

Κοινωνικός Τουρισμός: Ανοίγει ξανά η πλατφόρμα – Η νέα προθεσμία

Μια δεύτερη ευκαιρία έχουν όσοι πολίτες, άνεργοι και εργαζόμενοι, δεν πρόλαβαν να υποβάλλουν αίτηση...

Ο Αρχιεπίσκοπος που αρνήθηκε να παραιτηθεί στο καθεστώς των συνταγματαρχών

Το έτος 1962 βρήκε την Ελλαδική Εκκλησία σε μεγάλη αναστάτωση. Μετά τον θάνατο του...

Μακάβριο θέαμα στην Πάτρα: Πτώμα άνδρα ξεβράστηκε σε παραλία!

Μπροστά σε ένα αποτρόπαιο θέαμα βρέθηκαν οι κάτοικοι που μένουν κοντά στην παραλία Δάφνες...

«Δεν θα δεχτώ ούτε ευρώ για την δολοφονία του πατέρα μου» – Ξεσπά ο...

Συγκλονίζει στην πρώτη του συνέντευξη μετά από τις συλλήψεις των εμπλεκόμενων στην δολοφονία του...

Απίστευτο: Προωθούν μετανάστες στην Ελλάδα ακόμα και με τζετ σκι!

Σε ιδιαίτερα αυξημένη επιφυλακή βρίσκονται οι ελληνικές αρχές τόσο στην ξηρά όσο και στην...

Εντοπίστηκε υποβρύχιο που είχε βυθιστεί στο Αιγαίο το 1942 – Η συγκλονιστική ιστορία του

Σε βάθος 203 μέτρων και έπειτα από πολυετή έρευνα εντοπίστηκε βρετανικό υποβρύχιο που αγνοούνταν...

Κως: «Έχουμε 4 ασθενοφόρα που σαπίζουν», καταγγέλει ο ανιψιός της 63χρονης που ξεψύχησε σε...

Σε μια σοβαρή καταγγελία προχώρησε ο ανιψιός της 63χρονης γυναίκας από την Κω η...

ΣΧΟΛΙΑ

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Εφυγα γιατί πουλάνε τους βαθμούς!»

Ο λόγος της πανεπιστημιακού Λένας Διβάνη, συμφωνείς, διαφωνείς μαζί της, έχει πάντοτε ενδιαφέρον, διότι έχει «γωνίες». Δεν είναι ποτέ στρογγυλός. Τα βιβλία της, εξίσου...

Πέθανε ξαφνικά από καρδιά υποψήφιος βουλευτής – Σοκ στο Ηράκλειο

Κεραυνός εν αιθρία σε όλη την Κρήτη ήταν η είδηση για τον ξαφνικό θάνατο του Νικόλα Κοσμαδάκη, ενός νέου ανθρώπου, ο οποίος μάλιστα στις...

Ο «Κατήφορος» της Πατησίων! «Ζούγκλα» με «πεταλούδες της νύχτας» εξ Αφρικής 

Ανάστατοι οι κάτοικοι των γύρω περιοχών - «Τρέμουμε από τον θόρυβο, από τις ύβρεις, από όσα συμβαίνουν»

Ανείπωτη τραγωδία στην Νέα Μάκρη: Πέθανε 19χρονη έγκυος – Περίμενε ασθενοφόρο επί ώρες

Ακόμη μία γυναίκα «πλήρωσε» με την ζωή της την κατάρρευση του ΕΣΥ

Πέθανε ο Γιάννης Φλωρινιώτης

Σε ηλικία 76 ετών άφησε την τελευταία του πνοή ο Γιάννης Φλωρινιώτης. Ο λαμπερός καλλιτέχνης που ήταν «μεγάλη φίρμα» έφυγε από τη ζωή ενώ...

Λάκης Λαζόπουλος για Νόνικα Γαληνέα: Τα τελευταία της λόγια και το βιβλίο που του είχε αναθέσει

Ο Λάκης Λαζόπουλος αποχαιρετώντας την Νόνικα Γαληνέα μέσα από την εκπομπή του «Έξω από στο στόμα του Λάκη» που προβάλλεται κάθε Τετάρτη στις 19:00...

Θερμό επεισόδιο του Μάκη Βορίδη με εφοπλιστή!

Πολλά νεύρα έχει ο Μάκης Βορίδης, μετά το κάζο που έπαθε στις εκλογές. Μπορεί το αποτέλεσμα ήταν ένας θρίαμβος για τη Νέα Δημοκρατία, ήταν...
spot_img

NEWSROOM

spot_img