Νέα δικαστική απόφαση λόγω Πρεσπών προκαλεί απορίες

Πρωτοδικείο απέρριψε την ίδρυση συλλόγου που ήθελε να προωθήσει τη μακεδονική γλώσσα ως διάλεκτο της αρχαίας ελληνικής

Must Read

Αυτά μόνο στην Ελλάδα γίνονται και εγείρουν πολλά ερωτήματα, όταν ένα δικαστήριο εγκρίνει τη δημιουργία «Κέντρου Μακεδονικής Γλώσσας» που ζήτησαν φιλοσκοπιανοί και άλλο ελληνικό δικαστήριο, δεν εγκρίνει αντίστοιχο αίτημα Ελλήνων για προώθηση της μακεδονικής γλώσσας ως διαλέκτου της αρχαίας ελληνικής γλώσσας, όπως ίσχυε δηλαδή.

Στις 27 Ιουλίου 2022, το Πρωτοδικείο Φλώρινας, στηριζόμενο στη Συμφωνία των Πρεσπών, ενέκρινε την ίδρυση συλλόγου που θέλει να προωθήσει τη «μακεδονική γλώσσα» ως σλαβική γλώσσα στα ελληνικά σχολεία και πανεπιστήμια, παρά τις αντιδράσεις που σημειώθηκαν.

Στις 17 Απριλίου 2023, το Πρωτοδικείο Γιαννιτσών, στηριζόμενο και πάλι στη Συμφωνία των Πρεσπών, απέρριψε την ίδρυση συλλόγου, ο οποίος ήθελε να προωθήσει τη «μακεδονική γλώσσα» ως διάλεκτο της αρχαίας ελληνικής γλώσσας που ομιλούνταν στο αρχαιοελληνικό Βασίλειο της Μακεδονίας και η απόφαση βγήκε πρόσφατα, εγείροντας πολλά ερωτήματα και απορίες.

Συγκεκριμένα, δεν έγινε δεκτή από το δικαστήριο η παρακάτω ξεκάθαρη θέση που υπάρχει στους σκοπούς του καταστατικού του απορριφθέντος συλλόγου:

«Σκοπός του σωματείου είναι να προβάλει και να διαδώσει, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ότι ως Μακεδονική γλώσσα εννοείται η Αρχαία Ελληνική γλώσσα με τα ιδιαίτερα φωνητικά, γραμματολογικά και συντακτικά χαρακτηριστικά που χρησιμοποιούσαν στην καθημερινότητά τους οι αρχαίοι Μακεδόνες Ελληνες στο αρχαιοελληνικό Βασίλειο της Μακεδονίας και έτσι όπως είναι αποτυπωμένη στις μαρμάρινες επιγραφές και στα διάφορα αντικείμενα (συγγράμματα, νομίσματα, αμφορείς, κατάδεσμους κ.λπ.) που βρέθηκαν στις ανασκαφές αρχαιολογικών χώρων εντός των γεωγραφικών ορίων της αρχαίας Μακεδονίας, βασιζόμενο στις πολυπληθείς μελέτες διακεκριμένων Ελλήνων και ξένων επιστημόνων και κυρίως στις μελέτες του καθηγητή Γλωσσολογίας Νικόλαου Ανδριώτη».

Η παραπάνω απόφαση προκαλεί αγανάκτηση και προβληματισμό στα μέλη και στους φίλους του υπό ίδρυση συλλόγου, που ως γνήσιοι Μακεδόνες Έλληνες, χωρίς καμία κομματική ταυτότητα, προσπαθούν να αποτρέψουν τη σλαβοποίηση των Μακεδόνων που προωθεί η προδοτική Συμφωνία των Πρεσπών και να προβάλουν την ελληνικότητα της γλώσσας και του πολιτισμού των αρχαίων Μακεδόνων.

Οι Έλληνες Μακεδόνες είναι αποφασισμένοι να αντιδράσουν και ετοιμάζουν κινητοποιήσεις και πορείες εντός των επόμενων ημερών.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This