Οργή και αγανάκτηση από την κυβερνητική κοροϊδία και την τιμωρία των καταναλωτών με το χαράτσι στο ρεύμα!

Οι πολίτες μείωσαν την κατανάλωση -όπως έλεγε η Κυβέρνηση- λόγω ενεργειακής κρίσης και τώρα «θα την πληρώσουν» επειδή μειώθηκαν τα έσοδα του ΔΕΔΔΗΕ!

Must Read

Άνευ προηγουμένου είναι αυτή η εξόφθαλμη «φροντίδα» της Κυβέρνησης για τα ιδιωτικά συμφέροντα, πάντα σε βάρος των πολιτών/καταναλωτών. Αφού τόσο καιρό «πιπίλιζαν» την καραμέλα της ενεργειακής κρίσης και έλεγαν στον κόσμο να μειώσει την κατανάλωση γιατί αλλιώς θα έρθει ο… Αρμαγεδδών, τώρα τιμωρούν όσους το έκαναν, μέσω του νέου τρόπου υπολογισμού των χρεώσεων για το δίκτυο διανομής ρεύματος!

Όπως σας είχε γράψει από χθες το newsbreak.gr η νέα μεθοδολογία που προέκρινε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) θα εφαρμοστεί από την 1η Μαΐου, αλλά θα έχει αναδρομική ισχύ από την αρχή του έτους. Πρακτικά, οι καταναλωτές «τιμωρούνται» γιατί μείωσαν την κατανάλωση, μειώνοντας αντίστοιχα τα έσοδα του ΔΕΔΔΗΕ!

Πιο συγκεκριμένα, ένας μέσος καταναλωτής (25 KVA ισχύ και 3.750 kWh ετήσια κατανάλωση) θα χρεωθεί με 174 ευρώ ετησίως για τέλη δικτύου διανομής, από 98 ευρώ που χρεωνόταν μέχρι τώρα, δηλαδή με 76 ευρώ τον χρόνο ή 6 ευρώ τον μήνα παραπάνω.

Για το 2023 η παραπάνω χρέωση θα είναι 7,6 ευρώ τον μήνα, για να καλυφθεί το πρώτο τετράμηνο του έτους που δεν ήταν σε ισχύ οι νέες τιμές.

Πώς προκύπτει αυτή η επιβάρυνση; Η ΡΑΕ θα υπολογίζει τη χρέωση των καταναλωτών με κριτήριο (κατά κύριο λόγο) την ισχύ των εγκαταστάσεών τους και λιγότερο το ύψος της κατανάλωσης, ώστε να μη μειώνονται τα έσοδα του ΔΕΔΔΗΕ από την εξοικονόμηση ενέργειας ή τη μείωση της ζήτησης.

Αυτό πρακτικά σημαίνει επιμερισμό των χρεώσεων σε ποσοστό 60%/40% ανάμεσα σε ισχύ και ύψος κατανάλωσης, αναλογία που θα αλλάξει το 2024 σε 90/10.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, κατοικίες με τριφασικό ρεύμα  ακόμη κι αν έχουν μικρή σχετικά κατανάλωση ρεύματος, η επιβάρυνση θα είναι μεγαλύτερη σε σχέση με το παρελθόν. Αντίθετα σπίτια με μονοφασική παροχή, ακόμη κι αν έχουν μεγαλύτερη κατανάλωση ρεύματος, η επιβάρυνση της χρήσης τελών δικτύου μπορεί να είναι και μικρότερη.

Η ΡΑΕ προχώρησε στην απόφαση αλλαγής του τρόπου υπολογισμού για δύο λόγους:

  • Πρώτον, αναθεωρήθηκε προς τα πάνω, ύστερα από αρκετά χρόνια, το ετήσιο έσοδο που εγκρίθηκε για τον διαχειριστή του συστήματος διανομής. Συγκεκριμένα, το απαιτούμενο έσοδο του ΔΕΔΔΗΕ αυξάνεται από 744.000.000 ευρώ κατά την προηγούμενη ρυθμιστική περίοδο, σε 981.000.000 ευρώ φέτος, κάτι που αυξάνει σημαντικά τα προς ανάκτηση κεφάλαια που πρέπει να εισρεύσουν στα ταμεία του διαχειριστή μέσω των τελών χρέωσης δικτύου.
  • Δεύτερον, έχει μεσολαβήσει η σημαντική μείωση της κατανάλωσης ρεύματος σε σχέση με τα επίπεδα του 2019, πράγμα που σημαίνει ότι το αυξημένο έσοδο πρέπει να εισπραχθεί από λιγότερες «κιλοβατώρες», συνεπώς αυξάνει η επιβάρυνση ανά κιλοβατώρα. «Η προσαύξηση λόγω υποανάκτησης α’ τετραμήνου 2023 εκτιμάται σε περίπου 15%, σε σχέση με τις μοναδιαίες χρεώσεις που υπολογίζονται θεωρώντας ανάκτηση ποσού ίση με το απαιτούμενο έσοδο 2023 σε 12 μήνες από την έναρξη εφαρμογής των χρεώσεων» αναφέρει μεταξύ άλλων στην απόφασή της η ΡΑΕ για τον υπολογισμό των χρεώσεων, θεωρώντας ότι αυτές θα εφαρμοστούν από 1/5/2023.

Οργή και στο Twitter

Όπως είναι φυσικό αυτή η εξέλιξη που αποτελεί ξεδιάντροπη κοροϊδία των πολιτών, προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων εντός κι εκτός διαδικτύου.

Ο τομεάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτης Φάμελλος, ανέφερε μεταξύ άλλων για το χαράτσι:

«Μοναδικός σκοπός τους είναι η αύξηση των εσόδων του ΔΕΔΔΗΕ παρότι απολαμβάνει ένα υψηλότατο εγγυημένο έσοδο, πολύ μεγαλύτερο από το μέσο όρο της Ευρώπης. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιλέγει για ακόμα μία φορά την επιβάρυνση των καταναλωτών, ενώ έχει ξεπουλήσει το 49% του ΔΕΔΔΗΕ σε ένα αυστραλιανό fund χωρίς καμία τεχνογνωσία και χωρίς υποχρέωση για επενδύσεις. Παράλληλα σχεδιάζει την αύξηση, αντί για τη μείωση, και των ρυθμιζόμενων χρεώσεων των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) παρότι προχωράνε οι διασυνδέσεις των νησιών. Οι επιλογές της κυβέρνησης Μητσοτάκη έχουν στοιχίσει πάρα πολύ ακριβά στον ελληνικό λαό και είναι καιρός να πάψουμε να πληρώνουμε τα σπασμένα. Στις 21 Μαΐου οι πολίτες θα στείλουν πίσω τον λογαριασμό».

Με σκληρή γλώσσα μίλησε ο τομεάρχης του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για θέματα Ενέργειας, Χάρης Δούκας, ο οποίος χαρακτήρισε αδιανόητη την απόφαση της ΡΑΕ για νέο χαράτσι των καταναλωτών για να αυξηθούν τα έσοδα του ΔΕΔΔΗΕ:

«Αδιανόητα πράγματα. Τον Φεβρουάριο του 2023 λαμβάνεται απόφαση από τη ΡΑΕ, η οποία παραμένει εν κρυπτώ, και δεν δημοσιεύεται, για να αυξηθούν 33% τα ετήσια έσοδα του ΔΕΔΔΗΕ. Από 744 σε 981 εκατομμύρια ευρώ για το 2023. Και ακριβώς επειδή δεν δημοσιεύεται η απόφαση, δεν μπορεί κανείς να μάθει ποιος είναι ο λόγος αυτής της αύξησης. Προχθές δημοσιεύτηκε νέα απόφαση της ΡΑΕ που παρουσιάζει πώς θα εισπραχθεί το νέο χαράτσι από τους καταναλωτές. Θα πληρώνει, δηλαδή, ο πολίτης αυξήσεις στους λογαριασμούς του ρεύματος για να αυξηθούν τα έσοδα του ΔΕΔΔΗΕ, που έχει στρατηγικό επενδυτή ένα fund».

Χαρακτηρίζει, δε, τη ΡΑΕ και την κυβέρνηση, τροχονόμους συμφερόντων και ζητάει να ανακληθεί άμεσα η απόφαση.

Με τη σειρά τους και οι χρήστες του Twitter, δεν έμειναν εκτός σχολιασμού και εξέφρασαν την αγανάκτησή τους για τα όσα έρχονται:

https://twitter.com/xanthopoulos1/status/1643868463771918336

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This