Πίσω από τις κάμερες των επτά ντιμπέιτ από το 1990

Οι μονόλογοι ουδέποτε γοήτευσαν κανέναν τηλεθεατή, αλλά αγαπήθηκαν απ’ όλους τους αρχηγούς των κομμάτων, που εμφανίζονται με μοναδικό στόχο το «μη λάθος»

Συντάκτης: Newsroom

Από το πρώτο ντιμπέιτ, το 1990, μέχρι το αποψινό έχουν περάσει 33 χρόνια. Κανένα δεν έσπασε τον κανόνα της «σούπας», ενώ μόνο τέσσερα διεξήχθησαν μεταξύ των δύο αρχηγών που διεκδικούσαν την πρωθυπουργία.

  • Από τον Βασίλη Γαλούπη

Οι μονόλογοι ουδέποτε γοήτευσαν κανέναν τηλεθεατή, αλλά αγαπήθηκαν απ’ όλους τους αρχηγούς, που εμφανίζονται με στόχο το «μη λάθος». Από τις 12 εκλογικές μάχες μετά το 1990, ντιμπέιτ έγιναν μόνο στις επτά. Καμία φορά, πάντως, δεν θεωρήθηκε ότι ανέτρεψαν ή έστω επηρέασαν το εκλογικό αποτέλεσμα.

1990: Το πρώτο άτυπο ντιμπέιτ

Το πρώτο ντιμπέιτ έγινε στις 12 Μαρτίου 1990 και ήταν άτυπο. Διεξήχθη στο μεγάλο αμφιθέατρο του Πάντειου Πανεπιστημίου και ήταν περισσότερο μια συζήτηση μεταξύ των Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, Ανδρέα Παπανδρέου και Χαρίλαου Φλωράκη. Μεταδόθηκε τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά, ενώ η συζήτηση κύλησε μάλλον ήρεμα, συγκριτικά με το τεταμένο κλίμα της εποχής, λόγω σκανδάλου Κοσκωτά.

Οξύτητα υπήρξε μόνο για λίγο, προς το τέλος, στις πεντάλεπτες δευτερολογίες, όταν άναψαν τα αίματα με αφορμή την ανάγνωση από τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη αποσπασμάτων από το βιβλίο του πρώην υπουργού Γιάννη Καψή «Οι τρεις μέρες του Μάρτη του ’87». Στο ακροατήριο ήταν και οι πρεσβευτές των ΗΠΑ και Σοβιετικής Ενωσης Μάικλ Σωτήρχος (κάθισε δίπλα στη Δήμητρα Λιάνη), Ανατόλι Σλιούσαρ.

Το άτυπο ντιμπέιτ κράτησε δύο ώρες και συντονιστής ήταν ο Γιάννης Καψής, ενώ ο Μητσοτάκης αναγνώρισε κάποια στιγμή ότι υπήρξε αναβάθμιση της πολιτικής της Ελλάδας στα Βαλκάνια στην 8ετία του ΠΑΣΟΚ. Αν και νικητής των εντυπώσεων «αναδείχθηκε» στα σημεία ο Ανδρέας Παπανδρέου, η Ν.Δ. διεύρυνε τη διαφορά στις εκλογές από 5,5% τον Νοέμβριο του 1989 σε 8,2%.

1996: Η «μονομαχία»

Στο δεύτερο ντιμπέιτ υπήρξε η πρώτη «μονομαχία» πολιτικών αρχηγών. Εγινε στις 13 Σεπτεμβρίου 1996, στην ΕΡΤ, με «αντιπάλους» τον Σημίτη και τον Εβερτ.

Οι εφημερίδες παρατηρούσαν τότε ότι έμοιαζε ακόμα και το ντύσιμο των δύο, ενώ διαπίστωναν ότι ο Εβερτ ξεκίνησε δυναμικά και στον Σημίτη «χρειάστηκε ένα 15λεπτο για να ξεφύγει από το αρχικό σφίξιμο». Η φράση που «έμεινε» ήταν το «να σηκώσουμε τα μανίκια» του αρχηγού της Ν.Δ.

Συντονιστής ήταν ο Π. Ευθυμίου, με τους δημοσιογράφους Π. Τσίμα, Θ. Ρουσόπουλο και Ι. Παπουτσάνη. Το «Βήμα» έκανε δημοσκόπηση την ώρα του ντιμπέιτ. Στην κλίμακα 1 έως 10, ο Σημίτης βαθμολογήθηκε με 6,5 και ο Εβερτ με 5,5. Το ΠΑΣΟΚ νίκησε στις εκλογές με διαφορά 3,3%.

2000: Η πρώτη «άνοστη» κόντρα

Και στο τρίτο ντιμπέιτ, στις 30 Μαρτίου 2000, υπήρξε αντιπαράθεση των δύο αρχηγών ΠΑΣΟΚ – Ν.Δ., αυτή τη φορά ανάμεσα σε Σημίτη και Καραμανλή. Εγινε στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ με συντονιστή τον Νίκο Χατζηνικολάου. Το «παρών» έδωσαν και οι δημοσιογράφοι Θόδωρος Ρουσόπουλος, Μανώλης Καψής και Ελλη Στάη.

Η ατάκα που «έγραψε» δεν ήταν από τους δύο πολιτικούς, αλλά από τον Νίκο Χατζηνικολάου. «Ο ρόλος μου απόψε είναι βαρετός» είπε. Την επόμενη μέρα οι εφημερίδες καυτηρίαζαν τους «παράλληλους μονολόγους, χωρίς κανένα στοιχείο έκπληξης». Ως γνωστόν, στις εκλογές-θρίλερ το ΠΑΣΟΚ επικράτησε για λίγες χιλιάδες ψήφους.

2004: Ρεκόρ… υπνοθεραπείας

635245

Το 2004 είχαμε δύο ντιμπέιτ! Αρχικά στις 26 Φεβρουαρίου, για τις βουλευτικές εκλογές, και στη συνέχεια στις 8 Ιουνίου, για τις ευρωεκλογές. Τον Φεβρουάριο συμμετείχαν για πρώτη φορά όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί, δηλαδή οι Γ. Παπανδρέου, Κ. Καραμανλής, Α. Παπαρήγα, Ν. Κωνσταντόπουλος και Δ. Τσοβόλας, με συντονιστή τον Νίκο Χατζηνικολάου και δίπλα του τους Παπαχελά, Τσίμα, Θεοδωράκη, Ευαγγελάτο.

Κάμποσα χρόνια αργότερα, στο ντιμπέιτ του 2015, ο Σταύρος Θεοδωράκης θα γινόταν ο μοναδικός που έχει λάβει μέρος σε αυτή την τηλεοπτική διαδικασία και με τους δύο ρόλους.
Ξανά επισημάνθηκαν από τα ΜΜΕ οι παράλογοι μονόλογοι, η… υπνοθεραπεία και εμφανίστηκε στα πρωτοσέλιδα η λέξη «σούπα». Η Ν.Δ. κέρδισε άνετα στις βουλευτικές, όπως και στις ευρωεκλογές.

Το δεύτερο ντιμπέιτ, αυτό για την Ευρωβουλή, έγινε με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς και συντονιστή τον Γιάννη Πρετεντέρη.

2007: Η ατάκα με τα… λεμόνια

Το πέμπτο ντιμπέιτ για βουλευτικές εκλογές έγινε στις 6 Σεπτεμβρίου 2007, και πάλι με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς (Καραμανλής, Παπανδρέου, Παπαρήγα, Αλαβάνος, Καρατζαφέρης και Παπαθεμελής). Συντονίστρια ήταν η Μαρία Χούκλη, με δημοσιογράφους στο πάνελ τούς Χατζηνικολάου, Τρέμη, Στάη, Λιάτσο, Ευαγγελάτο, Παπαχελά.

Η κριτική από τα ΜΜΕ ήταν ακόμα πιο σκληρή για την «τυπολατρική διαδικασία της χρονομέτρησης» και τους «ρηχούς μονολόγους». Η ατάκα που «έμεινε» ήταν αυτή του Καρατζαφέρη: «Εγώ έφερα ένα λεμόνι για να νοστιμεύσω τη σούπα». Κρατούσε όντως στο χέρι του ένα λεμόνι!

2009: Με… ερωτήσεις

Τον Σεπτέμβριο 2009, η μονοτονία πήγε κάπως να σπάσει με το δικαίωμα στον κάθε αρχηγό να απευθύνει ερωτήσεις στον άλλον. Εγιναν δύο ντιμπέιτ, μάλιστα. Το πρώτο ανάμεσα σε όλους τους αρχηγούς, με Καραμανλή, Παπανδρέου, Παπαρήγα, ντεμπούτο Τσίπρα, Καρατζαφέρη, Χρυσόγελο και συντονίστρια τη Χούκλη. Το δεύτερο ήταν ανάμεσα σε Καραμανλή – Παπανδρέου, ξανά με την ίδια δημοσιογράφο.

Από τις μεταξύ τους ερωτήσεις, πάντως, δεν βγήκε νικητής. «Δεν έπεσε κανένας στο καναβάτσο» έγραφε η «Ελευθεροτυπία», σημειώνοντας ότι «ο Καραμανλής, πάντως, δεν μπόρεσε να αλλάξει το κλίμα». Λίγες εβδομάδες μετά, ο Γιώργος Παπανδρέου θα γινόταν πρωθυπουργός.

2015: Μνημονιακό ντιμπέιτ

Επί Μνημονίων τα ντιμπέιτ «εξαφανίστηκαν», με εξαίρεση το 2015. Τον Σεπτέμβριο έγινε η πρώτη αναμέτρηση με τη συμμετοχή όλων των πολιτικών αρχηγών (Τσίπρας, Μεϊμαράκης, Θεοδωράκης, Κουτσούμπας, Λαφαζάνης, Γεννηματά και Καμμένος), ενώ στη συνέχεια ακολούθησε η «μονομαχία» Τσίπρα – Μεϊμαράκη, δίχως ιδιαίτερο ενδιαφέρον και πάλι, είναι η αλήθεια.

Αν κάτι συζητήθηκε, ήταν η διαμαρτυρία του αρχηγού της Ν.Δ. προς τον σκηνοθέτη ότι με το πλάνο που είχε επιλέξει έδειχνε τον κ. Τσίπρα πιο… ψηλό!

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Από φιάλη υγραερίου «λαμπάδιασε» διαμέρισμα στα Λουτρά Ωραίας Ελένης

Ήταν μετά τις 10 το βράδυ της Τετάρτης όταν σήμανε συναγερμός στην Πυροσβεστική υπηρεσία Κορίνθου για φωτιά που ξέσπασε σε διαμέρισμα στα Λουτρά Ωραίας...

ΙΧ συγκρούστηκε με φορτηγό στην Εγνατία Οδό και τυλίχθηκε στις φλόγες – Τραυματίστηκε μια...

Σοβαρό τροχαίο σημειώθηκε λίγο μετά τις 8 το βράδυ στην Εγνατία Οδό, μετά τα διόδια της Ανάληψης στο ρεύμα προς Θεσσαλονίκη, με αποτέλεσμα να...

Δήμος Θεσσαλονίκης: Ελλειμματικός, με 39.000.000 ευρώ ταμειακά διαθέσιμα ο ισολογισμός (2022)

Όσα ανέφερε ο απερχόμενος δήμαρχος και... οι αντιδράσεις

Ελευθερούπολη: Πέθανε αβοήθητος στο πεζοδρόμιο – Δεν υπήρχε ασθενοφόρο – Ο 18χρονος γιος του...

Στο κέντρο της Ελευθερούπολης μέρα μεσημέρι, ένας άνδρας περίπου 65 ετών βρισκόταν έξω από ένα κατάστημα εστίασης, στο οποίο εργαζόταν ο γιος του, όταν...

Εθνική Αρχή Διαφάνειας: Παραιτήθηκε ο Πρόεδρος του Συμβούλιο Διοίκησης Μενέλαος Τσουπλάκης

Την παραίτησή του από τη θέση του Προέδρου του Συμβουλίου Διοίκησης της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, υπέβαλε ο Μενέλαος Τσουπλάκης.Ένας πρώην εφοριακός, που, όπως είχε...

Καταδρομική αντεξουσιαστών σε σούπερ μάρκετ στον Βύρωνα

Αντεξουσιαστές προχώρησαν σε καταδρομική σε σουπερμάρκετ στον Βύρωνα, κλέβοντας προϊόντα και αναφέροντας ότι προορίζονται για τους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας.Σύμφωνα με βίντεο που τράβηξαν οι ίδιοι...

Συνεχίζουν την αποχή οι δικηγόροι – Παράταση έως 8 Δεκεμβρίου αποφάσισε ο ΔΣΑ

Εντείνουν τις κινητοποιήσεις οι δικηγόροι απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για το νομοσχέδιο φοροκαταιγίδα για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Κατά την συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του...

Σχολικός πίνακας καταπλάκωσε καθηγήτρια στην Κρήτη – Φωνές απόγνωσης για την κατάσταση των σχολείων

Η εγκατάλειψη και οι τραγικές συνθήκες στα σχολικά κτήρια έρχεται και πάλι στο προσκήνιο με τον τραυματισμό καθηγήτριας σε δημόσιο σχολείο στην Κρήτη. Στο...

Αλγερινός αποφυλακίστηκε πρόωρα και την ίδια ημέρα έκλεψε 40.000 ευρώ – Ανέβασε το επίτευγμά...

Μια ακόμη απίθανη αστυνομική ιστορία στην χώρα μας με αλλοδαπούς που παραβιάζουν τους όρους αποφυλάκισής τους βλέπει το φως της δημοσιότητας. Ένας 24χρονος Αλγερινός βγήκε...

Νέος κανονισμός στα Μέσα Μεταφοράς για τους επιβάτες – Τα πρόστιμα και οι αποζημιώσεις

Αυστηρότερο πλαίσιο για ανάρμοστες συμπεριφορές - Σεβασμός στο δικαίωμα μετακίνησης των ΑμεΑ

Συναγερμός για νέο, επικίνδυνο παιχνίδι μεταξύ των παιδιών:«Κράτα την αναπνοή σου» – Μια 8χρονη...

Αναταραχή επικρατεί ανάμεσα στους γονείς καθώς ένα νέο επικίνδυνο παιχνίδι - πρόκληση έχει ξεκινήσει να επικρατεί ανάμεσα στα παιδιά τους το οποίο ενδέχεται να...

Η Φωτεινή Θειακού νέα διοικητής στο Νοσοκομείο «Έλενα Βενιζέλου»

Το νοσηλευτικό ίδρυμα απαντά για τα πλείστα προβλήματα

Οι ύμνοι του Αμερικανού πρέσβη για την Ελλάδα μάς βάζουν σε υποψίες

Τη συνεργασία μεταξύ των συμμάχων για την αντιμετώπιση των προκλήσεων σε θέματα διεθνούς τάξης, καθώς και τη βαθιά δέσμευση για τη διασφάλιση της Δημοκρατίας,...

Με απόφαση του ΣτΕ εκδίδεται στις ΗΠΑ ο Αυστραλός που εμπλέκεται σε διεθνές κύκλωμα...

Στις ΗΠΑ θα εκδοθεί ο Αυστραλός ο οποίος συνελήφθη στην Μύκονο τον Ιούλιο του 2021 μετά από ερυθρά αναγγελία της Interpol των HΠΑ, ως...

Τι έδειξε η ιατροδικαστική εξέταση στο 39χρονο που ξεκοίλιασε αγελάδα στη Μύκονο

Εξελίξεις υπάρχουν στην υπόθεση του φρικτού θανάτου του 39χρονου στην Μύκονο ο οποίος δέχθηκε θανατηφόρα επίθεση από αγελάδα η οποία τον τραυμάτισε στον θώρακα...

ΣΧΟΛΙΑ

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κραυγή απόγνωσης από τους κατοίκους του Γέρακα: «Χαώδης και επικίνδυνη κατάσταση»

Ματωμένοι γάμοι, κλοπές, ζημιές και κλίμα τρομοκρατίας στο «κρατίδιο» των Ρομά

«Τουρισμός για όλους»: Περισσότεροι δικαιούχοι

Διευρύνονται τα εισοδηματικά κριτήρια, δήλωσε η Κεφαλογιάννη. Τι είπε για βραχυχρόνιες μισθώσεις και επιδοτήσεις ξενοδοχείων

Η Ελένη Κρίτα αποκάλυψε πόσα χρήματα πήραν οι πρωταγωνιστές του «Παρά Πέντε»

Η ηθοποιός Ελένη Κρίτα έδωσε μια συνέντευξη στο περιοδικό «Λοιπόν» και αναφέρθηκε στην επιτυχία της σειράς «Παρά Πέντε» αποκαλύπτοντας μεταξύ άλλων πόσα χρήματα πήραν...

Σκληρή ταξιδιωτική οδηγία των Βρετανών για την Ελλάδα!

Είναι η δεύτερη μέσα σε δύο εβδομάδες - Να είναι τυχαίο το χρονικό σημείο άραγε;

Δέσποινα Παπαδοπούλου: Μια χούφτα άνθρωποι στην κηδεία της συζύγου του δικτάτορα

Οπως έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής της, ξεχασμένη απ' όλους σ' ένα διαμέρισμα 80 τετραγωνικών μέτρων στη Νέα Ερυθραία, συντροφιά με τις φωτογραφίες...

Λαχτάρα για τη Μαρινέλλα στο νοσοκομείο

Μια περιπέτεια υγείας ανάγκασε την βασίλισσα του ελληνικού τραγουδιού, Μαρινέλλα να απέχει από τις επαγγελματικές της υποχρεώσεις.Η σπουδαία ερμηνεύτρια νόσησε με κορωνοϊό και χρειάστηκε...

Έξαλλη με ταμία καταστήματος η Φαίη Σκορδά: «Μου γύρισε το μάτι, δεν καταλαβαίνετε τι της έκανα»

Η ερώτηση μιας εργαζόμενης σε κοσμηματοπωλείο στην Φαίη Σκορδά, στάθηκε αρκετά για να βγάλει έξω από τα ρούχα της την γνωστή παρουσιάστρια, όπως η...

Ο σημαντικότερος εν ζωή πασόκος

Η παρέμβαση του Αντώνη Σαμαρά στα δημόσια πράγματα είναι σημαντική. Πάντα πρέπει να δίνουμε βάση σε όσα λέει ένας άνθρωπος που πάνω του στηρίχτηκε...

Ο κακός χαμός στο Twitter με τα αγγλικά του Άδωνι

«Παγκόσμιος» ο Άδωνις Γεωργιάδης που από το πρωί δίνει συνεντεύξεις σε βρετανικά Μέσα, με κύριο θέμα την ακύρωση της συνάντησης του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι...

Πρώτο τραπέζι πίστα στα μπουζούκια η Γιάννα Αγγελοπούλου με τη Μαριάννα Λάτση – Σπάνια κοινή εμφάνιση

Σε μια σπάνια κοινή εμφάνιση, Γιάννα Αγγελοπούλου και Μαριάννα Λάτση εθεάθησαν να διασκεδάζουν μαζί στο νυχτερινό κέντρο όπου τραγουδάει ο Αντώνης Ρέμος σε συνεργασία...

Θανάσης Κορομηλάς: Η Ρούλα Κορομηλά μας συστήνει τον αδερφό της

H Ρούλα Κορομηλά μοιράστηκε μέσα από τον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram μια φωτογραφία στην οποία ποζάρει μαζί με τον αδερφό της Θανάση Κορομηλά.Η...

Το κόλπο του Κυριάκου να αναγνωρίσει γάμο και τεκνοθεσία σε ομόφυλα ζευγάρια χωρίς να το πάρουν είδηση οι ψηφοφόροι!

Οι ευρωεκλογές είναι ένα κομβικό σημείο για το πολιτικό μέλλον του Κυριάκου και αυτό το γνωρίζει καλά. Δεν υπάρχει λοιπόν περιθώριο για λάθη.Ο Κυριάκος...

Έβγαλαν ξανά στον δρόμο τον 81χρονο ανάπηρο παππού στην Χαλκιδική 

Δεν έχει τέλος το μαρτύριο του συνταξιούχου κ. Θεόφιλου Τζοχουνίδη στη Χαλκιδική, ο οποίος είναι καθηλωμένος σε αναπηρικό αμαξίδιο και έμεινε ξανά στον δρόμο,...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι τυχεροί αριθμοί στο ΛΟΤΤΟ

Η κλήρωση του ΛΟΤΤΟ με αριθμός 2470, Τετάρτη 29/11/2023!Οι τυχεροί αριθμοί είναι: 9, 11, 27, 29, 39, 45.Επιτυχίες    Νικητές      Κέρδη6   -           10.000,00€...

Τσάμπιονς Λιγκ: «Ζωγράφισαν» Ρεάλ και Άρσεναλ – Φάσεις και γκολ από όλα τα ματς της Τετάρτης

Μαγική νύχτα για την Άρσενβαλ που ξέσπασε με 6-0 στη Λανς, αλλά και τη Ρεάλ που αν και δέχτηκε πρώτη γκολ από τη Νάπολι απάντησε με 4-2, ενώ η...

Οι Metallica για πρώτη φορά στη Σαουδική Αραβία!

Συνεχίζει ακάθεκτο την περιοδεία του το θρυλικό γκρουπ