Έρχεται δύσκολο Σαββατοκύριακο – «Φούρνος» όλη η χώρα!

Στον Ισθμό της Κορίνθου καταγράφηκε αισθητή θερμοκρασία στους... 50 βαθμούς Κελσίου - Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς

Must Read

Το ρεκόρ του 1987 έχει βαλθεί να σπάσει ο καύσωνας διαρκείας που «χτυπάει» ανελέητα τη χώρα και δημιουργεί ανυπόφορη κατάσταση, κυρίως στα αστικά κέντρα. Σε πολλές περιοχές οι θερμοκρασίες έφτασαν και ξεπέρασαν τους 40 βαθμούς.

Χαρακτηριστική η περίπτωση στον Ισθμό της Κορίνθου το μεσημέρι της Παρασκευής, όπου καταγράφηκε αισθητή θερμοκρασία στους… 50 βαθμούς Κελσίου, ενώ στην Πρέβεζα η αισθητή θερμοκρασία έφτασε τους 49 βαθμούς Κελσίου!

Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/Meteo.gr οι μέγιστες θερμοκρασίες κυμάνθηκαν σε πολύ υψηλά επίπεδα, ξεπερνώντας σε πολλές περιοχές τους 40 βαθμούς. 41 μετεωρολογικοί σταθμοί κατέγραψαν άνω των 40 βαθμών Κελσίου, ενώ σε 3 από αυτούς η μέγιστη θερμοκρασία ξεπέρασε τους 42 βαθμούς. Η απολύτως μέγιστη θερμοκρασία σημειώθηκε στo Ακρωτήρι Χανίων και ήταν ίση με 42.6 βαθμούς Κελσίου.

Έντονη δυσφορία και υψηλές τιμές αισθητής θερμοκρασίας (Heat index) καταγράφηκαν σε περιοχές με υψηλή θερμοκρασία σε συνδυασμό με υψηλή σχετική υγρασία. Συγκεκριμένα, στον Ισθμό της Κορίνθου το μεσημέρι της Παρασκευής, καταγράφηκε αισθητή θερμοκρασία στους 50 βαθμούς Κελσίου, ενώ στην Πρέβεζα η αισθητή θερμοκρασία έφτασε τους 49 βαθμούς Κελσίου.

Στο νέο κύμα καύσωνα κατά τη διάρκεια της νύχτας είναι χαρακτηριστικό ότι η θερμοκρασία θα είναι ιδιαίτερα υψηλή και στα αστικά κέντρα δεν θα πέφτει κάτω από 30 βαθμούς.

Το Σαββατοκύριακο θα είναι πολύ δύσκολο, με προβλέψεις θερμοκρασίας 38-41 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα, 42-25 βαθμούς σε περιοχές ηπειρωτικά της χώρας και 36-38 βαθμούς στο Αιγαίο λόγω των μελτεμιών.

Ειδικά την Κυριακή λόγω του λίβα, η ατμόσφαιρα θα είναι αποπνικτική στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπως ανέφερε ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης στο OPEN.



Ίδια η κατάσταση και την επόμενη εβδομάδα, καθώς μετά από ένα διάλειμμα τη Δευτέρα και την Τρίτη «έρχεται» τρίτο κύμα καύσωνα ισχυρότερο από το προηγούμενο, όπου μπορεί το θερμόμετρο να ξεπεράσει και τους 45 βαθμούς Κελσίου!

Το νέο κύμα καύσωνα θα έχει τα εξής χαρακτηριστικά:

  • Μέγιστες θερμοκρασίες από 42 μέχρι 45 βαθμούς
  • Ελάχιστες θερμοκρασίες μέχρι 27 βαθμούς
  • Περιορισμός των μελτεμιών
  • χαμηλά ποσοστά υγρασίας
  • επικράτηση λίβα
  • Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς

Nέο έκτακτο καιρικό δελτίο

Νέος συναγερμός της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, που προχώρησε σε επικαιροποίηση του Έκτακτου Δελτίου Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων, που εκδόθηκε τη Δευτέρα 10 Ιουλίου, σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία.

Το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων το οποίο αναφέρεται στο θερμό κύμα που προκαλεί συνθήκες καύσωνα με την ονομασία Κλέων σε πολλές περιοχές της χώρας επικαιροποιείται σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία.

Από την Παρασκευή 21-7-2023 έως και την Κυριακή 23-7-2023 νέα θερμική έξαρση θα γίνει αισθητή σε όλη τη χώρα, ενώ τη Δευτέρα 24-7-2023 αναμένεται πρόσκαιρη υποχώρηση των πολύ υψηλών θερμοκρασιών. Από την Τρίτη 25-7-2023 έως και την Πέμπτη 27-7-2023 αναμένεται τρίτη θερμική έξαρση.

Πιο συγκεκριμένα:

1. Την Παρασκευή 21-7-2023 οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας θα φθάσουν:

α. στην Ήπειρο και τη Μακεδονία τους 38 με 40 και κατά τόπους στο εσωτερικό της κεντρικής Μακεδονίας τους 41 βαθμούς Κελσίου

β. στη Θεσσαλία, τη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο τους 40 με 42 και κατά τόπους στη Θεσσαλία τους 43 με 44 βαθμούς Κελσίου

γ. στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα τους 39 με 41 βαθμούς Κελσίου

δ. στη Θράκη, την Κρήτη και την υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 37 με 39 βαθμούς Κελσίου.

2. Το Σάββατο 22-7-2023 προβλέπεται μικρή περαιτέρω άνοδος της θερμοκρασίας. Οι μέγιστες τιμές θα φθάσουν:

α. στην Ήπειρο και τη Μακεδονία τους 39 με 41 και κατά τόπους στην κεντρική Μακεδονία τους 42 βαθμούς Κελσίου

β. στη Θεσσαλία, τη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο τους 42 με 43 και κατά τόπους στη Θεσσαλία και την ανατολική Στερεά τους 44 βαθμούς Κελσίου

γ. στα νησιά του Ιονίου, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη τους 40 με 42 βαθμούς Κελσίου

δ. στη Θράκη και την υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 39 με 41 βαθμούς Κελσίου.

3. Την Κυριακή 23-7-2023 οι μέγιστες τιμές θα φθάσουν:

α. στα ηπειρωτικά τους 41 με 43 και κατά τόπους στο εσωτερικό της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου τους 44 και της Θεσσαλίας τους 45 βαθμούς Κελσίου

β. στη νησιωτική χώρα τους 39 με 41 βαθμούς Κελσίου.

4. Τη Δευτέρα 24-7-2023 η θερμοκρασία προβλέπεται να υποχωρήσει κατά 2 με 5 βαθμούς Κελσίου, με τη μεγαλύτερη πτώση να παρατηρείται στην ανατολική χώρα και τη μικρότερη στη δυτική. Οι μέγιστες τιμές θα φθάσουν:

α. στα ηπειρωτικά τους 38 με 40 και κατά τόπους στη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο τους 41 με 42 βαθμούς Κελσίου

β. στα νησιά του Ιονίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 37 με 39 βαθμούς και στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 35 με 36 βαθμούς Κελσίου.

5. Σύμφωνα με όλα τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία από την Τρίτη 25-7-2023 έως και την Πέμπτη 27-7-2023 αναμένονται και πάλι πολύ υψηλές θερμοκρασίες στη χώρα μας.

Την Παρασκευή 28-7-2023 οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες θα διατηρηθούν στην κεντρική και τη νότια χώρα, ενώ στη βόρεια Ελλάδα αναμένεται αισθητή πτώση.

Ανησυχητική πρόγνωση από τον διευθυντή της ΕΜΥ

Για τις ακραίες θερμοκρασίες που έχει φέρει στην Ελλάδα το κύμα καύσωνα μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα ο διευθυντής της ΕΜΥ Αντώνης Λάλος, σημειώνοντας ότι το θερμό κύμα που βρίσκεται σε εξέλιξη φαίνεται ότι θα σπάσει το ρεκόρ του 1987, όπου για 12-13 μέρες περίπου, οι θερμοκρασίες ήταν πάλι πολύ υψηλές.

«Το ρεκόρ που είχαμε το 1987 με τον καύσωνα όπου για 12-13 μέρες περίπου, οι θερμοκρασίες ήταν πάλι πολύ υψηλές, φαίνεται ότι θα σπάσει τώρα, καθώς η διάρκεια αυτή θα είναι πολύ μεγαλύτερη» ανέφερε συγκεκριμένα.

Στο δρόμο για ελέγχους η Επιθεώρηση Εργασίας

Kλιμάκια του υπουργείου Εργασίας θα πραγματοποιούν εξονυχιστικούς ελέγχους σε επιχειρήσεις για την τήρηση των κανόνων τις ημέρες του καύσωνα.

Στόχος της Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας, η πρόληψη και αντιμετώπιση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας, η προστασία των εργαζομένων, η συνεπή εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας και της νομοθεσίας για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία.




Μέχρι στιγμής παρατηρήθηκε πως στις 21/07/2023 δούλευαν παρά τον καύσωνα σε εργοτάξιο δύο εργαζόμενοι και επιβλήθηκε πρόστιμο 4.000 € και σε οικοδομή τέσσερις εργαζόμενοι και επιβλήθηκε πρόστιμο 10.000€.

Κατηγορία κινδύνου 4 ο κίνδυνος πυρκαγιάς

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται αύριο, Σάββατο 22 Ιουλίου, για επτά περιφέρειες της χώρας, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr).

Συγκεκριμένα πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς προβλέπεται αύριο για τις εξής περιοχές:

• Περιφέρεια Αττικής

• Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Φωκίδας)

• Περιφέρεια Πελοποννήσου

• Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος

• Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Λάρισας, ΠΕ Μαγνησίας)

• Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Ρόδου)

• Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)


Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η ΓΓΠΠ συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Επιπρόσθετα, σε γενική επιφυλακή παραμένει το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών όλης της Επικράτειας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, που έχουν προκύψει λόγω του μεγάλου αριθμού πυρκαγιών καθώς και του πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς (κατηγορία κίνδυνου 4).

Παράλληλα, εφαρμόζεται το 2ο στάδιο επιχειρησιακής ετοιμότητας του Π.Σ. και θα πραγματοποιηθούν περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις.

Ταυτόχρονα, για τις ανωτέρω περιοχές, εφαρμόζεται το Σχέδιο δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών, σύμφωνα με το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπεται, η εφαρμογή του μέτρου της προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και “ευπαθείς” περιοχές.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This