Πέμπτη, 1 Ιουνίου 2023

Τεκμήρια διαφθοράς που καταστρέφει το κράτος και πριν και επί Μητσοτάκη

Συντάκτης: Newsroom

Γράφει ο Χρήστος Πουγκιάλης

Υποπτέραρχος ε.α. – Μετεωρολόγος

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη φθάνει στις εκλογές εν μέσωσκανδάλων (παρακολουθήσεις – υποκλοπές, οικονομικά με υπουργούς, βουλευτές, πολιτευτές της ΝΔ, το εθνικό έγκλημα του τρένου κλπ). Πρόσφατα ήρθε και η παραίτηση της Γενικής Διευθύντριας του ΙΚΥ καθηγήτριας Μαρίας – Ζωής Φουντοπούλου για λόγους κακοδιοίκησης/κακοδιαχείρισης.

Το ΙΚΥ, προβάλλοντας τύπους παρά ουσία, απάντησε μεταξύ άλλων: «ουδεμία παρανομία έχει διαπιστωθεί στη λειτουργία του Ιδρύματος από τους ελέγχους… [σ.σ. και από] τα προβλεπόμενα θεσμικά όργανα, όπως το Ελεγκτικό Συνέδριο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών πείθεται μόλις βλέπει ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο και οι Ευρωπαίοι ασκούν τους ελέγχους νομιμότητος. Όμως θα ήταν ιδιαίτερα ανήσυχοι, εάν είχαν διαβάσει το βιβλίο «Παιχνίδι με το Σύστημα» του Γεωργίου Μπούτου, από τις εκδόσεις Πατάκη, προλογιζόμενο από τον Αρεοπαγίτη ε.τ. Λέανδρο Ρακιντζή.Θα διαπίστωναν τεκμηριωμένα ότι ουσιαστικός έλεγχος πολύ δύσκολα γίνεται από το ανώτατο δημοσιονομικό δικαστήριο, όπως και από τους Ευρωπαίους.

Το βιβλίο αποτελεί μια άκρως στοιχειοθετημένη καταγγελία απίστευτης διαφθοράς του ιδίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τον έλεγχο κακοδιαχείρισης στον ΟΕΕΚ (ΟργανισμόΕπαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης). Αναφέρεται σε δειγματοληπτική διαπίστωση και τεκμηρίωση ζημίας του Δημοσίου ύψους έξι εκατομμυρίων ευρώ. Σύμφωνα με τον συγγραφέα, αν γινόταν καθολικός έλεγχος η ζημία θα έφθανε σε αρκετές δεκάδες εκατομμυρίων ευρώ.

Ο Γεώργιος Μπούτος διαπίστωσε τη ζημία αυτή ως ένας εκ των οικονομικών επιθεωρητών του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που διενήργησαν τον έλεγχο, το 2001.Ωφελημένοι από την ζημία του κράτους ήταν μεταξύ άλλων ο διευθυντής του πολιτικού Γραφείου του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, τέκνο πρώην Υπουργού Παιδείας, Υπουργός και διευθύντρια του πολιτικού του γραφείου, πρόεδρος και αντιπρόεδρος οργανισμού, στελέχη του Ελεγκτικού Συνεδρίου καθώς και σύζυγοι κάποιων εξ αυτών.

Κατόπιν αυτού ο συγγραφέας έκανε έναν άοκνο 19ετή αγώναγια την επιστροφή της ζημίας στο κράτος, με εκατοντάδες αναφορές προς το Ελεγκτικό Συνέδριο, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, Υπουργούς, Υφυπουργούς κλπ, χωρίς να φέρει το αποτέλεσμαπου θα περίμενε κανείς από μια ευνομούμενη πολιτεία.Παραθέτουμε λίγα χαρακτηριστικά αποσπάσματα αναφορών που υπέβαλε.

Γράφει προς την Υπηρεσία καταπολέμησης της διαφθοράς της ΕΕ: «… διαδοχικές ηγεσίες του Ε.Σ. (σ.σ. Ελεγκτικού Συνεδρίου), … αντί να υποστηρίξουν τα συμφέροντα του Δημοσίου, ουσιαστικά λειτούργησαν ως συνήγοροι υπεράσπισης όλων όσοι ευθύνονται για το γεγονός ότι επί σειρά ετών, μεγάλο μέρος των κονδυλίων που προορίζονταν για την επαγγελματική εκπαίδευση , κατέληγε σε τραπεζικούς λογαριασμούς ημετέρων, οι οποίοι ουδεμία σχέση είχαν με την εκπαίδευση». Αποτέλεσμα η παραπομπή της υπόθεσηςαπό τους Ευρωπαίους στο… καταγγελλόμενο Ε.Σ.!

Απευθυνόμενος σε πρόεδρο του Ελεγκτικού συνεδρίου: «… ελπίζω να διαφοροποιηθείτε από τους προκατόχους σας, οι οποίοι, … αντί να υπερασπιστούν τη θέση τους, αλλά και το (σ.σ. Ελεγκτικό) Συνέδριο ασκώντας έγκληση εναντίον μουγια συκοφαντική δυσφήμιση, αποδέχονταν ανερυθρίαστα προσβολές από την πλευρά μου σε βάρος τους περί ανικανότητας και διαφθοράς στο Συνέδριο και απροκάλυπτης συγκάλυψης της διαφθοράς από τους ίδιους. Ελπίζω έτσι να έχετε την τόλμη που απαιτεί η θέση σας είτε να καθαρίσετε την κόπρο του Αυγείου από το Συνέδριο είτε να με μηνύσετε». Παρότι και άλλες φορές είχε προκαλέσει να του κάνουν μήνυση, ουδείς Πρόεδρος του Ε.Σ. απετόλμησεκάτι τέτοιο.

Μήνυση όμως του έκαναν κάποιοι που είχαν ωφεληθεί οικονομικώς. Να τι γράφει ο συγγραφέας σε μια από τις υπηρεσιακές αναφορές του για αυτούς: «… μετά από 15ετή δικαστικό αγώνα ο κ. Ι.Π., η σύζυγός του, τέκνο πρώην Υπουργού, σύζυγος στελέχους του Ε.Σ. και ακόμα εννέα (9) ομότεχνοί τους, που είχαν το απύθμενο θράσος να με μηνύσουν, …. μου κατέβαλαν αποζημίωση ύψους 45.000ευρώ, κατόπιν αμετάκλητων δικαστικών αποφάσεων με παράλληλη δημόσια δήλωσή τους ότι με υπολήπτονται και ότι οι ενέργειές τους εις βάρος μου ήταν προϊόν πεπλανημένων αντιλήψεων.»

Εμπλεκόμενοι Υπουργοί

Ένα από τα ενδιαφέροντα στοιχεία του βιβλίου είναι η εμπλοκή σχετικών με την υπόθεση Υπουργών οι οποίοι ενημερώθηκαν με λεπτομερείς αναφορές, από τον συγγραφέα. Άλλοι εξ αυτών αδιαφόρησαν ή δια παραλείψεων εμπόδισαν την δικαίωση του Δημοσίου, ενώ άλλοι με τις ενέργειές τους βοήθησαν προς την κατεύθυνση αυτής της δικαίωσης.

Στην πρώτη κατηγορία ανήκει ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος κατηγορούσε τη «διαφθορά των Ελλήνων» δημοσίως στους ξένους, αλλά την απέκρυπτεόταν αφορούσε στον διευθυντή του πολιτικού του γραφείου.Στην ίδια κατηγορία, σύμφωνα με λεπτομερή τεκμήρια τουσυγγραφέα, ανήκουν και οι διατελέσαντες υπουργοί ή υφυπουργοί: Χάρης Καστανίδης, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Φίλιππος Σαχινίδης, Γιάννης Βαρουφάκης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Δημήτρης Μάρδας, Θεόδωρος Σκυλακάκης και Γιώργος Γεραπετρίτης. Δηλαδή ο,κατά Γιώργο Ρωμανό, «Ενιαίος Κ»υβερνητισμός» σε όλο του το μεγαλείο.

Στη δεύτερη κατηγορία, αυτών που έδειξαν ενδιαφέρον, σύμφωνα με τον συγγραφέα, ανήκουν οι διατελέσαντες υπουργοί ή υφυπουργοί Γιώργος Αλογοσκοφης, Ιωάννης Πανάρετος, Γιάννης Στουρνάρας, Γκίκας Χαρδούβελης, Γιώργος Χουλιαράκης και Χρήστος Σταϊκούρας. Επίσης ο Λέανδρος Ρακιντζής, ως Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης.

Διαφορά Γεραπετρίτη – Σταϊκούρα

Λόγω του ρόλου που παίζει αυτή την εποχή ξεχωρίσαμε τον Γιώργο Γεραπετρίπη. Έδειξε χαλαρότητα στην κομματική συνείδηση και από το σημιτικό ΠΑΣΟΚ μεταπήδησε στη ΝΔ.Χαλαρότητα για τα θαλάσσια δικαιώματα της Ελλάδας καιείπε το έξι μίλια, κόκκινη γραμμή». Χαλαρότητα στην αντιμετώπιση του Μένιου Φουρθιώτη και αντάλλασσε μηνύματα μαζί του. Χαλαρότητα στα όσα του κατήγγειλε με αναφορά ο Γεώργιος Μπούτος για διασπάθιση εκατομμυρίων ευρώ και δεν έδωσε ποτέ απάντηση.

Φαίνεται ότι, μεταξύ άλλων, και αυτή τη χαλαρότητα εξετίμησε ο πρωθυπουργός και του ανέθεσε να διαπραγματεύεται κρυφά με το Τούρκο Πρέσβυ σε ιδιωτικές κατοικίες για εθνικά θέματα, προφανώς πάλι χαλαρά. Λόγω της τόσης εκτίμησης ο Κυριάκος Μητσοτάκης του ανέθεσε και το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, για το οποίο δεν ευελπιστούμε ότι θα αλλάξει τις συνήθως χαλαρές θέσειςτου. Έτσι όμως θα αποφευχθεί η αποκάλυψη των κυβερνητικών ευθυνών στην υπόθεση των τρένων.

Όμως για να μην αδικούμε την κυβέρνηση, ένας άλλος επίσης επίκαιρος υπουργός, ο Χρήστος Σταϊκούρας, έδειξε ενδιαφέρον για τη διασπάθιση του δημοσίου χρήματος. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο ότι έδειξε ενδιαφέρον και για την κατασκευή του ελληνικού drone, χρηματοδοτώντας, με δική του αθόρυβη πρωτοβουλία την έρευνα στην ΕΑΒ.Διαφορετική ποιότητα στο ίδιο κόμμα…

Μετά από τη διαπλοκή που περιγράφεται πολύ τεκμηριωμένα στο εν λόγω εξαιρετικό βιβλίο του κ. Μπούτου, με επίκεντρο την αδιανόητη στάση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, πόση εμπιστοσύνη μπορούμε να έχουμε ότι οι έλεγχοι στο ΙΚΥ, αλλά και σε όλο το κράτος, θα είναι αυστηροί, λεπτομερείς και θα διασφαλίζουν το δημόσιο χρήμα;

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Φρίκη δίχως τέλος: Πατέρας και γιος βίαζαν την 12χρονη από τον Κολωνό

Ένας 48χρονος Έλληνας και ο 20χρονος γιος του ανάμεσα στους συλληφθέντες για τους βιασμούς του κοριτσιού

Αγρίνιο: Στη φυλακή ο 46χρονος που μαχαίρωσε με μανία 52χρονο επειδή του έκανε παρατήρηση

Προφυλακιστέος κρίθηκε σήμερα Πέμπτη, με τη σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα, ο 46χρονος που...

Θρίλερ με ηλικιωμένη: Βρέθηκε νεκρή στο μπαλκόνι της!

Συναγερμός σήμανε στις αρμόδιες αρχές του Πύργου όταν έλαβαν κλήση από πολίτες σε γειτονιά...

Εγκατάλειψη παιδιών στην Κρήτη: Ο εισαγγελέας αποφασίζει για την τύχη τους

Στιγμές χαράς και ξεγνοιασιάς στο Βενιζέλειο νοσοκομείο περνούν τα τρία παιδιά από το Ηράκλειο...

Δίκη Μπ Αναγνωστόπουλου: «Χειριστικός και ναρκισσιστής ο κατηγορούμενος», είπε ψυχίατρος

Μια πολύ στενή φίλη της Καρολάιν Κράουτς κατέθεσε σήμερα στη δίκη για τη δολοφονία...

ΕΟΔΥ: 45 νέοι θάνατοι από τον νέο κορωνοϊό – Η Κράκεν παραμένει η κυρίαρχη...

Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών έχει αφήσει οριστικά πίσω την πανδημία COVID-19, παρά το...

Συνελήφθη ο κούριερ που παρέσυρε γιαγιά και εγγονή – Σε κρίσιμη κατάσταση η 3χρονη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση της παράσυρσης μιας 70χρονης και της 3χρονης εγγονής...

Νάσος Πατέτσος: Ο γηραιότερος Έλληνας καλλιτέχνης πάτησε τα 100

Ο θρύλος του ελαφρού τραγουδιού Νάσος Πατέτσος όχι μόνο γιόρτασε τα γενέθλιά του, πατώντας...

18χρονος που μαχαιρώθηκε στην Ακρόπολη: «Φοβήθηκα όταν ο ένας έβαλε πιο μέσα το μαχαίρι»

Τις στιγμές τρόμου που έζησε στην περιοχή της Ακρόπολης τον Απρίλιο όταν μαχαιρώθηκε από...

Κολωνός: Επτά νέες συλλήψεις για τον βιασμό της 12χρονης

Στα χέρια των Αρχών δύο Έλληνες και πέντε αλλοδαποί που εμπλέκονται στην υπόθεση φρίκης

Περιπέτεια για νεαρούς που έκλεψαν βάρκα και…χάθηκαν – Η ανακοίνωση του λιμενικού

Αναπάντεχη εξέλιξη είχε μια...τρέλα που θέλησαν να κάνουν ένας 23χρονος Έλληνας και ένας συνομήλικος...

«Το Σάββατο δεν θα δώσω πανελλήνιες γιατί δουλεύω» λέει μαθητής από τη Θεσσαλονίκη

Τη σκληρή πραγματικότητα της κοινωνίας στην Ελλάδα του Κυριάκου Μητσοτάκη, αποτυπώνουν οι δηλώσεις ενός...

«ΟΠΑΠ Επιβραβεύσεις»: Προνόμια και δώρα μέσω της εφαρμογής OPAP Store App από όπου και...

Τη δυνατότητα να απολαμβάνουν τα αγαπημένα τους παιχνίδια μαζί με προνόμια και δώρα δίνει...

Μαύρο Ρόδο: Ο Πέτρος επιμένει να μάθει την αλήθεια για την Ελισάβετ

H Kασσιανή λέει στην Ελισάβετ ότι πρέπει να φύγει αμέσως από το μοναστήρι: «Δεν...

Παραδοχή – σοκ του διευθυντή του Ωνασείου: «Η Τζωρτζίνα δεν πέθανε από την καρδιά...

Δεν υπήρχε καμία ένδειξη ότι η Τζωρτζίνα είχε πρόβλημα με την καρδιά της το...

ΣΧΟΛΙΑ

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Καταγγελία γυναίκας για τα funds: «Δεν χρωστάω σε κανέναν, μου πατάνε την ψυχή»

Δεν έχουν τέλος οι καταγγελίες πολιτών για τα funds, με μία γυναίκα αυτή τη φορά να βλέπει τους κόπους μίας ζωής να χάνονται, καθώς το...

Ανάρτηση – φωτιά μέσα στη νύχτα από το Μάκη Τριανταφυλλόπουλο!

Φωτιές άναψε μέσα στη νύχτα ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος, δημοσιεύοντας μία φωτογραφία ενός οπλοφόρου, που προκαλεί ενδιαφέροντες συνειρμούς…Όποιος βρει ποιος είναι ο πιστολέρο της φωτογραφίας...

Αλβανός πυγμάχος έστειλε τον 36χρονο Θάνο στην εντατική!

Ένα αδιανόητο περιστατικό συνέβη το βράδυ της Παρασκευής στην Ελευσίνα, όταν ο 36χρονος Θάνος Αδάμ έκανε παρατήρηση σε έναν οδηγό που μπήκε ανάποδα σε...

Κι όμως ο Λευτέρης Αυγενάκης δεν τα πήγε καλά στο Ηράκλειο…

Στον Λευτέρη Αυγενάκη αρέσουν οι αριθμοί. Τους επικαλείται κάθε φορά που θέλει να δείξει το πόσο πετυχημένος είναι ως υπουργός Αθλητισμού ή εάν θέλει...

SOS, η Κύπρος «χάνεται»! Έφτασε η «ώρα μηδέν» για το μαρτυρικό νησί

Ισχνή μειοψηφία οι Κύπριοι μαθητές στα δημοτικά της Λευκωσίας! – «Αναπλήρωση» του πληθυσμού από τις μεταναστευτικές ροές

Ομολογία του πατέρα του Αλβανού μποξέρ που έστειλε τον Θάνο στην εντατική: «Μία του έριξε και έπεσε κάτω»

Διασωληνωμένος στο Νοσοκομείο Αττικόν με πολύ σοβαρά τραύματα στο κεφάλι συνεχίζει να νοσηλεύεται ο Θάνος Αδάμ, ο οποίος δίνει τη μεγαλύτερη μάχη της ζωής...

Survivor spoiler: Οι παίκτες που θα δουν από κοντά τα αγαπημένα τους πρόσωπα και ο παίκτης που θα αποχωρήσει

Οι παίκτες του Survivor έχουν κάνει αρκετή υπομονή με τον Τάκη καθώς έχει μονίμως νεύρα και κάνει άσχημα ξεσπάσματα, ειδικά όταν χάνει. Τις τελευταίες...

Πέθανε ο Θεόδωρος Πάγκαλος – Από τον Οτσαλάν στο «μαζί τα φάγαμε»

Η ζωή και η πολιτική διαδρομή του στελέχους του ΠΑΣΟΚ - Ο Οτσαλάν, τα Ίμια και το «μαζί τα φάγαμε»
spot_img

NEWSROOM

spot_img