Νέο κύμα έλλειψης φαρμάκων: Έντονη διαφωνία ανάμεσα σε Φαρμακοποιούς και Φαρμακαποθηκάριους

Must Read

Επανήλθε μετά από ένα μικρό διάστημα υποχώρησης, το πρόβλημα της έλλειψης των φαρμάκων, με τους άμεσα εμπλεκόμενους να εκτοξεύουν εκατέρωθεν αιχμές.

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) προχώρησε σε παρέμβαση στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ), ζητώντας να απαγορευθούν οι παράλληλες εξαγωγές φαρμάκων σε συγκεκριμένες θεραπευτικές κατηγορίες.

«Οι παράλληλες εξαγωγές φαρμάκων είναι ”χρηματιστήριο”»

Μεταξύ των φαρμάκων σε έλλειψη είναι σκευάσματα για τον σακχαρώδη διαβήτη, αντιβιοτικά, αντιυπερτασικά, εισπνεόμενα, αλλά και σκευάσματα παρακεταμόλης.

«Στείλαμε την επιστολή στον πρόεδρο του ΕΟΦ πριν από μία εβδομάδα. Περίπου 100 φάρμακα περιλαμβάνονται στη νέα λίστα, από όλες τις κατηγορίες και κυρίως φάρμακα για αναπνευστικές παθήσεις», δηλώνει ο πρόεδρος του ΠΦΣ, Απόστολος Βαλτάς και συμπληρώνει:

«Μεταξύ αυτών υπάρχουν και αντιβιοτικά. Ήδη προτείναμε στον πρόεδρο του ΕΟΦ και τον κ. Πλεύρη να σταματήσει η εξαγωγή τους. Το θέμα είναι διπλό: Υπάρχει τεράστια ζήτηση σε όλη την Ευρώπη και επειδή η παραγωγή είναι μειωμένη, καταλαβαίνεις ότι την έλλειψη της Γερμανίας, για παράδειγμα, την καλύπτει η εξαγωγή η δική μας. Είναι “χρηματιστήριο” οι εξαγωγές φαρμάκων. Όταν γίνεται απαγόρευση σε κάποια σκευάσματα και υπάρχουν εταιρείες και φαρμακαποθήκες που από αυτό χάνουν εισοδήματα, θα πρέπει με κάποιο τρόπο να εξάγουν άλλα φάρμακα, γιατί έχουν έξοδα και πρέπει να ισοφαρίσουν τη ζημιά».

«Έχουν στραφεί σε άλλες κατηγορίες φαρμάκων, τα οποία τα ζητάνε χώρες στην Ευρώπη»

Μάλιστα, ο κ. Βαλτάς, ο οποίος υποστηρίζει πως οι φαρμακευτικές εταιρείες «παρακαλούν» για την απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών, καθώς και οι ίδιες ζημιώνονται.

«Τώρα που ορισμένοι ”κύκλοι” φαρμακεμπόρων δεν μπορούν να εξάγουν φάρμακα, έχουν στραφεί σε άλλες κατηγορίες φαρμάκων, τα οποία τα ζητάνε χώρες στην Ευρώπη. Ειδικά μιας συγκεκριμένης εταιρείας φάρμακα για προβλήματα του αναπνευστικού- τα οποία εξάγονται σωρηδόν- εκλιπαρούν οι εταιρείες να απαγορευθεί η παράλληλη εξαγωγή τους. H ίδια η εταιρεία εκλιπαρεί να σταματήσει η παράλληλη εξαγωγή. Αυτό λένε οι πληροφορίες μου», τονίζει.

«Τις εξαγωγές τις κάνουν οι ίδιοι οι Φαρμακοποιοί»

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων (ΠΣΦ), αντιδρούν στα όσα καταγγέλλει ο πρόεδρος του ΠΦΣ, καταγγέλλοντας με τη σειρά τους πως τις παράλληλες εξαγωγές τις κάνουν οι ίδιοι οι φαρμακοποιοί.

«Έχουμε κουραστεί ως κλάδος να συζητάμε το ίδιο και το ίδιο θέμα», λέει ο πρόεδρος του ΠΣΦ, Θεόδωρος Σκυλακάκης και εξηγεί:

«Κάποιοι αδυνατούν να κατανοήσουν το πρόβλημα των ελλείψεων που οφείλεται και δεύτερον, δεν επιθυμούν να συμμαζέψουν την “αυλή” τους. Εννοώ τους Φαρμακοποιούς. Σε αντίθεση με εμάς που το επιθυμούμε. Οι ελλείψεις είναι πλέον πολύ λιγότερες από πριν και θα υπάρχουν στο διηνεκές τα επόμενα 10 χρόνια, γιατί έχει διαλυθεί η παραγωγή και η εφοδιαστική αλυσίδα».

Επιμένοντας ο πρόεδρος των Φαρμακαποθηκαρίων κ. Σκυλακάκης, τονίζει πως το πρόβλημα των ελλείψεων είναι κυρίως πρόβλημα παραγωγής. «Θα σας φέρω ένα πολύ απλό παράδειγμα. Οι δύο πιο hot ινσουλίνες είναι αυτή τη στιγμή, η Ozempic (σεμαγλουτίδη) της Novo Nordisk και η Trulicity (ντουλαγλουτίδη) της Lilly. Aνταγωνίζονται περίπου το ίδιο καταναλωτικό κοινό. Για το Ozempic έδωσε επίσημα η Novo έλλειψη έως 8/6 και για το Trulicity, υπάρχει επίσημη επιστολή του προέδρου της εταιρείας, που την έχω θεσμικά στη διάθεσή μου, ότι έχει πρόβλημα παραγωγής και μειώνεται η εισαγόμενη ποσότητα. Όποιος λοιπόν δεν καταλαβαίνει τι του γίνεται και θέλει να ενοχοποιήσει τρίτους, το πιο εύκολο πράγμα», καταλήγει μιλώντας στο iatropedia.gr.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This