Θέλουν ανεμογεννήτριες στη Δαδιά!

Προκλητικό αίτημα για δημιουργία αιολικού σταθμού μέσα στο Εθνικό Πάρκο του δάσους - Απειλούνται σπάνια πουλιά

Must Read

Το θράσος ορισμένων δεν έχει όρια, ενώ η προκλητικότητα «χτυπάει κόκκινο» στον Εβρο, όπου κανένας δεν μπορούσε να φανταστεί πως έπειτα από σχεδόν 20 χρόνια προσπαθειών για την ορθή χωροθέτηση των ΑΣΠΗΕ στη Θράκη θα υπήρχε αίτημα για εγκατάσταση 10 ανεμογεννητριών μέσα στο Εθνικό Πάρκο του δάσους Δαδιάς – Λευκίμμης – Σουφλίου και συγκεκριμένα στη θέση Τρίκορφο, στο νοτιοδυτικό άκρο του Εθνικού Πάρκου!

Οι πληθυσμοί των προστατευόμενων αρπακτικών πουλιών και γυπών απειλούνται από την ολοένα αυξανόμενη εγκατάσταση αιολικών σταθμών στον Εβρο και στη Ροδόπη, πόσο μάλλον αν αυτό συμβεί και στο Εθνικό Πάρκο, το σημαντικότερο καταφύγιο για τα είδη αυτά στα Βαλκάνια και στην Ευρώπη.

Με δεδομένο ότι ο κίνδυνος από τις σωρευτικές επιπτώσεις των αιολικών σταθμών παραμένει υψηλός σε πολλές περιοχές της Θράκης και ενώ ακόμη δεν έχουν εκτιμηθεί οι επιπτώσεις της περσινής καταστροφικής πυρκαγιάς στους πληθυσμούς των σπάνιων αρπακτικών πουλιών, πρώτη φορά υποβλήθηκε μελέτη (ΜΠΕ) για περιβαλλοντική αδειοδότηση αιολικού σταθμού εντός του Εθνικού Πάρκου.

Ανεμογεννήτριες

Στην κοινή υπουργική απόφαση ίδρυσης του Εθνικού Πάρκου, που ισχύει από το 2006, είναι σαφές ότι εξαιρούνται οι αιολικοί σταθμοί από τις επιτρεπόμενες δραστηριότητες, έχοντας ως στόχο την προστασία των απειλούμενων αρπακτικών πουλιών και γυπών. Ομως, αυτό δεν αποτέλεσε εμπόδιο στο να υποβληθεί αίτημα για εγκατάσταση αιολικού σταθμού εντός του Εθνικού Πάρκου. «Ελπίζουμε ότι πρόκειται για ένα πρωταπριλιάτικο αστείο και ότι ο φάκελος του έργου θα αποσυρθεί άμεσα από τη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης, ενώ στο μέλλον οι επενδυτές θα δείξουν τη δέουσα υπευθυνότητα και δεν θα υπάρξουν αντίστοιχες αιτήσεις για ανεμογεννήτριες εντός του Εθνικού Πάρκου» δήλωσε ο Λευτέρης Καψάλης, επιστημονικός συνεργάτης της ΕΠΒΘ.

Σύμφωνα με το Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο (ΗΠΜ) του ΥΠΕΝ, η προθεσμία για την υποβολή γνωμοδοτήσεων των αρμόδιων υπηρεσιών και τη διενέργεια δημόσιας διαβούλευσης είναι έως την 19η Απριλίου 2023, ενώ έως σήμερα έχουν γνωμοδοτήσει αρνητικά κάποιες (όχι όλες) από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Η ΕΠΒΘ έχει αναρτήσει στο Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο επιστολή εκφράζοντας την έντονη αντίθεσή της για την περιβαλλοντική αδειοδότηση του εν λόγω αιολικού σταθμού, κάτι που, εάν γίνει, θα καταστρέψει το Πάρκο της Δαδιάς, σύμφωνα με τους ντόπιους.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This