«Πάλι, πάλι δυνατός σεισμός», φώναζαν κλαίγοντας οι κάτοικοι της Εύβοιας – Στους δρόμους έχοντας στο μυαλό και εικόνες από Τουρκία

Ξανά αλαλούμ από τους σεισμολόγους: Καθησυχαστικός ο Τσελέντης, σχετικά καθησυχαστικός ο Λέκκας - «Επιβάλλεται εγρήγορση», λέει ο Παπαδόπουλος

Must Read

Στους δρόμους πετάχτηκαν οι κάτοικοι της Εύβοιας και ακόμα περισσότερο όσοι διαμένουν στις Ζάρακες και τις γύρω περιοχές, όταν στις 11:38 το πρωί σημειώθηκε σεισμός 4,5 Ρίχτερ, ενώ μέχρι τις 13:00 είχαν καταγραφεί από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο επτά μετασεισμοί, με ισχυρότερους αυτούς των 3,3 και 3,4 Ρίχτερ!

Άπαντες θυμήθηκαν τους συνεχόμενους σεισμούς Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2022 στην περιοχή τους, με αποκορύφωμα αυτόν των 5 Ρίχτερ, αλλά και τις εικόνες από τους φονικούς σεισμούς του Φεβρουαρίου στην Τουρκία. Εντελώς αναμενόμενο και ανθρώπινο…




Όπως είπαν κάτοικοι των Ζάρακων στο evima.gr, βγήκαν έντρομοι ξανά από τα σπίτια τους στους δρόμους και κλαίγοντας έπαιρναν τηλέφωνο τους συγγενείς τους: «Πάλι, πάλι δυνατός σεισμός στην Εύβοια», φώναζαν.

Ένας από τους κατοίκους, δήλωσε στο evima.gr ότι όλοι φοβούνται: «Βγήκαμε όλοι από τα σπίτια μας, έπεφταν πράγματα πάνω στα κεφάλια μας, ο σεισμός ήταν πολύ δυνατός. Στο χωριό είχε λαϊκή σήμερα και όλος ο κόσμος ήταν σε μια ταραχή, άρχισαν να πέφτουν πράγματα από τους πάγκους. Όλοι οι κάτοικοι φοβόμαστε το ενδεχόμενο ενός μεγαλύτερου σεισμού».

Ο Πρόεδρος της Κοινότητας Ζαράκων είπε ότι είναι όλοι σε επιφυλακή και θα πάνε να δουν αν έχουν προκύψει ζημιές σε σπίτια.




Με τη σειρά της, η Πρόεδρος της Κοινότητας Μεσοχωρίων, Μαρία Ρούπα, είπε στο ethnos.gr ότι οι κάτοικοι έχουν συνέχεια στο μυαλό τους και τις εικόνες από την Τουρκία, ενώ σχολίασε ότι η αίσθηση του σημερινού σεισμού ήταν πως επρόκειτο για ισχυρότερο από αυτόν του Νοεμβρίου 2022.

«Ακούστηκε μία μεγάλη βοή πρώτα και καταλάβαμε πως θα γίνει κάτι δυνατό. Έχω την εντύπωση πως έκανε τρεις σεισμούς με τον τρίτο να είναι πιο δυνατός από τους δύο προηγούμενους. Προσωπικά ήμουν έξω από το σπίτι και άκουσα τη μεγάλη βοή. Είμαστε πολύ τρομαγμένοι. Θα έλεγα πιο πολύ και από το Νοέμβριο. Είχαμε ησυχάσει αλλά το Μεγάλο Σάββατο έκανε δύο πιο μικρούς και είχαμε ανησυχήσει. Ο σημερινός είναι άλλο πράγμα. Όλοι οι κάτοικοι των χωριών μας είναι πάλι στο δρόμο. Μην ξεχνάτε πως έχουν μεσολαβήσει και όλα αυτά που έχουν γίνει στην Τουρκία και τα έχουμε συνέχεια στο νου μας. Έχω την εντύπωση πως έκανε τρεις σεισμούς με τον τρίτο να είναι πιο δυνατός από τους δύο προηγούμενους», είπε χαρακτηριστικά.

Λέκκας: «Δεν νομίζω να έχουμε κάποιο ιδιαίτερο θέμα με κάποιον πολύ μεγαλύτερο σεισμό»

«Πρόκειται για ένα ρήγμα που είχε δώσει σεισμική ακολουθία και τον Νοέμβριο – Δεκέμβριο στην περιοχή». Αυτό αναφέρει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμης Λέκκας σχετικά με τη σεισμική δόνηση μεγέθους 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε σήμερα νοτιοανατολικά της περιοχής Ζάρακες Ευβοίας.

Όπως τονίζει ο κ. Λέκκας, σύμφωνα με μια πρώτη έρευνα δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές στην περιοχή. Ωστόσο, ο καθηγητής δεν ήταν απόλυτα καθησυχαστικός για την εξέλιξη του φαινομένου, αλλά… σχετικά καθησυχαστικός, λέγοντας πως δεν θεωρεί ότι θα υπάρξει θέμα με κάποιον «πολύ μεγαλύτερο» σεισμό. Άρα, υπάρχει ανοιχτό το ενδεχόμενο για μεγαλύτερο δηλαδή…

«Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε περιοχές της Αθήνας και κυρίως στα βόρεια προάστια. Πρέπει να παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου αλλά δεν νομίζω να έχουμε κάποιο ιδιαίτερο θέμα με κάποιον πολύ μεγαλύτερο σεισμό», σημείωσε και συμπλήρωσε ότι με τα μέχρι τώρα δεδομένα δεν αναμένεται να συνεδριάσει η Μόνιμη Ειδική Επιστημονική Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης του ΟΑΣΠ.




Τσελέντης: «Δεν προκαλεί ανησυχία»

Με ανάρτησή του ο καθηγητής σεισμολογίας και διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης εμφανίστηκε καθησυχαστικός για τη νέα αυτή σεισμική δόνηση, την οποία χαρακτήρισε μετασεισμική εξέλιξη του σεισμού της 29ης Νοεμβρίου:

«Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κατέγραψε σήμερα, στις 11:38 ώρα Ελλάδος, ασθενή σεισμική δόνηση με μέγεθος 4.5 στην κλίμακα Richter. Ο σεισμός έγινε σε απόσταση 56 χλμ. ΒΑ των Αθηνών.
Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται 7 χλμ. ΝΑ των Ζαράκων Ευβοίας.
ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟΥ:
ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟ ΠΛΑΤΟΣ: 38.2567 Βόρεια
ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟ ΜΗΚΟΣ: 24.2464 Ανατολικά
Αποτελεί μετασεισμική εξέλιξη του σεισμού των 5R της 29ης Νοεμβρίου που έγινε στην ίδια ακριβώς περιοχή. Δεν προκαλεί ανησυχία».

Παπαδόπουλος: «Επιβάλλεται εγρήγορση»

Ως συνήθως όμως, οι φωνές των σεισμολόγων δεν είναι ενιαίες και δημιουργούν ακόμα μεγαλύτερη σύγχυση στον κόσμο που είναι τρομαγμένος…

Ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος σχολιάζοντας τον σεισμό στην Εύβοια, έγραψε στο facebook ότι η περιοχή εξακολουθεί να είναι σε διέγερση και πως επιβάλλεται εγρήγορση από τις Αρχές:

«Σεισμός έντονα αισθητός στην Αττική μεγέθους 4,6 (EMSC) ή 4,5 (ΕΑΑ). Επίκεντρο Ζάρακες Ν. Εύβοιας. Θυμίζω ότι σεισμοί ανάλογου μεγέθους από την ίδια περιοχή μας απασχόλησαν ήδη από τα τέλη Νοεμβρίου 2022 και το Δεκέμβριο 2022. Η περιοχή εξακολουθεί να είναι διεγερμένη και επιβάλλεται εγρήγορση από τις αρχές με πιστή εφαρμογή του επιχειρησιακού σχεδίου Εγκέλαδος».

Μιλώντας στο evima.gr, ο κ.Παπαδόπουλος τόνισε πως είναι πιθανό να γίνει ένας ισχυρός σεισμός στην Εύβοια και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο τα Ρίχτερ να συνεχιστούν όλο το καλοκαίρι στην περιοχή!

«Δεν πρέπει να βλέπουμε με μονωμένα το σημερινό σεισμό. Η περιοχή βρίσκεται εδώ και τέσσερις μήνες σε σεισμική δραστηριότητα, απλά τους προηγούμενους μήνες υπήρχε ύφεση στα μεγάλα σεισμικά μεγέθη, ο σημερινός σεισμός μας δείχνει πως ενεργοποιήθηκαν ξανά και είναι ικανά να δώσουν μεγαλύτερο σεισμό. Πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα και πιστά η πλήρης εφαρμογή του επιχειρησιακού σχεδίου Εγκέλαδος με το οποίο η Περιφέρεια σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς πρέπει να πάρουν άμεσα προληπτικά μέτρα για το ενδεχόμενο ενός μεγαλύτερου σεισμού. Κανείς δεν αποκλείει το ενδεχόμενο οι σεισμοί να συνεχιστούν και το καλοκαίρι στην περιοχή».

Διαβάστε ακόμα:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This