Με ποια κριτήρια ψήφισαν και σε τι ελπίζουν τα «πρωτάκια» των εκλογών!

Must Read

Ανασφάλεια, άγχος και απογοήτευση συνέθεσαν το χθεσινό σκηνικό στις κάλπες για τους νέους ανθρώπους που άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα, σηκώνοντας βαρύ φορτίο.

  • Από την Ιωάννα Τσέφλιου

Φανερά προβληματισμένη, η νέα γενιά ψηφοφόρων αμφιταλαντεύτηκε σχετικά με το ποιο κόμμα θα στηρίξει, αφού οι προσδοκίες είναι πολλές, αλλά οι επιλογές, όπως λένε, «οι ίδιες και οι ίδιες».

Η «δημοκρατία» βρέθηκε σε εκλογικά κέντρα της Αθήνας αποτυπώνοντας τα συναισθήματα των ανθρώπων που ψήφισαν πρώτη φορά, αλλά και εκείνων που διχάζονται, λόγω των συνθηκών, παρότι έχουν βρεθεί ξανά μπροστά στην κάλπη.

Λουίζα Ισμαϊλή (18 ετών): Αμφιταλαντεύτηκα, αλλά έπρεπε να έρθω

Λουίζα Ισμαϊλή (18 ετών)

«Είμαι φοιτήτρια στο Τμήμα Διοίκησης Τουρισμού, στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, και ψηφίζω πρώτη φορά, στο Παγκράτι. Η αλήθεια είναι ότι αμφιταλαντεύτηκα, αλλά έπρεπε να έρθω. Οχι ότι θα σώσω εγώ τη χώρα με την ψήφο μου, αλλά δεν πρέπει να απέχουμε. Ξέρω πως τα μεγάλα κόμματα είναι συγκεκριμένα πάνω κάτω, οπότε με βάση αυτό το δεδομένο αποφάσισα. Πιστεύω δεν αλλάζουν εύκολα τα πράγματα, αλλά πρέπει να γίνει μία προσπάθεια. Προσωπικά στήριξα το κόμμα που θεωρώ πως θα βοηθήσει εμένα και το μέλλον μου. Αλλά σε γενικές γραμμές δεν έχω μεγάλη ελπίδα».

Ενρι Κορόν (24 ετών): Το έψαξα αρκετά αυτές τις μέρες πριν αποφασίσω

Ενρι Κορόν (24 ετών)

«Ψήφισα στο 11ο Δημοτικό Σχολείο Κορυδαλλού. Το βιώνω αυτό για δεύτερη φορά, αλλά υπήρχε άγχος. Το έψαξα αρκετά αυτές τις μέρες, αλλά η αλήθεια είναι πως υπήρχε περιθώριο μελέτης. Και αυτό γιατί αρκετές πολιτικές παρατάξεις μού ήταν πρωτάκουστες. Κατά βάση ψηφίζω με γνώμονα τις θέσεις που προασπίζει κάθε κόμμα, σχετικά με καίρια ζητήματα που με αφορούν και επηρεάζουν άμεσα το μέλλον μου. Οι εκλογές διαχρονικά ήταν ένα έθιμο για τις οικογένειες, που ετοιμάζονταν και πήγαιναν να ψηφίσουν όλοι μαζί, ενώ για τη νέα γενιά θεωρείται δεδομένο πως θα απέχει. Αυτό κατ’ εμέ είναι τεράστιο λάθος, θέλω να πιστεύω πως οι νέοι έχουν κρίση και δεν είναι α-πολίτες».

Μανώλης (30 ετών): Δεν σκέφτηκα ούτε στιγμή να απέχω

Μανώλης (30 ετών)

«Δεν σκέφτηκα στιγμή να απέχω από τις κάλπες. Η αλήθεια είναι πώς γενικότερα το ψάχνω πολύ με τα πολιτικά, οπότε δεν δυσκολεύτηκα ιδιαίτερα για να αποφασίσω ποιο κόμμα θα στηρίξω. Το συζητούσαμε και με τους φίλους μου. Υπήρχαν ορισμένοι που δεν ήθελαν να ψηφίσουν, αλλά τους έπεισα. Θα έλεγα πως είμαι πολιτικοποιημένος, αλλά θεωρώ πως οι εκλογές δεν αλλάζουν τα πράγματα. Μόνο η πάλη του λαού μπορεί να τα αλλάξει. Πιστεύω δε, πως δεν θα βγει αποτέλεσμα ούτε στις δεύτερες κάλπες. Τα προβλήματα δεν θα μας τα λύσουν οι εκλογές, εμείς σαν λαός πρέπει να τα λύσουμε».

Ελένη Κοντοπάνου (24 ετών): Η χώρα βρίσκεται σε ζοφερή κατάσταση

Ελένη Κοντοπάνου (24 ετών)

«Αντιλαμβανόμενη τη ζοφερή κατάσταση στην οποία έχει φτάσει η χώρα μας, δεν θα μπορούσα να καθίσω στο σπίτι μου και να αποφασίσουν οι άλλοι για εμένα. Βέβαια, παρά τις διαβεβαιώσεις, από την εκλογική διαδικασία δεν έλειπαν τα ευτράπελα. Πήγα να ψηφίσω στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Αγίας Βαρβάρας, έχοντας την ταυτότητα σε ηλεκτρονική μορφή μέσω του gov.gr. Υποτίθεται πως αυτό το κάνεις για διευκόλυνση, αλλά στην πραγματικότητα καθυστερήσαμε αρκετά, μέχρι η υπεύθυνη να σκανάρει την ταυτότητα, να μου σταλεί ο κωδικός ταυτοποίησης και να με αφήσουν τελικά να ψηφίσω».

Εφη ( 22 ετών) και Χρήστος (30 ετών): Το μέλλον μας πρέπει να το επιλέξουμε εμείς

Εφη ( 22 ετών) και Χρήστος (30 ετών)

Εφη Τσεσμελή, 22 ετών: «Ηρθα να ψηφίσω στο 7ο Δημοτικό Σχολείο Χαϊδαρίου, αν και είμαι αρκετά προβληματισμένη. Δεν είμαι υπέρ της αποχής, γιατί, αν δεν πάμε οι νέοι να ψηφίσουμε, θα το κάνουν για εμάς οι μεγαλύτεροι. Το μέλλον μας πρέπει να το επιλέξουμε εμείς. Και η αλήθεια είναι πως ως νέα γενιά χρειαζόμαστε ένα κόμμα που θα μας εμπνέει ασφάλεια. Το έψαξα αρκετά προτού κατασταλάξω. Εχουμε φτάσει σε μία κατάσταση που δεν χωράνε αποφάσεις της τελευταίας στιγμής».

Από την πλευρά του ο 30χρονος Χρήστος Κάβουρας τονίζει: «Είναι πολύ λυπηρό που η γενιά μας βιώνει κάτι τέτοιο. Πρώτη φορά οι εκλογές έχουν μετατραπεί σε θρίλερ. Υπάρχει παντού προβληματισμός, οι νέοι δεν ξέρουν τι είναι καλύτερο για εκείνους. Συζητήσαμε μεταξύ μας τις επιλογές που έχουμε και το τι είναι καλύτερο για εμάς. Ελπίζουμε η επόμενη μέρα να βρει τη χώρα μας σε καλύτερη κατάσταση και το εκλεγμένο από τους πολίτες κόμμα να εμπνέει την εμπιστοσύνη που απαιτείται».

Η κουβέντα ανάβει στα καφέ! «Δεν γίνεται να βγαίνουν πάντα οι ίδιοι και οι ίδιοι»

Με τον χειρότερο τρόπο επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι για αυτοδυναμία της… αποχής, αφού το ποσοστό των νέων ανθρώπων που δεν πήγαν να ψηφίσουν, αλλά προτίμησαν να «πλημμυρίσουν» τις καφετέριες, ήταν μεγάλο! Περίπου το 40% του συνόλου των Ελλήνων ψηφοφόρων επέλεξε να μην ασκήσει τα εκλογικά του δικαιώματα, με τους νέους να καλύπτουν ικανή μερίδα αυτού. Βαθιά δυσαρεστημένοι, επέλεξαν να περάσουν το πρωί της Κυριακής με φρέντο και φραπέ, παρά με ψηφοδέλτια στις κάλπες. Στην πλειονότητά τους, οι πιτσιρικάδες απείχαν από τα εκλογικά τους δικαιώματα λόγω ιδεολογίας, ενώ και εκείνοι οι λίγοι που πήγαν να ψηφίσουν έκαναν λόγο για αντιδημοκρατικές πολιτικές και περιορισμένες ελπίδες.

«Ψηφίζουμε τα μικρότερα κόμματα, ώστε να υπάρχει πολυφωνία» είπε ο 26χρονος Λορέντζο, ενώ ο κατά δύο χρόνια μικρότερός του Δημήτρης συμπλήρωσε: «Πρέπει να ακούγονται διαφορετικές απόψεις»

Η «δημοκρατία» από νωρίς το πρωί της Κυριακής βρέθηκε σε καφετέριες και στέκια, αναδεικνύοντας την τεράστια απογοήτευση των νέων ανθρώπων, που νιώθουν πως δεν ταυτίζονται με τα μεγάλα κόμματα. «Δεν πήγαμε να ψηφίσουμε, γιατί δεν υπάρχουν επιλογές. Ο,τι και να ψηφίσουμε ξέρουμε τι θα βγει. Από τα σκ@τά πάμε στα σκ@τά. Ο ένας είναι μεγαλύτερος μ@λ@κας από τον άλλον» είπε ένας 18χρονος, που καθόταν σε καφέ στο κέντρο της Αθήνας και θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. Στο ίδιο κλίμα και ένας 20χρονος, που γεμάτος οργή είπε στη «δημοκρατία»: «Μας κατέστρεψαν, δολοφόνησαν νέους ανθρώπους στα Τέμπη, αλλά μάλλον ξεχνάμε γρήγορα. Δεν λογαριάζουμε τι περάσαμε την τελευταία τετραετία, μας νοιάζει να αρπάξουμε ό,τι μπορούμε και τέλος. Δεν υπάρχει περίπτωση να συμμετέχω σε αυτή την παρωδία. Προτιμώ να κάτσω να πιω καφέ, παρά να δώσω ψήφο σε κάποιον από αυτούς».

Στον αντίποδα, μια παρέα νέων σε κατάστημα εστίασης στο Παγκράτι υποστήριξε πως το χειρότερο πράγμα που μπορούν να κάνουν οι νέοι για το μέλλον τους είναι να απέχουν από τις κάλπες. «Υπάρχει συγκεκριμένος νόμος, σύμφωνα με τον οποίο όποιος δεν πάει να ψηφίσει δέχεται τις ανάλογες κυρώσεις. Εχουμε χρέος να πάμε στις κάλπες, για το δικό μας καλό. Πράγματι, η ψήφος είναι δύσκολη εξίσωση, αλλά οφείλουμε να ασκήσουμε το εκλογικό μας δικαίωμα» είπε αρχικά ο Γρηγόρης, που καθόταν στο Vitelli Athens, και συνέχισε: «Εχω δει όλες τις πολιτικές παρατάξεις, ξέρουμε καλά πως όποιος και να βγει, τα ίδια και τα ίδια θα γίνουν σε τελική ανάλυση. Αυτή τη φορά πιστεύω πως θα έχουμε πολλά κόμματα στη Βουλή, θα ακουστούν διαφορετικές απόψεις».

Tα κορίτσια

Αλλά και τα κορίτσια της παρέας εξήγησαν πως, προτού δώσουν την ψήφο τους σε ένα συγκεκριμένο κόμμα, επέλεξαν να ενημερωθούν. Από την πλευρά του, ο Κωνσταντίνος, φίλος του Γρηγόρη, αναφέρθηκε στο «φρένο» που μπήκε σε πολλά κόμματα, κάνοντας λόγο για αντισυνταγματικές πρακτικές. «Υπήρξαν κόμματα όπως οι “Ελληνες”, που κόπηκαν επειδή ο ηγέτης τους είναι στη φυλακή. Είναι αντισυνταγματικό να στερείς από τον Ελληνα την επιλογή να ψηφίσει αυτό που θέλει. Προσωπικά δεν θα ψήφιζα Κασιδιάρη, αλλά το θεωρώ τελείως λάθος, γιατί είμαι νεοφιλελεύθερος και πιστεύω πως έχουν όλοι δικαίωμα στο εκλέγειν και εκλέγεσθαι. Εχω φίλους που θα ψήφιζαν “Ελληνες” και, αφότου κόπηκαν, δεν ήξεραν τι να ψηφίσουν».

Τα μικρά κόμματα και όχι τα μεγάλα, που, όπως είπαν, θα κάνουν ό,τι θέλουν πάλι, στήριξαν ο Λορέντζο και ο Δημήτρης, που μετά την κάλπη πήγαν σε καφετέρια στο κέντρο της Αθήνας. «Πήγαμε με την ελπίδα το κόμμα που θα βγει να κάνει καλύτερο το μέλλον μας. Το ψάξαμε και για αυτό ψηφίζουμε τα μικρότερα κόμματα, ώστε να υπάρχει πολυφωνία» είπε ο 26χρονος Λορέντζο, ενώ ο κατά δύο χρόνια μικρότερός του Δημήτρης συμπλήρωσε: «Πρέπει να ακούγονται διαφορετικές απόψεις, δεν γίνεται να βγαίνουν οι ίδιοι και οι ίδιοι».

Αντιθέτως, η Μαρία, 24 ετών, μιλώντας στη «δημοκρατία» έκανε λόγο για κομβικές εκλογές, τονίζοντας πως η ψήφος των νέων ανθρώπων είναι πιο σημαντική από ποτέ. «Δεν σου κρύβω πως ένιωσα να με διακατέχει ένα άγχος αυτή τη φορά. Πιστεύω πως οι εκλογές ήταν πιο κρίσιμες και από το 2019. Σίγουρα το μελετήσαμε προτού ψηφίσουμε, αλλά στη σκέψη και μόνο πως θα συσπειρωθούν τα κόμματα της Αριστεράς και θα κάνουν συγκυβέρνηση κάπως φοβήθηκα. Σκέφτηκα έναν Τσίπρα με ποιον; Με το ΚΚΕ; Με τον Βαρουφάκη; Και όχι λόγω αντιλήψεων, αλλά κυρίως επειδή πρόκειται για παρατάξεις με διαφορετικές περγαμηνές -ακόμη και αν ανήκουν στην Αριστερά-, που θα ενωθούν μόνο και μόνο για να καρπωθούν τη νίκη» επεσήμανε και συνέχισε: «Θεωρώ πως αυτή τη στιγμή η χώρα μας στην κατάσταση που βρίσκεται έχει ανάγκη έναν πρωθυπουργό, αναγνωρισμένο από τις άλλες χώρες, που θα χαίρει της εκτίμησης και της στήριξής τους».

Τέλος, ο συνομήλικός της Γιάννης εξέφρασε την ανάγκη για εξέλιξη στην κοινωνία και ειδικά στη νέα γενιά: «Εχουμε ανάγκη από ελπίδα και εξέλιξη. Να πάμε ένα βήμα μπροστά».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This