Έτοιμο το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων! Πάει στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα

Must Read

Ψήφος των αποδήμων «ώρα μηδέν». Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τη διευκόλυνση της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού είναι έτοιμο και δίνεται σήμερα στα κόμματα προκειμένου να διαπιστώσουν εάν έχει τηρηθεί ή όχι η διακομματική συμφωνία, με τον αρμόδιο υπουργό Τάκη Θεοδωρικάκο να δεσμεύεται ότι η κυβέρνηση έχει «τιμήσει» στο ακέραιο αυτή τη συμφωνία και, εφόσον άπαντες συμφωνήσουν ότι τηρούνται τα συμφωνηθέντα, το σχέδιο νόμου θα τεθεί σε διαβούλευση την ερχόμενη εβδομάδα.

Σήμερα, μάλιστα, το πρωί θα διεξαχθεί και η ψηφοφορία στην Επιτροπή Συνταγματικής Αναθεώρησης, όπου θα ψηφιστεί και η τροποποίηση του άρθρου του Συντάγματος για τους αποδήμους, που θα ανοίξει τον δρόμο στη νομοθέτηση των ειδικών λεπτομερειών μέσω του νομοσχεδίου. Σύμφωνα με την ενημέρωση του κ. Θεοδωρικάκου στη Βουλή, το σχέδιο νόμου θα προβλέπει διεξαγωγή της ψηφοφορίας με αυτοπρόσωπη παρουσία σε εκλογικά τμήματα που θα συσταθούν σε πρεσβείες, προξενεία, και αλλού, αλλά και ότι η ψήφος θα μετρά ισότιμα στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα και, επομένως, τη συνολική κατανομή των εδρών.

Δικαίωμα εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού θα έχουν οι εκλογείς οι οποίοι διαθέτουν ενεργό ΑΦΜ και τα τελευταία 35 χρόνια έχουν ζήσει δύο έτη στην Ελλάδα, ακόμη και σπαστά. Ακόμη, αυξάνονται σε 15 από 12 οι βουλευτές Επικρατείας. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιφυλάχθηκε για τη στάση που θα κρατήσει, λέγοντας ότι θέλει να δει πρώτα το τελικό κείμενο, ενώ το ΚΙΝ.ΑΛ. χαρακτήρισε τη ψήφιση του νομοσχεδίου αυτονόητη πράξη.

Να σημειωθεί ότι στη συζήτηση στη Βουλή οι εκπρόσωποι της ομογένειας, αν και καλωσόρισαν τη νομοθέτηση της ψήφου των αποδήμων, διαφώνησαν με τον αποκλεισμό της δυνατότητας επιστολικής ψήφου, επισημαίνοντας ότι διαχωρίζει τους Έλληνες σε αυτούς που την ημέρα των εκλογών θα προσέρχονται στις κάλπες για να ψηφίσουν και σε αυτούς που δεν θα έχουν αυτό το δικαίωμα και «θα βρίσκονται στο απέναντι πεζοδρόμιο». Μάλιστα, τόνισαν πως η υποχρέωση απόδειξης της διετούς παραμονής στην Ελλάδα «θα αποκλείσει μεγάλο αριθμό Ελλήνων».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This