«Δεν θα φύγουμε από τη Μύκονο όπως ζητήσατε, κ. Μενδώνη!»-Ξεσπά ο αρχαιολόγος που ξυλοκοπήθηκε

Πώς περιέγραψε τον ξυλοδαρμό του ο Μανώλης Ψαρρός στην συνέντευξη τύπου του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων - Ο ίδιος και οι συνάδελφοί του ζητούν υποστήριξη από το Υπουργείο

Must Read

Tην έντονη αντίθεση τους στις πρακτικές του Υπουργείου Πολιτισμού που δεν στέκεται δίπλα τους αλλά απέναντί τους εκφράζουν οι αρχαιολόγοι όλης της χώρας με αφορμή και το πρόσφατο ξυλοδαρμό του υπάλληλου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, Μανώλη Ψαρρού ο οποίος ασχολείται με τις παρανομίες επιχειρηματιών στην Μύκονο.

Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε σήμερα, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ), ο κ. Ψαρρός περιέγραψε την μαφιόζικη επίθεση που δέχτηκε η οποία τον οδήγησε με κατάγματα στο νοσοκομείο. Οι αρχαιολόγοι τόνισαν πως δεν θα φύγουν από την Μύκονο όπως δειλά και με περίσσιο θράσος του ζήτησε η Λίνα Μενδώνη, μια συμπεριφορά κατώτερη των περιστάσεων, μετά την δημοσιοποίηση του περιστατικού, δίνοντας «πάτημα» στους επιτήδειους να εκμεταλλετούν όπως θέλουν το νησί των Ανέμων, αλλά ζητούν περισσότερη υποστήριξη για το έργο τους.

Ο ξυλοδαρμός

Όπως περιέγραψε ο Μανώλης Ψαρρός, το βράδυ της 7ης Μαρτίου επέστρεφε στο σπίτι του, στην Κηφισιά από τη δουλειά.

«Ήταν ένα ιδιαίτερα σκοτεινό βράδυ, χωρίς δημοτικό φωτισμό. Είδα ένα ζευγάρι μπροστά μου να κάνει τζόκινγκ, το προσπέρασα και έστριψα στο στενάκι που ήταν το αυτοκίνητο. Θυμάμαι να πλησιάζω στο αυτοκίνητο και μετά θυμάμαι να με φορτώνουν στο ασθενοφόρο. Η πιο ξεκάθαρη ανάμνηση που έχω είναι αυτή των συνθηκών πολέμου μέσα στον θάλαμο επειγόντων του Ευαγγελισμού. Όταν άρχισα να συνέρχομαι ξεκίνησα να κάνω διάφορες συνδέσεις γεγονότων, ειδοποίησα τους συναδέλφους μου και τους είπα πως αυτό μάλλον έχει να κάνει με τη Μύκονο».

Όπως είπε, την ζωή του έσωσε ο οδηγός ενός αυτοκινήτου ο οποίος έριξε πάνω στον δράστη τα φώτα του με αποτέλεσμα να το βάλει στα πόδια. Στον Ευαγγελισμό διαπιστώθηκε πως είχε χτυπηθεί βάναυσα στο πίσω μέρος του κεφαλιού, ενώ είχε σπασμένα πλευρά και συντριπτικά κατάγματα στη μύτη και το πρόσωπο.

«Θέλω να ευχαριστήσω και δημόσια αυτό τον άνθρωπο γιατί πιθανότατα μου έσωσε τη ζωή το γεγονός πως βρέθηκε εκεί έστω και τυχαία», λέει ο Μανώλης Ψαρρός.

Ο ίδιος πρόσθεσε η επίθεση είναι πρωτοφανής καθώς είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει στην Ελλάδα.

«Στην Ελλάδα του 2023, γυρνάς από το γραφείο σου αργά έχοντας δουλέψει και θες να πας σπίτι σου να ξεκουραστείς. Εντέλει καταλήγεις στον Ευαγγελισμό, χτυπημένος και αιμόφυρτος. Αναρωτιέμαι αν είναι αυτή η Ελλάδα που θέλουμε να κληροδοτήσουμε στα παιδιά μας. Είναι πρώτη φορά που υπάρχει τέτοια επίθεση σε μέλος της αρχαιολογικής υπηρεσίας. Διαχρονικά οι συνάδελφοι από τον Έβρο μέχρι τη Γαύδο, κάνουν με αυταπάρνηση τη δουλειά τους, προασπίζοντας τα ελληνικά κατάλοιπα του παρελθόντος, συντελώντας στην αυτογνωσία του πληθυσμού της χώρας. Η γνώση της ιστορίας είναι μέσο αυτογνωσίας» λέει ο Ψαρρός.

Ο αρχαιολόγος είπε πως υπήρχαν ενδείξεις ότι κάτι συμβαίνει καθώς υπήρχαν ύποπτες κινήσεις ατόμων κοντά στην Εφορεία Αρχαιοτήτων και υπήρξε περιστατικό που μπορεί να δηλώνει πως κάποιοι προσπαθούσαν να δουν ποιος είναι ο Μανώλης Ψαρρός εμφανισιακά.

Δείτε επίσης:Νέο περιστατικό εκφοβισμού αρχαιολόγου: 48χρονη δέχθηκε απειλητικό μήνυμα!

Όπως διευκρινίζει πιέσεις υπήρχαν πάντα σε ότι αφορά στην Μύκονο από αρχιτεκτονικά γραφεία αλλά ήταν φυσιολογικές και πάντα βρίσκονταν λύσεις. Όπως επισημαίνει, το 2018 είχε συνομιλία με μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, επισημαίνοντάς τους ότι το νησί είναι στα όρια του να ξεφύγει περιβαλλοντικά.

Ο ίδιος εκπέμπει σήμα κινδύνου για το νησί καθώς υπάρχουν αυθαιρεσίες την στιγμή που οι αρχαιολόγοι προσπαθούν να προστατέψουν τους αρχαιολογικούς χώρους.

Τέλος, τόνισε πως παρά την επίθεση που δέχτηκε δεν θέλει να φύγει από το νησί παρά την πρόταση της Υπουργού Πολιτισμού στα μέλη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων να αποχωρήσουν.

«Μας βρίσκει αντίθετους. Το χτύπημα σε εμένα είναι ένα ενιαίο χτύπημα σε όλη την Αρχαιολογική Υπηρεσία. Κάποιοι δεν γουστάρουν που κάνουμε τη δουλειά μας», τόνισε ο κ. Ψαρρός.






«Ζητάμε στήριξη»

Την στήριξη του υπουργείου Πολιτισμού το οποίο δεν βρίσκεται στο πλευρό των αρχαιολόγων ζητά η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, Δέσποινα Κουτσούμπα.

«Η πολιτική ηγεσία μας απαξιώνει αντί να είναι στο πλευρό μας. Θέλουμε η υπουργός Λίνα Μενδώνη να πάει στην εισαγγελία με φακέλους αυθαιρεσιών που χειριζόταν ο Μανώλης Ψαρρός και οι υπόλοιποι συνάδελφοι. Να μείνουν οι συνάδελφοι αρχαιολόγοι στη θέση τους και να ενισχυθούν. Να μην συγχωνευτούν ξαφνικά υπηρεσίες που κάνουν καλά τη δουλειά τους. Και τέλος, η κυβέρνηση να πάρει θέση», τόνισε στην συνέντευξη τύπου.

Η ίδια είπε πως η Λίνα Μενδώνη έχει να συναντήσει τους αρχαιολόγους από το 2020!

«Αυτό που πρέπει να βρεθεί και είναι αρμοδιότητα του υπουργείου, είναι να δουν τις υποθέσεις των τελευταίων δύο-τριών χρόνων με αυθαιρεσίες που έχουν τεκμηριωθεί από την αρχαιολογική υπηρεσία. Πολλές από αυτές έχουν σταλεί και στον Εισαγγελέα και υπάρχουν σε εξέλιξη δίκες. Υποθέσεις για αυθαίρετες κατασκευές στις οποίες ο Μανώλης Ψαρρός είναι μάρτυρας ως υπάλληλος της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, ενώ μόνο για το 2022 η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, μόνο για τη χώρα της Μυκόνου έχει εκδώσει 18 σήματα διακοπής εργασιών που γίνονταν παράνομα», λέει η Δέσποινα Κουτσούμπα.

Δείτε επίσης:«Είχε δεχθεί πιέσεις από ιδιώτες», ο αρχαιολόγος που ξυλοκοπήθηκε στη Μύκονο

Η κ. Κουτσούμπα αναφέρθηκε και στις κινήσεις της κυβέρνησης που έρχονται σε σύγκρουση με τις δηλώσεις που έγιναν τις πρώτες ημέρες από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Περιβάλλοντος, Κώστα Σκρέκα.

«Σε αντίθεση με τις κυβερνητικές εξαγγελίες που ακούσαμε δια στόματος του κυρίου Σκρέκα και του κυρίου Μητσοτάκη τις προηγούμενες ημέρες, οι δράσεις που ανακοίνωσε στους συναδέλφους μας η υπουργός Πολιτισμού, είναι στην αντίθετη κατεύθυνση. Όταν ο κ. Σκρέκας λέει ότι οι δράστες της μαφιόζικης επίθεσης θα τιμωρηθούν και η κυρία Μενδώνη λέει ότι θα περιμένουμε να ολοκληρωθεί η έρευνα σαν να μην γνωρίζουμε για ποιό λόγο έγινε το περιστατικό. Όταν το πρωί σύσκεψη στο Μαξίμου λένε να πάνε στη Μύκονο μεικτά κλιμάκια του υπουργείου και να τεκμηριώσουν τις αυθαιρεσίες και να τις γκρεμίσουν και την ίδια μέρα η κυρία Μενδώνη ανακοινώνει ότι ζητάει την απομάκρυνση των αρχαιολόγων που ως τώρα ασχολούνται με τα θέματα της Μυκόνου.

Όταν το πρωί ακούμε ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί στη Μύκονο και το απόγευμα ακούμε ότι η κυρία Μενδώνη θα φέρει νέο οργανισμό για να συγχωνεύσει υπηρεσίες, σκοπεύοντας μέσα στον επόμενο μήνα να καταργήσει ακόμα και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, τότε κάτι δεν πάει καλά.

Σκοπός είναι να δοθεί ένα μήνυμα στους μαφιόζους ότι αυτά δεν περνάνε. Ότι η συντεταγμένη πολιτεία στηρίζει τους εργαζόμενους και ο νόμος θα εφαρμοστεί. Αυτό το μήνυμα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού, δεν το εκπέμπει».

 




Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This