Θάνατος 11χρονου: «Το παιδί είχε φάει», λέει ο διευθυντής του «Αρχιπέλαγος»

Τα αίτια της τραγωδίας και τα μεγάλα προβλήματα στις ελληνικές θάλασσες

Must Read

Στα αίτια του ξαφνικού χαμού του 11χρονου γιου του Οδυσσέα Σταμούλη στους Φούρνους Ικαρίας αναφέρθηκε ο διευθυντής του Ινστιτούτου «Αρχιπέλαγος», Θοδωρής Τσιμπίδης.

Μιλώντας στη ΕΡΤ, το πρώτο μεγάλο λάθος που εντόπισε είναι ότι το παιδί πήγε στη θάλασσα μετά το φαγητό.

«Το πιο πιθανό είναι το παιδάκι στην προσπάθειά του να κρατηθεί στην επιφάνεια να τύλιξε το χεράκι του γύρω από το σκοινί της σημαδούρας. Σημαδούρα έπρεπε να υπάρχει ώστε να οριοθετεί το σημείο κολύμβησης. Δεν νομίζω ότι ήταν δίχτυα», ανέφερε στη συνέχεια.

Ο κ. Τσιμπίδης έκανε μια αναφορά στους πολλούς θανάτους που έχουν σημειωθεί στη θάλασσα φέτος και τόνισε ότι το πρόβλημα είναι η υπερβολική χαλάρωση.

«Είναι αυτή η έλλειψη γνώσης για τη θάλασσα, η έλλειψη σεβασμού, η υπερβολική χαλάρωση απέναντι στη θάλασσα. Μην ξεχνάτε ότι έχουμε πάρα πολλά θύματα φέτος. Πέρσι είχαμε 340 θανάτους στη θάλασσα, κανείς από αυτούς δεν προέρχεται ούτε από καρχαρίες ούτε από άλλο κάποιο θαλάσσιο είδος.

Είναι όλα από ατυχήματα και μάλιστα ανθρωπογενή ατυχήματα. Όταν κατέβετε στις παραλίες Ρόδο και Κω, σε όλα τα Δωδεκάνησα, στις Κυκλάδες, είναι ένα ανακάτεμα από εκατοντάδες σκάφη, τζετ σκι και ανθρώπους. Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη, καμία σήμανση, δεν υπάρχει κανένας διαχωρισμός των σκαφών από τους ανθρώπους».

Ο κ. Τσιμπίδης έθεσε ακόμα ένα θέμα κι αυτό είναι η έλλειψη ναυαγοσωστών στις παραλίες. Όπως είπε και ο δήμαρχος Φούρνων οι παραλίες στο νησί δεν είναι οργανωμένες και ναυαγοσώστης δεν υπάρχει. Όμως, το πρόβλημα είναι γενικότερα.

«Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ναυαγοσώστης πουθενά στα νησιά. Οι δήμοι έχουν ενοικιάσει τις παραλίες, έχουν εισπράξει τα λεφτά και προκαταβολικά μάλιστα και δεν έχουν φροντίσει να υπάρχουν ναυαγοσώστες. Δεν έχουν οριοθετηθεί πουθενά οι παραλίες. Όπου κι αν πάτε θα δείτε ένα ανακάτεμα. Άνθρωποι, βάρκες, φουσκωτά κτλ. Δηλαδή από τύχη δεν θρηνούμε παραπάνω θύματα» είπε και υπογράμμισε: «Πρέπει να πάρουμε σοβαρά την ασφάλεια των λουόμενων».  

Για την παραλία στην Ικαρία που έγινε το τραγικό συμβάν είπε «ότι δεν ήταν οργανωμένη παραλία. Και η αλήθεια είναι ότι ένα μικρό νησάκι σαν τους Φούρνους δεν μπορεί να έχει οργανωμένη παραλία. Πρέπει να έχει βέβαια ασφαλείς παραλίες.

Και δεύτερον, υπάρχει ένα μεγάλο θέμα σε όλα τα νησιά. Υπάρχουν άνδρες του Λιμενικού Σώματος, οι οποίοι θα θέλανε φαντάζομαι να κάνουν κάτι, αλλά δεν μπορούνε. Τα καθήκοντα που τους έχουν αναθέσει είναι παρκαδόροι, να γράφουν μηχανάκια και να κάνουν τους τροχονόμους και να ασχολούνται με τη θάλασσα.

Και επιμένω, δεν φταίει το προσωπικό του Λιμενικού. Αυτές είναι οι εντολές, αυτές είναι οδηγίες. Οι λιμενικοί δεν έχουν εντολές και δεν ασχολούνται με τη θάλασσα και δεν έχουν και τον ανάλογο εξοπλισμό άλλωστε ούτε την εκπαίδευση».

Δείτε τις δηλώσεις του:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This