Ψεύτικες ρήτρες εκφοβισμού εργαζομένων στο Ηράκλειο

Τι επινόησαν για να μην φεύγουν οι υπάλληλοι από την εργασία τους

Must Read

Έναν νέο και απαράδεκτο τρόπο να εκφοβίσουν τους εργαζομένους φαίνεται ότι μηχανεύτηκαν ιδιοκτήτες ξενοδοχειακών επιχειρήσεων στο Ηράκλειο της Κρήτης, καθώς τους επιβάλλουν να υπογράψουν ρήτρες μη αποχώρησης από την εργασία τους με «ποινή» ύψους 5.000 ευρώ.

Ωστόσο, από την Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας επισημαίνεται στη «δημοκρατία» ότι τέτοιου είδους συμβάσεις είναι καταχρηστικές, καθώς αντιβαίνουν τη νομοθεσία. Σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν τα μέλη του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, «υπάρχουν 6-7 ξενοδοχεία του Ηρακλείου, όπου οι ξενοδόχοι προβάλλουν ψεύτικα έγγραφα για ποινικές ρήτρες. Η “ποινική ρήτρα” δεν υπάρχει στον ξενοδοχειακό χώρο, παρά μόνο στα δημόσια έργα, όπου οι εργολάβοι είναι υποχρεωμένοι να φέρουν εις πέρας ένα έργο μέσα σ’ ένα συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο. Αυτή είναι η ποινική ρήτρα. Στα ξενοδοχεία δεν υπάρχει και, δυστυχώς, πολλοί ξενοδόχοι το έχουν εργαλειοποιήσει, με σκοπό να αποφευχθεί περαιτέρω και ενδεχόμενη μείωση του εργασιακού προσωπικού».

Ζητούν 5.000 ευρώ

«Για να γίνει πιο κατανοητό το πρόβλημα, υπάρχουν ξενοδόχοι που ζητούν από τους εργαζομένους τους 5.000 ευρώ σε περίπτωση που αποχωρήσουν πριν από τη λήξη της τουριστικής περιόδου». Ο λόγος για τον οποίο εργοδότες προχωρούν σε αυτή την παράνομη ενέργεια είναι να εκφοβίσουν τους εργαζομένους οι οποίοι αποχωρούν εν μέσω τουριστικής περιόδου όταν διαπιστώνουν ότι δεν τηρούνται όσα έχουν συμφωνηθεί και κυρίως οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι στον νομό Ηρακλείου είναι εν ισχύ τοπική σύμβαση με όρους ακόμη καλύτερους και από αυτούς που περιλαμβάνονται στην εθνική σύμβαση του κλάδου. Ένα δεύτερο «τρικ» είναι η ασφάλιση των εργαζομένων στο εξωτερικό, προκειμένου να πληρώνουν μικρότερες εισφορές, πρακτική που χρησιμοποιούν ξενοδοχειακοί όμιλοι με έδρα την αλλοδαπή, με τους συνδικαλιστές να υπογραμμίζουν ότι ήδη η υπόθεση απασχολεί την Επιθεώρηση Εργασίας.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This