Φωτιά στη Ρόδο: SOS από τον Ε. Λέκκα για πλημμύρες – Τι έδειξαν οι αυτοψίες στα κτίρια;

«Πρέπει να ληφθούν μέτρα άμεσα» τονίζει

Must Read

Σοβαροί κίνδυνοι όπως πλημμύρες, κατολισθήσεις και διάβρωση του εδάφους θα αντιμετωπίσουν οι κάτοικοι των περιοχών που επλήγησαν από τις καταστροφικές δασικές πυρκαγιές του Ιουλίου όπως η Ρόδος.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμης Λέκκας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου προς τις αρμόδιες αρχές οι οποίες, όπως τόνισε, πρέπει να λάβουν άμεσα τα κατάλληλα μέτρα.

Ο ίδιος, από τη Ρόδο όπου 135.000 στρέμματα δάσους έγιναν στάχτη, δήλωσε ότι ο χρόνος είναι πολύτιμος και πρέπει άμεσα να γίνουν οι κατάλληλες παρεμβάσεις.

«Πολύ φοβάμαι ότι ίσως αυτό γίνει και πιο νωρίς. Θυμόμαστε στη Χαλκίδα, πριν τρία χρόνια, ότι η μεγάλη πλημμύρα μετά τη μεγάλη πυρκαγιά εκδηλώθηκε στις 6 Αυγούστου», δήλωσε.

Μιλώντας για την προστασία του περιβάλλοντος τόνισε ότι κυρίαρχα θέματα είναι η αναγέννηση του δάσους, φυσική ή τεχνική, τα υπόγεια και τα επιφανειακά νερά, το έδαφος, το υπέδαφος, ο αέρας. «Είναι πολλοί παράμετροι οι οποίοι έχουν ουσιαστικά αλλοιωθεί από τη μεγάλη πυρκαγιά».

Ο κ. Λέκκας είπε ότι στην Ρόδο την καμένη έκταση  αποστραγγίζουν οι τέσσερις μεγάλοι ποταμοί του νησιού που εκβάλλουν κάτω σε κατοικημένες περιοχές και τους οποίους θα πρέπει να προσέξουν οι αρμόδιοι ιδιαίτερα.

«Εκείνο το οποίο θα πρέπει να γίνει άμεσα είναι η επανεκτίμηση του πλημμυρικού κινδύνου. Στο Μακαρύ ποταμό είχαμε την απώλεια πέντε Αυστριακών τουριστών το 1993, σε τουριστική περίοδο. Κάνω έκκληση να γίνουν αμέσως. Δυστυχώς όμως πολλές φορές εμπλεκόμαστε στη γραφειοκρατία, η οποία παραπέμπει σε χρονικές περιόδους πάρα πολύ μεγάλες, μέσα στις οποίες μπορούν να εκδηλωθούν ιδιαίτερα φαινόμενα» πρόσθεσε ο κ. Λέκκας.

Δείτε τις δηλώσεις του:

Ο απολογισμός των καταστροφών

Ολοκληρώθηκαν οι αυτοψίες στα κτήρια της Ρόδου τα οποία επλήγησαν από την πρόσφατη φωτιά που διήρκεσε δέκα μέρες και δοκίμασε το νησί από τα κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής. Το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας έδωσε στην δημοσιότητα τον απολογισμό των ζημιών.

Συγκεκριμένα στη Δημοτική Ενότητα Λινδίων, που περιλαμβάνει τις κοινότητες Λαέρμων και Λάρδου καταγράφηκαν:

Επτά (7) ζημιές σε κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους, αποθήκες, στάβλους, εκ των οποίων κανένα δε χαρακτηρίζεται ως επικίνδυνο για χρήση («κόκκινο»), 4 κτήρια χαρακτηρίζονται ως προσωρινά – μέχρι να επισκευαστούν – ακατάλληλα για χρήση («κίτρινα») και 3 χαρακτηρίζονται ως κατάλληλα για χρήση με ανάγκη μικρών επισκευών («πράσινα»).

Στη Δημοτική Ενότητα Νότιας Ρόδου, που περιλαμβάνει τις κοινότητες Γενναδίου και Ασκληπιείου καταγράφηκαν 38 ζημιές σε κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους, αποθήκες, στάβλους, εκ των οποίων 6 κτήρια χαρακτηρίζονται ως επικίνδυνα για χρήση («κόκκινα»), 18 χαρακτηρίζονται ως προσωρινά – μέχρι να επισκευαστούν – ακατάλληλα για χρήση («κίτρινα») και 14 χαρακτηρίζονται ως κατάλληλα για χρήση με ανάγκη μικρών επισκευών («πράσινα»).

Δείτε επίσης:

Ρόδος-pass με δωρεάν διακοπές για τους τουρίστες που έφυγαν από το νησί ανακοίνωσε ο -δεν τρέχει τίποτα- Μητσοτάκης

Ξεγυρισμένο «χαστούκι» της FAZ στον Μητσοτάκη για την πύρινη καταστροφή στη Ρόδο!

Πυρκαγιά στην Ρόδο: 135.000 στρέμματα γης έγιναν στάχτη – Τι εξηγεί ο Ευθύμιος Λέκκας

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This