Πρόεδρος αρχαιολόγων: «Δέρνουν έναν για να φοβηθούμε οι υπόλοιποι»

Ανέφερε ότι ο Μανώλης Ψαρρός είχε ανακαλύψει αυθαιρεσίες

Must Read

Την άποψη ότι ο ξυλοδαρμός του Μανώλη Ψαρρού δεν ήταν προσωπικός αλλά έγινε για να φοβηθούν οι αρχαιολόγοι οι οποίοι ανακαλύπτουν αυθαιρεσίες εξέφρασε η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ), Δέσποινα Κουτσούμπα.

Συγκεκριμένα μιλώντας στην ΕΡΤ ανέφερε για τον υπάλληλο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και την δράση του ότι είχε να κάνει με αυθαιρεσίες και φαίνεται ότι αυτό ενόχλησε κάποιους.

«Είχε τεκμηριώσει τέτοιες υποθέσεις αυθαιρεσιών. Στο πλαίσιο των υπηρεσιακών του καθηκόντων. Ο συνάδελφος Ψαρρός το είχε κάνει αρκετές φορές, μετά από καταγγελίες, συνήθως, γιατί δεν ήταν στη χώρα της Μυκόνου, ήταν στο ύπαιθρο.

Σε κάποιες υποθέσεις από αυτές, που έχουν καταλήξει στα δικαστήρια, ο Μανώλης Ψαρρός ήταν μάρτυρας. Από την ενασχόλησή μας θεωρούμε ότι ο ξυλοδαρμός του κυρίου Ψαρρού δεν ήταν προσωπικός. Γιατί μετά είδατε ότι πήρε και ένα πολιτικό και συκοφαντικό sms.

Το ίδιο και άλλη συνάδελφός μας που επίσης χειρίζεται θέματα Μυκόνου. Οπότε μάλλον υπάρχουν κάποιες υποθέσεις ή κάποια υπόθεση εν πάσει περιπτώσει για την οποία ήθελαν κάποιοι να στείλουν ένα μήνυμα συνολικά στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων.

Δέρνουν έναν για να φοβηθούν οι υπόλοιποι».

Η κ. Κουτσούμα εξήγησε τι συμβαίνει στις Κυκλάδες και συγκεκριμένα στην Μύκονο όσον αφορά στα αρχαία.

«Σε πολλές περιοχές που έχουν μεγάλο αρχαιολογικό πλούτο και οι Κυκλάδες είναι από αυτές, όλες οι οικοδομές και οι κατασκευές που εμπεριέχουν εκσκαφές ελέγχονται από την αρχαιολογική υπηρεσία.

Δηλαδή κάνουμε κάποιες δοκιμαστικές τομές και κάποιες γνωστικές ανασκαφές, για να δούμε αν το εκάστοτε οικόπεδο έχει αρχαιότητες ή όχι και να αποφασίσουν τα αρμόδια συμβούλια για την τύχη τους.

Το δεύτερο είναι, ό,τι μιλάμε για νησιά που έχουν μεγάλη πυκνότητα μνημείων και άρα και οι χώρες τους και πολλά από τα χωριά είναι κηρυγμένα ως παραδοσιακά. Η Χώρα της Μυκόνου είναι μεσαιωνικός οικισμός, είναι προστατευόμενος, δηλαδή τα περισσότερα κτίσματα είναι και πριν το 1830, ανεξαρτήτως αν έχουν μετασκευές μετά».

Και συνέχισε: «Άρα η αρχαιολογική υπηρεσία σε όλα αυτά κάνει έλεγχο μορφολογικό, έλεγχο του πώς δείχνουν οι κατασκευές που είναι κοντά σε σημαντικά μνημεία, για παράδειγμα σε βυζαντινές εκκλησίες και υπάρχουν κάποιοι όροι. Αυτά βέβαια που συζητάμε τώρα δεν είναι ζήτημα του αρχαιολόγου που το κάνει. Το προβλέπουν οι νόμοι. Ο αρχαιολογικός νόμος και οι υπόλοιποι νόμοι.

Όταν αποφασίσαμε ως κοινωνία ότι προστατεύουμε τις αρχαιότητες και ότι προστατεύουμε και το χρώμα παραδοσιακών οικισμών όπως είναι η Ύδρα, Σπέτσες, οι Κυκλάδες, βάλαμε κάποιους κανόνες. Ειδικά στη Μύκονο οι κανόνες δεν αφορούν μόνο την πολιτιστική κληρονομιά. Υπάρχουν ζώνες οικιστικού ελέγχου και ορθώς υπάρχουν από το 2005 και για προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Υπάρχουν ολόκληρες ζώνες που είναι αδόμητες στη Μύκονο από άποψη πολεοδομική – οικοδομική, όχι από άποψη αρχαιοτήτων».

Τέλος, τόνισε πως το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η αυθαιρεσία.

«Το βασικό πρόβλημα δεν είναι με τους ανθρώπους, που όντως κάνουν αίτηση στην αρχαιολογική υπηρεσία για ένα κάποιο οικόπεδο. Το μεγάλο πρόβλημα είναι η αυθαιρεσία. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων το 2022 μόνο στη χώρα της Μυκόνου είχε εκδώσει 18 σήματα διακοπής για εργασίες που εντόπισε να γίνονται μέσα στη χώρα που είναι παραδοσιακός οικισμός κηρυγμένος χωρίς να έχουν πάρει άδεια από την Αρχαιολογική Υπηρεσία. Σε μία περίπτωση το 23 αναγκαστήκαμε να στείλουμε και άλλο σημείο διακοπής γιατί σταμάτησαν στην αρχή και μετά ξανάρχισαν». 

Δείτε τις δηλώσεις της:



Δείτε επίσης:

Στην αστυνομία Μυκόνου οι αρχαιολόγοι – Οι κινητοποιήσεις που ετοιμάζουν

Κακουργηματική η δίωξη για τον ξυλοδαρμό του αρχαιολόγου στη Μύκονο

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This