«Καμπανάκι» από την ΕΛΣΤΑΤ: Μειωμένος κατά 3,11% ο πληθυσμός της Ελλάδας σε σχέση με το 2011

Με βάση την απογραφή του 2021, ο πληθυσμός της Ελλάδας ανέρχεται σε 10.482.487 άτομα

Must Read

Σήμερα Παρασκευή δόθηκαν στη δημοσιότητα από την Ελληνική Στατιστική Αρχή τα επίσημα στοιχεία της απογραφής του 2021, σύμφωνα με τα οποία ο πληθυσμός της Ελλάδας ανέρχεται, πλέον, στους 10.482.487 κατοίκους.

Με βάση, λοιπόν, τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, συγκριτικά με την αμέσως προηγούμενη απογραφή (του 2011) παρατηρείται μια -διόλου ευκαταφρόνητη- μείωση του συνολικού πληθυσμού της χώρας μας κατά 3,11%. Μάλιστα, η εν λόγω μείωση παρατηρείται στις περισσότερες περιφέρειες της χώρας, με ελάχιστες εξαιρέσεις.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την απογραφή του 2021 της ΕΛΣΤΑΤ, από τον συνολικό μόνιμο πληθυσμό της Ελλάδας, οι 5.356.510 κάτοικοι είναι γυναίκες (51,1%) και οι 5.125.977 άντρες (48,9%).

Όσον αφορά στη μείωση πληθυσμού ανά περιφέρεια, καταγράφηκαν τα ακόλουθα:

  • στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης κατά 7,6%,
  • στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας κατά 4,6%,
  • στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας κατά 10,3%,
  • στην Περιφέρεια Ηπείρου κατά 5%,
  • στην Περιφέρεια Θεσσαλίας κατά 6,1%,
  • στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας κατά 7,1%,
  • στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων κατά 1,6%,
  • στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας κατά 4,6%,
  • στην Περιφέρεια Πελοποννήσου κατά 6,6%,
  • στην Περιφέρεια Αττικής μόλις κατά 0,4%
  • στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου κατά 2,2%.

Αύξηση του πληθυσμού, εξάλλου, καταγράφηκε μόνο στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (κατά 6,1%) και στην Περιφέρεια Κρήτης κατά (0,2%).

Ο πληθυσμός της Ελλάδας ανά Δήμο – Τα στοιχεία της Αττικής

Αναφορικά με τους δήμους της Ελλάδας, οι 24 από αυτούς κατέγραψαν αύξηση, ενώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της απογραφής, ο πληθυσμός αυξήθηκε και σε δήμους τουριστικών περιοχών. Ειδικότερα, το Λεκανοπέδιο Αττικής διατηρεί σχεδόν τον ίδιο πληθυσμό, αν και μία οριακή μείωση της τάξης του 0,4%, ωστόσο παρατηρούνται διακυμάνσεις, δηλαδή μείωση κατά 2,7% στον Κεντρικό Τομέα και αύξηση 1,5% στον Βόρειο Τομέα.

Πτώση 2,2% σημειώνεται στον Δυτικό Τομέα, ενώ ο Νότιος Τομέας υπέστη μείωση του πληθυσμού κατά μόλις 0,1%.

Σημαντική άνοδο κατέγραψε η Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής με 3,3%, ενώ άνοδο της τάξης του 2,9% κατέγραψε η Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής. Οριακή πτώση της τάξης του 2% σημείωσε η Περιφερειακή Ενότητα Πειραιώς, ενώ κατά 6,2% υποχώρησε ο πληθυσμός της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων.

Σε ότι αφορά στις τουριστικές περιοχές, σημειώθηκε αύξηση του πληθυσμού σε αρκετούς δήμους, όπως των: Ξάνθης, Ιωαννιτών, Λαρισαίων, Χαλκιδέων, Ζακύνθου, Αργοστολίου, Πατρέων, Καλαμάτας, Πειραιώς, Μυτιλήνης, Ικαρίας, Καλυμνίων, Καρπάθου, Κω, Μήλου, Μυκόνου, Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Πάρου, Ρόδου, Τήνου, Ηρακλείου, Αγίου Νικολάου, Ρεθύμνης και Χανίων.

  • Δείτε εδώ αναλυτικά τα επίσημα στοιχεία.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This