Το μεγάλο φαγοπότι: Εμπλοκή της μυστήριας Swiss Med των 3 εκατ. self tests σε κύκλωμα εικονικών συναλλαγών

Αποκάλυψη Data Journalists: Καταπέλτης το πόρισμα της Αρχής Καταπολέμησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες

Must Read

Πολλά θα δούμε και θα ακούσουμε ακόμα να αποκαλύπτονται από τα «όργια» διασπάθισης δημόσιου χρήματος και φοροδιαφυγής, που συνέβησαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Νέα έρευνα των Data Journalists και του δημοσιογράφου Βαγγέλη Τριάντη έφερε στο φως στοιχεία για τη «δράση» της εταιρείας Swiss Med, η οποία τον Απρίλιο του 2021 ανέλαβε την προμήθεια 3 εκατομμυρίων self tests, έπειτα από διαγωνισμό της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας έναντι 10,080 εκατ. ευρώ.

Η εταιρεία τελικά κηρύχτηκε έκπτωτη, καθώς δεν παρέδωσε εγκαίρως τα self tests.

Εκτός από την Αρχή Καταπολέμησης Εσόδων, έρευνα έκαναν και ελεγκτές του ΣΔΟΕ μετά από εισαγγελική παραγγελία. Συντάχθηκε κατόπιν αυτού ενημερωτικό σημείωμα προς τις εισαγγελικές αρχές, το οποίο αποκαλύπτουν και δημοσιεύουν οι Data Journalists.

  • Αναλυτικά το ρεπορτάζ:

Τον Ιανουάριο του 2022 εκδόθηκε πόρισμα της Α Μονάδας Διερεύνησης Χρηματοοικονομικών Πληροφοριών της Αρχής Καταπολέμησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, το οποίο διαβιβάστηκε στις εισαγγελικές αρχές. Το πόρισμα αφορούσε σε διάφορες εταιρείες και φυσικά πρόσωπα μεταξύ αυτών και η SWISS MED. Οι εταιρείες φέρονται να «διενεργούσαν συναλλαγές εκατομμυρίων ευρώ μεταξύ τους και με άλλες εταιρείες, έχοντας την τυπολογία του κυκλώματος εικονικών συναλλαγών (carousel τύπου και εξαφανισμένου εμπόρου)». Με τον τρόπο αυτό κατόρθωναν «αφενός να αποφεύγουν την καταβολή τεράστιων ποσών φόρου εισοδήματος ΦΠΑ και εισφορών στο Δημόσιο, αφετέρου να εμφανίζονται ως δήθεν φερέγγυοι, μη οφειλέτες του Δημοσίου ανάδοχοι δημοσίων έργων αξίας εκατομμυρίων ευρώ». Οι συναλλαγές φέρεται να είχαν πραγματοποιηθεί το 2020 και το 2021.

Ωστόσο όλα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα να «διαστρεβλώνονται οι συνθήκες θεμιτού ανταγωνισμού η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και εν τέλει της εθνικής οικονομίας», όπως υπογραμμίζεται στο πόρισμα της Αρχής Καταπολέμησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες. Μάλιστα τον Ιανουάριο του 2022 εκδόθηκε η υπ αριθμόν 9/14.12022  διάταξη δέσμευσης σε βάρος των περιουσιακών στοιχείων καταγγελλόμενων φυσικών ή νομικών προσώπων.

Εντολή ελέγχου στο ΣΔΟΕ

Λίγους μήνες μετά και συγκεκριμένα τον Οκτώβριο του 2022 εκδόθηκε εντολή ελέγχου του προϊσταμένου της επιχειρησιακής διεύθυνσης του ΣΔΟΕ, στο πλαίσιο εισαγγελικής παραγγελίας της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών και συγκεκριμένα του Γραφείου Οικονομικού Εγκλήματος. Οι εισαγγελείς ζητούσαν στην παραγγελία τους να διενεργηθεί προκαταρκτική εξέταση, για το κατά πόσο έχουν διαπραχθεί τα αδικήματα της φοροδιαφυγής και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Ελεγκτές του ΣΔΟΕ κλήθηκαν να πραγματοποιήσουν σχετική έρευνα, η οποία ωστόσο δεν πραγματοποιήθηκε. Ο λόγος ήταν ότι ουσιαστικά δεν προλάβαιναν, επειδή μέχρι τις 14 Οκτωβρίου του 2022 έληγε η διάταξη δέσμευσης των περιουσιακών στοιχείων των εμπλεκόμενων προσώπων, που είχε εκδώσει ο πρόεδρος της Αρχής Καταπολέμησης Εσόδων από Εγκληματικές δραστηριότητες. Αντί πορίσματος οι ελεγκτές ανέλαβαν να συντάξουν ενημερωτικό σημείωμα με βάση τα ευρήματα της έρευνας της Αρχής Καταπολέμησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες αλλά και αποσπάσματα από βουλεύματα που είχε εκδώσει το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών με τα οποία είχαν απορριφθεί οι προσφυγές εμπλεκόμενων εταιρειών κατά της διάταξης δέσμευσης του προέδρου της Αρχής για το Ξέπλυμα. To ενημερωτικό σημείωμα παραδόθηκε στις εισαγγελικές αρχές.

Εικονικά τιμολόγια

Πιο αναλυτικά, στο υπ΄αριθμόν 1940/2022 βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών περιγράφονται μεταξύ άλλων οι συναλλαγές της SWISS MED με μια από τις εμπλεκόμενες  εταιρείες και συγκεκριμένα την PETROL FUELS. Μια εταιρεία η οποία ιδρύθηκε τον Φεβρουάριο του 2016, με κεφάλαιο 2.000 ευρώ και αντικείμενο εργασιών τις υπηρεσίες έκδοσης λογαριασμών κοινοχρήστων πολυκατοικιών, αλλά και δευτερεύουσες δραστηριότητες όπως οι υπηρεσίες διανομής ηλεκτρικού ρεύματος, το εμπόριο καυσίμων και το λιανικό εμπόριο ιατρικών αναλώσιμων υλικών.

Συγκεκριμένα στις 23 Δεκεμβρίου του 2020 η PETROL FUELS ΑΕ σύναψε με την SWISS MED σύμβαση συνεργασίας αορίστου χρόνου. Η Swiss med ανέλαβε να προμηθεύει την Petrol με ιατροφαρμακευτικό υλικό και με ατομικά μέσα προστασία από εργοστάσια του εξωτερικού που τα εκπροσωπεί. Κατά την έρευνα της Αρχής Καταπολέμησης η Petrol προσκόμισε δύο αποδείξεις τραπεζικών εμβασμάτων προς τη SWISS MED. Η μία αφορούσε σε ποσό 916.669 ευρώ που φέρεται να κατέβαλε τον Οκτώβριο του 2020 και η άλλη σε ποσό 380.000 ευρώ που κατέβαλε στις 20 Νοεμβρίου του 2020 με την ένδειξη «πληρωμή προτιμολογίου. Συνολικά δηλαδή οι συναλλαγές αφορούσαν σε ποσό ύψους 1,296 εκατ. ευρώ.

Στην προσφυγή κατά της διάταξης δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων, η εταιρεία PETROL επικαλέστηκε για τις συναλλαγές της με τη Swiss Med ακόμη τέσσερα τιμολόγια αξίας 1,818 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, όπως υπογραμμίζεται τελικά προσκόμισε μόνο ένα τιμολόγιο με ημερομηνία 8 Ιανουαρίου του 2020 το οποίο όμως δεν έφερε κανένα νόμιμο στοιχείο τιμολογίου. Δηλαδή εκδότη, παραλήπτη, τόπος παράδοσης, τρόπος πληρωμής ενώ ήταν και… εντελώς ανυπόγραφο. Επιπλέον, όπως υπογραμμίζεται έλαβε από την SWISS MED συνολικό ποσό ύψους 90.456 ευρώ το Δεκέμβριο και το Μάρτιο του 2021 ως επιστροφή λόγω ακύρωσης παραγγελίας. Δηλαδή η Swiss Med εξέδωσε προς την Petrol Fuels τιμολόγια συνολικής αξίας 1,818 εκατ. ευρώ ενώ αυτή στην πραγματικότητα κατέβαλε 1.206 εκατ. ευρώ

«Κατά συνέπεια για τα 611.994 ευρώ που υπολείπονται μπορεί να πιθανολογήσει κανείς ότι τα αντίστοιχα τιμολόγια είναι εικονικά ως προς το ποσό αυτό και χρησιμοποιήθηκαν για την παράνομη έκπτωση ΦΠΑ» υπογραμμίζεται στο βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών.

Επιπλέον η PETROL FUELS, όπως προέκυψε από το άνοιγμα των τραπεζικών της λογαριασμών, το έτος 2020 είχε πιστώσεις συνολικού ποσού 14,321 εκατ. ευρώ και χρεώσεις 12,972 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, όπως υπογραμμίζεται πρόκειται για ποσά που δεν ανταποκρίνονται στις καταστάσεις πελατών εσόδων/εξόδων που ελέγχθηκαν από την αρχή, αλλά ούτε και προσκομίστηκε για τα ποσά αυτά κάποιο σχετικό τιμολόγιο.

«…Με βάση τα παραπάνω προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις ότι οι προσφεύγοντες φυσικά και νομικά πρόσωπα έχουν οργανώσει και μεθοδεύσει ένα σχέδιο εικονικής εμπορικής συνεργασίας τόσο μεταξύ τους όσο και με άλλες εταιρείες, όπως αναφέρεται στο Πόρισμα της Αρχής, αποτελώντας κύκλωμα, στο πλαίσιο του οποίου, μέσω συναλλαγών ιδιαιτέρως μεγάλης αξίας, πολλές εκ των οποίων απόλυτα αδιαφανείς, μέσω καταθέσεων και αναλήψεων χρημάτων σε μετρητά, καταφέρνουν να προσπορίζονται ποσά εκατομμυρίων ευρώ, κάποια εξ αυτών μάλιστα άγνωστης προέλευσης δεδομένου ότι δεν δικαιολογούνται προς το παρόν ως προερχόμενα από κάποια νόμιμη αιτία, να μην φορολογούνται για αυτά μέσω της έκδοσης εικονικών τιμολογίων που οδηγούν σε ισοσκελισμό του ΦΠΑ που θα έπρεπε άλλως να αποδώσουν στο κράτος, να νομιμοποιούν το μαύρο χρήμα μέσω της χρήσης του χρηματοπιστωτικού τομέα επικαλούμενες δήθεν δανειοδοτήσεις από άλλα νομικά πρόσωπα ή δήθεν επιστροφές από ακυρώσεις παραγγελιών να συσσωρεύουν οφειλές εκατομμυρίων από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές σε μία μόνο εταιρεία τύπου «εξαφανισμένου εμπόρου» η οποία ουδέποτε θα καταβάλλει στο κράτος τις οφειλές της και το χειρότερο όλων να εμφανίζονται στην εφορία και στις τράπεζες ως νομίμως λειτουργούσες και ως φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμερες πετυχαίνοντας έτσι την κατακύρωση σε αυτές των δημοσίων συμβάσεων αξίας εκατομμυρίων ευρώ εξαπατώντας το ελληνικό Δημόσιο και τους ΟΤΑ και επιπλέον δημιουργώντας συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού και στρέβλωση της λειτουργίας της αγοράς αλλά και της εθνικής οικονομίας..», υπογραμμίζεται στο βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών με το οποίο απορρίφθηκε η προσφυγή της SWISS MED.

Με κεφάλαιο μόλις 30.000 ευρώ

Η SWISS MED απασχόλησε έντονα τα ΜΜΕ τον Απρίλιο του 2021 όταν ανέλαβε την προμήθεια 3 εκατομμυρίων self tests έπειτα από διαγωνισμό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας έναντι ποσού 10,080 εκατ. ευρώ. Η SWISS MED είχε ιδρυθεί μόλις λίγους μήνες πριν με μετοχικό κεφάλαιο μόλις 30.000 ευρώ, ενώ δεν είχε εμπειρία από μεγάλους διαγωνισμούς. Συγκεκριμένα πριν πάρει μέρος στο διαγωνισμό για την προμήθεια των self tests είχε συνάψει συμβάσεις με δύο νοσοκομεία της περιφέρειας για την προμήθεια χειρουργικών γαντιών και μέσων ατομικής προστασίας, που δεν ξεπερνούσαν τα 29.000 ευρώ. Τελικά η προμήθεια των 3 εκατομμυρίων self tests ακυρώθηκε με αποτέλεσμα να καταπέσει υπέρ του Δημοσίου η εγγυητική επιστολή ύψους 504.000 ευρώ.

*κύρια φωτογραφία: αρχείου

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This