Σημεία και τέρατα στις ΕΔΕ του Θεοδωρικάκου – Μηχανισμός «συγκάλυψης» για διεφθαρμένους αστυνομικούς

Αποκαλυπτικό εσωτερικό έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ.

Must Read

Οι περιβόητες ΕΔΕ (Ένορκη Διοικητική Εξέταση) που διατάσσει κάθε τόσο ο Υπουργός (καμίας) Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, ειδικά σε υποθέσεις που αφορούν διαφθορά στην Ελληνική Αστυνομία, είναι τόσο διάτρητες, όσο και ένα σουρωτήρι.

Αυτό αποκαλύπτεται από εσωτερικό έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ. το οποίο φέρνουν στο φως «Τα Νέα» (σ.σ. τα φιλοκυβερνητικά Νέα), το οποίο κάνει λόγο για προβληματικές εσωτερικές έρευνες, οι οποίες όχι φως δεν ρίχνουν, αλλά αντίθετα, καλύπτουν με μαύρο πέπλο, υποθέσεις διαφθοράς στις οποίες εμπλέκονται αστυνομικοί που είτε έχουν συλληφθεί για δωροδοκία, είτε συνεργάζονται με εγκληματικές οργανώσεις!

Με λίγα λόγια φέρεται να καταγράφεται σε μέγιστο βαθμό η προσπάθεια συγκάλυψης τέτοιων υποθέσεων, με το έγγραφο να χαρακτηρίζει ως ιδιαίτερα σοβαρές καταστάσεις διαφθοράς, τις «υποθέσεις συνεργασίας αστυνομικών με εγκληματικές οργανώσεις που συντελείται είτε μέσω της παροχής πληροφοριών σχετικά με τη δράση της Αστυνομίας, είτε μέσω παρεμβάσεων στην ποινική διαδικασία. Στην επόμενη κλίμακα είναι οι υποθέσεις δωροδοκίας αστυνομικών που ασκούν είτε γραφειοκρατικού (π.χ. έκδοση αδειών) είτε ελεγκτικού (π.χ. βεβαίωση παραβάσεων) χαρακτήρα καθήκοντα».

Ο τίτλος του εν λόγω εγγράφου είναι: «Καταπολέμηση του φαινομένου της διαφθοράς – Επιτάχυνση περαίωσης των συναφών διοικητικών εξετάσεων – Τήρηση στοιχείων».

Στο έγγραφο ζητείται ακόμη από τους προϊσταμένους των αστυνομικών υπηρεσιών «η ανάπτυξη ενός σχεδίου τακτικής επικοινωνίας με το προσωπικό για την προβολή αξιών, αρχών, αρετών και κατάλληλων ηθικών προτύπων ακεραιότητας, που θα ήταν χρήσιμη και ωφέλιμη».

Όπως αναφέρεται μάλιστα, οι συστάσεις και οι οδηγίες προς τις Αρχές για την καταπολέμηση του φαινομένου αυτού, είναι ιδιαίτερα αυστηρές καθώς «οι ΕΔΕ πρέπει να είναι εμπεριστατωμένες, διεξοδικές, σχολαστικές και στο πλαίσιο αυτών να διενεργούνται όλες οι απαιτούμενες και ενδεικνυόμενες ενέργειες για να εξασφαλιστούν τα απαραίτητα αποδεικτικά στοιχεία σχετικά με τα συμβάντα. Να είναι ακόμη πραγματικές και αποτελεσματικές ώστε αυτές να μπορούν να οδηγήσουν στον εντοπισμό και την τιμωρία των υπευθύνων».

Προτροπές:

  • «Να έχουν τα εχέγγυα θεσμικής ανεξαρτησίας του ερευνώντος από τους εμπλεκομένους στην υπόθεση προκειμένου να εξασφαλιστεί η αμερόληπτη διερεύνησή της
  • Οι συναφείς διοικητικές εξετάσεις θα πρέπει να διενεργούνται από αξιωματικούς των Υποδιευθύνσεων ή των Τμημάτων Διοικητικών Εξετάσεων ή γενικώς από αξιωματικούς που υπηρετούν σε διαφορετική Υπηρεσία (τουλάχιστον σε επίπεδο Τμήματος) από αυτή των εμπλεκομένων.
  • Να είναι ευλόγως ταχείες με την αντίστοιχη αυστηρότητα και αποτρεπτικό χαρακτήρα ώστε να εξασφαλίζεται αποτελεσματική πρόληψη από την τέλεση συναφών έκνομων πράξεων. Όπως εξάλλου και με υψηλά επίπεδα διαφάνειας».

Σύμφωνα με τα «Νέα», παρόμοιο έγγραφο είχε αποσταλεί και προ τριετίας για τις ΕΔΕ και την «αδυναμία» τους, αλλά χωρίς καμία ανταπόκριση.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This