«Κανένα ελαφρυντικό» στους δολοφόνους του Άλκη Καμπανού! – Χειροκροτήματα για την εισαγγελική πρόταση

Καταπέλτης για μία ακόμη φορά η Εισαγγελέας εφετών

Must Read

Να μην αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό στους 12 καταδικασθέντες για τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού και τον τραυματισμό των δύο φίλων του, εισηγήθηκε προς τους δικαστές του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Θεσσαλονίκης, η εισαγγελέας της έδρας, Κυριακή Κλιάμπα.

«Δεν μετάνιωσαν ούτε πόνεσαν για αυτό που έκαναν» ανέφερε η εισαγγελική λειτουργός, η οποία ήταν καταπέλτης για μία ακόμη φορά.

Η πρόταση έγινε δεκτή με πολλά χειροκροτήματα από φίλους και συγγενείς του 19χρονου Άλκη που βρίσκονται εντός της δικαστικής αίθουσας.

«Είχαμε μία ομολογία. Ισχυρίστηκαν ότι ομολόγησαν τις πράξεις τους, αλλά ομολόγησαν επιλεκτικά και όχι τις πράξεις τους, αλλά τη συμμετοχή τους και την παρουσία τους στην επίθεση. Αν ήθελαν να ομολογήσουν θα έλεγαν ότι έστω άγγιξαν τον Άλκη. Ομολογίες σε αυτή την αίθουσα δεν ακούστηκαν και αυτό αποδεικνύει γενικά τη στάση ζωής τους, την έλλειψη μεταμέλειας και τον προσχεδιασμό. Ακούσαμε “συγγνώμη” αλλά κατά τη γνώμη μου ήταν ξένη. H συγγνώμη απαιτεί συναίσθηση και ενσυναίσθηση, δύο στοιχεία που δεν διαφάνηκαν. Ήταν συνειδητή επιλογή να τελέσουν όσα τέλεσαν. Επίσης, όλοι τους συμβουλευτήκαν δικηγόρους και άρα δεν έπραξαν αυτοβούλως», είπε χαρακτηριστικά η κ.Κλιάμπα.



Για να προσθέσει αναπτύσσοντας το σκεπτικό της περί της μη αναγνώρισης ελαφρυντικών περιστάσεων που αιτήθηκαν οι συνήγοροι υπεράσπισης για λογαριασμό των εντολέων τους (ειλικρινή μεταμέλεια, μεταγενέστερη καλή συμπεριφορά, σύννομος βίος, μετεφηβική ηλικία):

«Έχουμε 12 νέους σε ηλικία κατηγορούμενους αλλά 12 ολοκληρωμένες προσωπικότητες. 12 κατηγορούμενους που εργάζονται, άλλοι συνδράμουν στις οικογένειές τους, άλλοι ζουν μόνοι τους, είναι ανεξάρτητοι και ορίζουν τις ζωές τους. Δεν διακρίνονται από ανωριμότητα. 12 νέους κατηγορούμενους που μεταξύ άλλων δεν τέλεσαν ένα οπαδικό επεισόδιο όπως όλα τα άλλα γιατί είχαμε απόφαση, οργάνωση, υποδομή και ήταν συνειδητή επιλογή κατόπιν ώριμης σκέψης. Η επιλογή ήταν συνειδητή γιατί όλοι είναι οργανωμένοι, ακολουθούσαν την ομάδα σε ταξίδια ακόμα και κατά τη διάρκεια του κόβιντ, γεγονός που συνηγορεί πως το πάθος για την ομάδα και το μίσος για τον εχθρό αναδεικνύει το μη σύννομο του βίου. Τα εγκλήματά τους δεν αποτελούν εξαίρεση στη σταθερή στάση ζωής τους. Ορισμένοι χρήση ναρκωτικών, ορισμένοι οπλοφορία, ορισμένοι εμπλοκή σε άλλα επεισόδια. Δεν εξετράπησαν ξαφνικά σε αυτή τη βαρύτατη εγκληματική συμπεριφορά».

«Έχουμε 12 νέους μεν αλλά καθόλου επιπόλαιους γιατί τα μέτρησαν όλα. Απέκρυψαν σχεδόν τα πάντα και παραδέχθηκαν μόνο όσα δεν μπορούσαν να αντικρούσουν και πάλι τα έφεραν στα μέτρα τους. Δεν πόνεσαν και δεν μετανόησαν για όσα έκαναν και δεν αποδέχθηκαν την εγκληματική συμπεριφορά τους. Εκμεταλλεύτηκαν το λευκό ποινικό μητρώο. Οι κατηγορούμενοι θεωρούν πως η τυπική συμπεριφορά εντός της φυλακής αποτελεί ελαφρυντικό πρόσημο και απόδειξη μεταμέλειας. Αλλά η συμπεριφορά στη φυλακή θεωρώ ότι είναι προσχηματική και όχι αυτόβουλη για να πετύχουν την αναγνώριση ελαφρυντικών και την μείωση ημερών κράτησης. Αν είχαν μεταμεληθεί θα είχαν μιλήσει. Θα είχε μιλήσει έστω και ένας και θα είχε πει τι είχε γίνει πραγματικά εκείνο το βράδυ και τι είδε, ποιος άγγιξε έστω τον Άλκη. Με την πριν και την μετά στάση τους απέδειξαν πως τα ελαφρυντικά που αιτούνται δεν μπορούν να εφαρμοστούν. Το δικαστήριο δεν συγχωρεί αλλά κρίνει αμερόληπτα».

Η διαδικασία συνεχίζεται με τις δευτερολογίες των συνηγόρων υπεράσπισης και ακολούθως το δικαστήριο θα διακόψει για τη διάσκεψη ενόψει της απόφασης επί των ελαφρυντικών.

Θυμίζουμε ότι οι 12 κρίθηκαν ήδη ομόφωνα ένοχοι, κατά μετατροπή του κατηγορητηρίου, για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο (από άμεσο ανθρωποκτόνο δόλο) σε βάρος του Άλκη- οι επτά ως αυτουργοί και οι πέντε ως συνεργοί στη συγκεκριμένη πράξη.

Αντίστοιχη ήταν η απόφαση με ανάλογη μετατροπή της κατηγορίας, για την απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος του πρώτου τραυματία νεαρού, ενώ για την περίπτωση του δεύτερου τραυματία, οι δικαστές έκριναν ένοχους, κατά πλειοψηφία, τους 11 για συνέργεια σε απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο και τον τελευταίο ως αυτουργό στην πράξη αυτή.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This