Έρχεται ο καύσωνας «Κλέων»: Πόσο θα διαρκέσει – Οι μέγιστες θερμοκρασίες

Αναλυτικά, οι προβλέψεις των μετεωρολόγων - Κλιματιζόμενες αίθουσες ανοίγει ο δήμος Αθηναίων

Must Read

Σε…συναγερμό και αυξημένη επιφυλακή βρίσκονται το πανελλήνιο και οι αρμόδιες αρχές λόγω του πρώτου μεγάλου καύσωνα του καλοκαιριού ο οποίος θα έρθει από τα μέσα της εβδομάδας με θερμοκρασίες που θα ξεπεράσουν τους 40 με 42 βαθμούς Κελσίου!

Το στοιχείο που έχει τρομοκρατήσει τον κόσμο είναι η διάρκεια των υψηλών θερμοκρασιών καθώς ακόμα η πρόγνωση είναι αμφίβολη. Κάποιοι μετεωρολόγοι κάνουν λόγο για ένα 10ημερο «καμίνι» ενώ άλλοι λένε ότι η «ανάσα» θα έρθει πιο σύντομα και συγκεκριμένα από την ερχόμενη Κυριακή 16 Ιουλίου.

Τις επόμενες ώρες η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) αναμένεται να εκδώσει έκτακτο δελτίου σχετικά με τον καύσωνα.

 Τι λένε οι μετεωρολόγοι

Ο μετεωρολόγος και Διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος του Εθνικού Αστεροσκοπείου/ Meteo.gr αναφέρει πως ο καύσωνας θα επικρατήσει από την Τετάρτη και αναμένεται να διαρκέσει περίπου για μία εβδομάδα και να κορυφωθεί το επόμενο Σαββατοκύριακο, στις 15 και 16 Ιουλίου.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο Γιάννης Καλλιάνος ο οποίος επισημαίνει πως η Παρασκευή και το Σάββατο θα είναι οι πιο δύσκολες μέρες με θερμοκρασίες που θα ξεπεράσουν τους 43 βαθμούς.

Ολόκληρη η ανάρτηση του Γιάννη Καλλιάνου:

«ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ & ΠΙΘΑΝΩΣ ΣΑΒΒΑΤΟ Η ΚΟΡΥΦΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΥΣΩΝΑ

Μπορεί ο καύσωνας να κάνει την εμφάνιση του από την Τετάρτη 12 Ιουλίου, η κορύφωση του όμως αναμένεται να έρθει την προσεχή Παρασκευή και πιθανώς και το Σάββατο, όπου αυτές οι δυο ημέρες θα είναι ιδιαίτερα δύσκολες με τον υδράργυρο τοπικά να αγγίζει τους 42-43°C και τοπικά και λίγο παραπάνω.

Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία, σας παρουσιάζω τις θερμοκρασίες σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας. Οι μεγαλύτερες θερμοκρασίες θα σημειωθούν στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας, δηλαδή μακριά από τις ακτές.

Σε γενικές γραμμές φαίνεται ότι κατά πάσα πιθανότητα θα επικρατήσει το παρακάτω σενάριο:

Α. Από την Τετάρτη 12 Ιουλίου εισερχόμαστε σε συνθήκες καύσωνα.

Β. Την Πέμπτη η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο.

Γ. Την Παρασκευή και το Σάββατο θα σημειωθούν οι υψηλότερες θερμοκρασίες και θα είναι δυο αρκετά δύσκολες ημέρες. Ίσως τοπικά σημειωθούν ακόμη και 44-45°C.

Δ. Την Κυριακή, για λίγο, πιθανότατα έως τη Δευτέρα, θα μπει ένα δυνατό μελτέμι (βοριάς) που θα ρίξει τη θερμοκρασία κατά 3-5°C στην ανατολική και νότια Ελλάδα. Δηλαδή από τους 42-43°C θα πάμε στους 38-39°C. Τότε ειδικά, ο κίνδυνος πυρκαγιών θα είναι εξαιρετικά μεγάλος.

Ε. Από την ερχόμενη Δευτέρα η θερμοκρασία θα τραβήξει πιθανότατα πάλι την ανηφόρα.

ΣΤ. Είναι ακόμα άγνωστη η διάρκεια αυτού του καύσωνα. Ενδέχεται να διαρκέσει πολύ. Το θέμα αυτό, της χρονικής διάρκειας δηλαδή του καύσωνα, ακόμη ερευνάται διότι είναι πολλές οι μέρες μπροστά μας με αποτέλεσμα να είναι επισφαλής η πρόγνωση.

Z. Ο άνεμος ακόμα δεν έχει “κλειδώσει”. Έστω και μια μοίρα αλλαγή στην κατεύθυνση του, μπορεί να κάνει τη διαφορά. Γι’ αυτό και χρειάζεται να περιμένουμε ακόμη λίγα 24ωρα ώστε να σιγουρευτούμε για τις πιθανές μέγιστες θερμοκρασίες αλλά και τις περιοχές που αυτές θα σημειωθούν.

ΠΡΟΣΟΧΗ:

Όλα τα παραπάνω αποτελούν εκτιμήσεις σύμφωνα πάντα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία. Ενδέχεται να υπάρξουν αλλαγές. Όπως γνωρίζετε, όταν γίνονται εκτιμήσεις η προγνώσεις για μια εβδομάδα μπροστά, ενέχει ο κίνδυνος να υπάρξουν τελικά ορισμένες διαφοροποιήσεις.

Θα σας κρατώ ενήμερους. Όπως πάντα κάνω.

Καλή εβδομάδα να έχουμε, με υγεία».

Δείτε την ανάρτησή του:

Ο Γιώργος Τσατραφύλλιας, τονίζει, σε δική του ανάρτηση πως η θερμοκρασία θα ξεπεράσει τους 44 βαθμούς σε ορισμένες περιοχές ενώ κάνει ιδιαίτερη αναφορά στις πυρκαγιές αλλά και στην κόπωση του πληθυσμού για την ζέστη.

Ολόκληρη η ανάρτησή του:

«Για τον επερχόμενο Αφρικανικό καύσωνα τρία είναι τα στοιχεία που με προβληματίζουν:

-Η επιθετικότητά του το διήμερο Παρασκευή -Σάββατο. Η θερμοκρασία ίσως ξεπεράσει τους 44 βαθμούς στις ευπαθείς στη ζέστη περιοχές. Η θερμική πίεση στα αστικά κέντρα θα είναι μεγάλη. Τη νύχτα η θερμοκρασία θα διατηρείται πάνω από 30 βαθμούς.

-Οι πολύ ευνοϊκές πυρομετεωρολογικές συνθήκες το Σάββατο, την Κυριακή και τη Δευτέρα. Συγκεκριμένα θα επικρατήσουν ιδιαίτερα ξηρές και θερμές συνθήκες το Σαββατοκύριακο και τη Δευτέρα σε συνδυασμό με τις αυξημένες εντάσεις των βοριάδων.

-Η κόπωση του πληθυσμού εξαιτίας της πρώτης αξιόλογης ζέστης για φέτος και της μεγάλης διάρκειας των υψηλών θερμοκρασιών.

Ενδεικτικά η θερμοκρασία:

(Τα στοιχεία όταν χρειάζεται θα επικαιροποιούνται )

Τετάρτη
-Θεσσαλία 40
-Βόρεια Ελλάδα 40-41
-Βοιωτία-Φθιώτιδα 40
-Ρόδος 40
-Νησιά 37-38
-Αττική 38
-Θεσσαλονίκη 36

Πέμπτη

-Θεσσαλία 42-43
-Βόρεια Ελλάδα 41-42
-Βοιωτία-Φθιώτιδα 41
-Πελοπόννησος 40-41
-Ρόδος 40
-Νησιά 38
-Αττική 40
-Θεσσαλονίκη 39

Παρασκευή-Σάββατο

-Θεσσαλία 44-45
-Βόρεια Ελλάδα 44-45
-Βοιωτία-Φθιώτιδα 43-44
-Πελοπόννησος 44-45
-Ρόδος-Κρήτη 42
-Νησιά 39-40
-Αττική 42-43
-Θεσσαλονίκη 42-43»

Δείτε την ανάρτηση:

Τέλος, ο Κλέαρχος Μαρουσάκης αναφέρει πως ο καύσωνας αποτελεί προέκταση του ακραίου καύσωνα που πλήττει τμήματα της δυτικής και κεντρικής Μεσογείου ενώ τονίζει πως σε καμία περίπτωση όμως δεν θα έρθει με το μέγιστο της ισχύς του στη χώρα μας.

Ο μετεωρολόγος «βλέπει» από την Κυριακή «αποκλιμάκωση» των υψηλών θερμοκρασιών.

Ολόκληρη η ανάρτηση:

«ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΙΣΧΥΡΟ ΚΥΜΑ ΖΕΣΤΗΣ
Με το πρώτο ισχυρό κύμα ζέστης για φέτος να μας χτυπά την πόρτα αναμένεται να κυλήσουν οι επόμενες ημέρες.
Με τα προγνωστικά στοιχεία να εμφανίζουν μια σχετικά καλη προγνωσιμότητα μέχρι και την ερχόμενη Κυριακή περίπου, μπορούμε να σημειώσουμε τα εξης:
1. Το ισχυρό αυτό θερμό κύμα αποτελεί προέκταση του ακραίου καύσωνα που πλήττει τμήματα της δυτικής και κεντρικής Μεσογείου. Σε καμία περίπτωση όμως δεν θα έρθει με το μέγιστο της ισχύς του στη χώρα μας.
2. Το μέγιστο της έντασης αυτού του θερμού κύματος για τη χώρα μας εντοπίζεται το διήμερο Παρασκευή – Σάββατο. Τα πιο ακραία προγνωστικά σενάρια θέλουν τον υδράργυρο σε κλειστές ηπειρωτικές περιοχές, δηλαδή περιοχές που βρίσκονται μακριά από την επίδραση της θάλασσας, να βρίσκεται σε τοπικό επίπεδο κοντά στους 43 με 44 βαθμούς αργά το μεσημέρι. Μια πιο κοντά προς τον μέσο δρόμο όλων των υποσεναρίων τιμή είναι οι 41 με 42 βαθμοί σε τοπικό επίπεδο για τις βαθιά μεσημεριανές ώρες.
3. Κατά τη διάρκεια της νύχτας ο υδράργυρος σε μη αστικοποιημένες περιοχές θα βρίσκεται κοντά στους 23 με 27 βαθμούς κελσίου. Σε έντονα αστικοποιημένες περιοχές θα βρίσκεται στους 32 με 34 (π.χ λεκανοπέδιο της Αθήνας).
4. Στα θετικά της υπόθεσης είναι:
α. Οι θαλασσές μας δεν έχουν θερμανθεί αρκετά εξαιτίας και του έντονα άστατου καιρού του προηγούμενου διαστήματος. Αυτό σημαίνει ότι θα αναπτύσσονται έντονες θαλάσσιες αύρες και άρα θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές θα βρίσκονται σε πολύ πιο υποφερτές καταστάσεις για τις μεσημβρινές ώρες. Δεν θα συμβαίνει το ίδιο όμως για τις βραδινές ώρες όπου η υγρασία θα κάνει πιο δύσκολη την κατάσταση σε αυτές τις περιοχές. Το αντίθετο θα ισχύει για εσωτερικές ηπειρωτικές περιοχές όπου θα έχουμε δύσκολα μεσημέρια, καλύτερα όμως βράδια. Στο μέσο αυτών των δύο καταστάσεων θα βρίσκονται έντονα αστικοποιημένες περιοχές.
β. Το μελτεμάκι μέσα στο Αιγαίο (φυσικό κλιματιστικό) θα δροσίζει τα νησιά μας και τα ανατολικά ηπειρωτικά. ΠΡΟΣΟΧΗ όμως αυξάνει και τον κίνδυνο πυρκαγιάς.
γ. Η διάρκεια αυτών των υψηλών θερμοκρασιών υπολογίζεται περίπου στις 72 ώρες (Πέμπτη – Σάββατο). Από Κύριακή τα περισσότερα σενάρια συγκλίνουν σε αργή αποκλιμάκωση της όλης κατάστασης. Ακόμη δεν έχει σταθεροποιηθεί αυτή η εξέλιξη παρόλα αυτά μέρα με τη μέρα κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος.
Κλείνοντας να σημειώσουμε κάτι το οποίο θα πρέπει να θυμόμαστε σε αυτά τα θερμά κύματα. Δεν παίζει τόσο ρόλο που θα τερματίσει η μέγιστη θερμοκρασία, αλλά πόσο χαμηλώνει η ελάχιστη. Οι 43 βαθμοί μπορεί να ακούγονται φοβιστικοί, οι 37 ή 38 όμως είναι περισσότερο κουραστικοί αν κρατάνε π.χ δύο εβδομάδες συνεχόμενα.
Είμαστε στον Ιούλιο όπου τέτοια θερμά κύματα τα αναμένουμε. Το θέμα είναι να μην κρατάνε πολύ και να ακολουθεί μια καλή ανάσα δροσιάς. Φαίνεται να το κερδίζουμε αυτό έστω και οριακά προς ώρας.
Υπομονή και να ακολουθούμε πάντα τις γνωστές συμβουλές που αφορούν τα θερμά κύματα.
Επισυνάπτονται χάρτες όπου εντοπίζουμε τη μέγιστη ένταση του φαινομένου θερμοκρασιακά παραθέτοντας τόσο τις μέγιστες, αλλά και ελάχιστες θερμοκρασίες».

Επτά αίθουσες ανοίγει ο δήμος Αθηναίων

Οι χώροι που θα είναι ανοιχτοί για τη φιλοξενία και προστασία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων από τον καύσωνα τίθενται σε λειτουργία από αύριο, Τρίτη, και από τις 8 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ.

Οι χώροι είναι οι εξής:

-Λέσχη Φιλίας Αγίου Παύλου, Μαμούρη και Δύμης

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2108223946

– Λέσχη Φιλίας “Η Ανάληψη του Κυρίου» Νέου Κόσμου, Χελντράιχ 15
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2109240403

– Λέσχη Φιλίας Βοτανικού, Κοζάνης 4

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2103423716

– Λέσχη Φιλίας Κολοκυνθούς, Αίμονος 9 & Άστρους
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2105140877

– Λέσχη Φιλίας Αγίου Ελευθερίου, Αχαρνών 372

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2102012334

– Λέσχη Φιλίας Κυψέλης Σκύρου & Καυκάσου
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2108815877

– Λέσχη Φιλίας Αμπελοκήπων, Πανόρμου & Βαθέος
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210 6459890

Για την προστασία των αστέγων από τις υψηλές θερμοκρασίες, οι ομάδες Streetwork του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης Δήμου Αθηναίων (K.Y.A.Δ.Α.), οι οποίες αποτελούνται από κοινωνικούς λειτουργούς, νοσηλευτές και ψυχολόγους, θα συνεχίσουν καθ’όλη τη διάρκεια του καύσωνα το καθημερινό έργο τους, επιχειρώντας στον δρόμο με έξι βάρδιες πρωί και βράδυ, προσφέροντας πλήρη γεύματα, μπουκαλάκια με δροσερό νερό και είδη πρώτης ανάγκης.

Παράλληλα, θα τους ενημερώνουν για τις κλιματιζόμενες αίθουσες του Δήμου Αθηναίων και τα σημεία δροσιάς της πόλης, παρέχοντας χρηστικές πληροφορίες για την προστασία τους από τον καύσωνα.

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση τους οι ενδιαφερόμενοι, θα πρέπει να επικοινωνούν προηγουμένως, είτε απευθείας με τη Λέσχη Φιλίας για την οποία ενδιαφέρονται, είτε με την 24ωρη Γραμμή Εξυπηρέτησης του Δημότη 1595, είτε με το τηλεφωνικό κέντρο 2105277000. Επίσης, για αναφορές για συνανθρώπους μας που είναι εκτεθειμένοι στη ζέστη και χρειάζονται υποστήριξη, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν και με το τηλεφωνικό κέντρο του Κ.Υ.Α.Δ.Α. 2105246515-6 (καθημερινά 09:00 – 15:00)

Ειδική μέριμνα υπάρχει και για τα αδέσποτα ζώα της πόλης. Ο Δήμος Αθηναίων, έχοντας ως προτεραιότητα την φροντίδα και την προστασία τους, έχει τοποθετήσει 150 ποτίστρες στις γειτονιές της πρωτεύουσας, έτσι ώστε οι τετράποδοι φίλοι μας να μπορούν να δροσίζονται καθ’ όλη τη διάρκεια του καύσωνα.

Δείτε επίσης:

Εβδομάδα «καμίνι»: Αφόρητη ζέστη με τον υδράργυρο να αγγίζει τους 36 βαθμούς Κελσίου!

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This