ΠΟΕΔΗΝ: Αρνούνται οι ένστολοι να κάνουν διακομιδές γιατί δεν γνωρίζουν

Άχρηστη η ΠΝΠ της κυβέρνησης

Must Read

Πρακτικά άχρηστη βγήκε τελικά η πράξη νομοθετικού περιεχομένου που είχε εκδώσει η κυβέρνηση σύμφωνα με την οποία «επιστράτευε» ένστολους για να καλυφθούν οι κενές θέσεις των οδηγών στα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ πραγματοποιώντας για ακόμη μια φορά ένα «μπάλωμα» και μη δίνοντας ουσιαστική λύση στο πρόβλημα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) οι περισσότεροι ένστολοι αρνούνται να κάνουν διακομιδές καθώς δεν έχουν επαρκή και κατάλληλη εκπαίδευση.Την ίδια στιγμή υπάρχουν ασθενείς που ετοιμάζονται να κινηθούν νομικά εναντίον των πληρωμάτων, καθώς δεν είναι εξειδικευμένα για να κάνουν διακομιδές.

Την ίδια στιγμή, παρατημένα στην τύχη τους είναι και τα νησιά καθώς οι μετακινήσεις γιατρών, νοσοκόμων και διασωστών γίνονται από άλλα μέρη της Ελλάδας.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ:

«Έχουμε επισημάνει τις τραγικές ελλείψεις και το φετινό καλοκαίρι στους υγειονομικές μονάδες και στο ΕΚΑΒ στα νησιά μας. Η κατάσταση αυτή δεν πρόκειται να αντιστραφεί με μετακινήσεις γιατρών, νοσηλευτών, διασωστών. Θα διορθωθεί εάν αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα της υποστελέχωσης στη ρίζα τους.

Δηλαδή διορθώσουμε τους χαμηλούς μισθούς που δεν καλύπτουν το κόστος διαβίωσης, τις δυσμενείς συνθήκες εργασίας, την έλλειψη ορίων στη λειτουργία του ιδιωτικού τομέα, την έλλειψη κινήτρων στους υγειονομικούς, τη μη ένταξη μας στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, την μη συνδρομή των τοπικών αρχών στη παροχή στέγης, την μη μονιμοποίηση των συμβασιούχων.

Οι μαζικές αποχωρήσεις προς το εξωτερικό και προς συνταξιοδότηση είναι απόρροια των παραπάνω λόγων. Ποιος θα πάει σε νησί να δουλέψει με μισθούς 1.850 ευρώ για γιατρό και 800 ευρώ για νοσηλευτή, διασώστη;

Η κυβέρνηση με την ΠΝΠ επιχείρησε να βελτιώσει την κατάσταση στις διακομιδές μετακινώντας προσωρινά προσωπικό από τις Ένοπλες Δυνάμεις ως οδηγούς ασθενοφόρων για να καλύψει τις ελλείψεις του ΕΚΑΒ. Ένα μήνα μετά η κατάσταση ελάχιστα βελτιώθηκε στα νησιά. Όχι από ένστολους, αλλά από μετακινήσεις διασωστών του ΕΚΑΒ. Στα μεγάλα τουριστικά νησιά δεν υπάρχει καμία ενίσχυση των τομέων του ΕΚΑΒ με ένστολους.

Με μετακινήσεις διασωστών-πληρωμάτων ασθενοφόρων κατά την διάρκεια των καλοκαιριών αδειών τους το ΕΚΑΒ προσπαθεί και φέτος να ενισχύσει τους τομείς του ΕΚΑΒ στα νησιά. Έτσι μπορεί και επιχειρεί ένα ασθενοφόρο σε 24ωρη βάση και κάποιες βάρδιες και δεύτερο. Ο στόχος για δύο ασθενοφόρα τη βάρδια δεν επετεύχθη. Ότι συμβαίνει δηλαδή τα τελευταία χρόνια. Στους σταθμούς του ΕΚΑΒ στα νησιά δεν εμφανίσθηκε κανείς ένστολος και σωστά αφού δεν το επιτρέπει ο κανονισμός λειτουργίας του ΕΚΑΒ.

Εάν συνέβαινε θα είχαμε πληθώρα ποινικών διώξεων σε διασώστες και ένστολους. Επιπρόσθετα ως ενίσχυση του ΕΚΑΒ στα νησιά επιλέχθηκε από τις 20 Ιουλίου μέχρι τις 20 Αυγούστου να επιχειρούν Μοτοσυκλέτες Ταχείας Ανταπόκρισης του ΕΚΑΒ.

Η κατάσταση στα νησιά

Μόνο για ένα μήνα. Επιχειρούν μία βάρδια το 24ωρο για πέντε ημέρες την εβδομάδα, σύμφωνα με το πρόγραμμα. Τα νησιά που ενισχύθηκαν με μοτοσυκλέτα είναι η Σύρος, η Νάξος, η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Κως και η Τήνος. Στη Ρόδο ξεκίνησε φέτος η λειτουργία της Μοτοσυκλέτας του ΕΚΑΒ.

Παρ όλες αυτές τις παρεμβάσεις δεν επιτευχθεί ο στόχος στα νησιά των δύο ασθενοφόρων ανα βάρδια όλο το 24ωρο.

Ένστολοι μετακινήθηκαν με φύλλα πορείας σε Κεντρα Υγείας κατ’ εφαρμογή της ΠΝΠ που δημιουργεί ανυπέρβλητα προβλήματα στις διακομιδές στις περιοχές ευθύνης των. Σε αυτές τις περιοχές δεν υπάρχει ΕΚΑΒ. Οι διακομιδές γίνονται από τα Κέντρα Υγείας.

Με την εμπλοκή των ενστόλων στις διακομιδές των Κέντρων Υγείας κατ εφαρμογή της ΠΝΠ δημιουργήθηκαν περισσότερα προβλήματα παρά λύθηκαν.

Λόγω πυρκαγιών δεν εμφανίσθηκε κανείς πυροσβέστης στα Κέντρα Υγείας για διακομιδές και πολύ σωστά.

Εμφανίσθηκαν με φύλλα πορείας μόνιμοι οπλίτες (ΕΠΟΠ) οι οποίοι δεν έχουν καμία σχέση με διακομιδές. Εκπαιδεύθηκαν λίγες ώρες σε μία ημέρα από στελέχη του ΕΚΑΒ. Τι να μάθουν σε μία ημέρα;

Όταν παρήλθε ο πρώτος μήνας αντικαταστάθηκαν από το Στρατό από άλλους μόνιμους οπλίτες που επίσης δεν γνωρίζουν από διάσωση. Πάνω δηλαδή που πήγαιναν οι πρώτοι κάτι να μάθουν αντικαταστάθηκαν.

Αρνήθηκαν να προσέλθουν

Οι μόνιμοι οπλίτες αισθάνονται ανασφάλεια και μας το λένε να κάνουν διακομιδές χωρίς να γνωρίζουν.

Στη Τήνο οι δύο ένστολοι του πολεμικού ναυτικού που επιλέχθηκαν να κάνουν διακομιδές αρνήθηκαν εγγράφως στο πολεμικό ναυτικό προβάλλοντας τη μη γνώση στις διακομιδές και τώρα προσπαθούν να βρουν άλλους για να επιχειρούν δύο ασθενοφόρα το Δεκαπενταύγουστο. Στο δεύτερο ασθενοφόρο το πλήρωμα θα αποτελείται από δύο άσχετους από διάσωση.

Ενας ένστολος και ένας υπάλληλος του Κέντρου Υγείας. Ξεσηκώθηκαν οι εργαζόμενοι του Κέντρου Υγείας και ετοιμάζουν καταγγελία. Οι αργίες των ενστόλων ως διασώστες δεν πληρώνονται από τον Στρατό και διαμαρτύρονται για το πρόγραμμα υπηρεσίας. Με τη ΠΝΠ στις διακομιδές εμπλέκεται το πάσης φύσεως υγειονομικό προσωπικό.

Έχει γίνει διακομιδή ασθενούς με ασθενοφόρο τις πρώτες ημέρες της εφαρμογής της ΠΝΠ στο Κέντρο Υγείας Πλωμαρίου Λέσβου που το πλήρωμα ήταν ένας ένστολος και μία συνάδελφος Γενικών καθηκόντων υποχρεωτικής εκπαίδευσης.

ΛΥΣΗ:

ΝΑ ΠΑΨΟΥΝ ΝΑ ΕΜΠΛΕΚΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΝΣΤΟΛΟΙ ΣΤΙΣ ΔΙΑΚΟΜΙΔΕΣ. ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΔΙΑΣΩΣΤΩΝ ΤΩΡΑ».

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This