Προφυλακιστέοι και οι 105 χούλιγκαν που κατηγορούνται για τα αιματηρά επεισόδια της Νέας Φιλαδέλφειας!

Σε Κορυδαλλό, Αυλώνα και 12 ακόμη φυλακές της χώρας θα οδηγηθούν για το διάστημα της προσωρινής κράτησής τους

Must Read

Σε κανέναν δεν «χαρίστηκαν» οι τρεις ανακριτές, κατόπιν ολοκλήρωσης σήμερα της μαραθώνιας διαδικασίας απολογίας των 104+1 συλληφθέντων, καθώς προφυλακιστέοι κρίθηκαν, όπως αναμενόταν, και οι 35 κατηγορούμενοι του τρίτου και τελευταίου γκρουπ συλληφθέντων, οι οποίοι και οδηγήθηκαν ενώπιών τους, για να μιλήσουν για την -όποια- εμπλοκή τους στα αιματηρά επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια, που οδήγησαν στη δολοφονία του Μιχάλη Κατσουρή.

Ως εκ τούτου, το δρόμο για τις φυλακές παίρουν, πλέον, και οι 105 συλληφθέντες χούλιγκαν, κατηγορούμενοι για τα βίαια επεισόδια, οι οποίοι απολογήθηκαν από την Παρασκευή 11 μέχρι και σήμερα Κυριακή 13/8. Οι 102 εξ αυτών είναι Κροάτες, οι δύο Έλληνες και  ο ένας Αλβανικής καταγωγής, ενώ ανάμεσά τους είναι και οι πέντε υπήκοοι Κροατίας που συνελήφθησαν στην Ηγουμενίτσα, επιχειρώντας να διαφύγουν προς Ιταλία, καθώς και ο συμπατριώτης τους που συνελήφθη στην Κακαβιά, προσπαθώντας να περάσει τα σύνορα για Αλβανία. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνεται και ο Κροάτης που μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», καθώς παρουσίασε αδιαθεσία κατά τη διάρκεια της κράτησης του.

Σημειώνεται ότι οι προφυλακισμένοι είναι, τελικά, 105, καθώς στην πορεία συνελήφθη και ο αδερφός ενός Κροάτη, ο οποίος επίσης απολογήθηκε και κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος, το όνομα του, οποίου, αρχικώς δεν αναφερόταν στο διαβιβαστικό της ΕΛ.ΑΣ. Σε αυτό, ωστόσο, περιλαμβάνεται και το όνομα ενός ακόμη Έλληνα, για τον οποίο προς το παρόν δεν έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης, καθώς ακόμη δεν έχουν ταυτοποιηθεί τα πλήρη στοιχεία του. Οι αρχές, εξάλλου, εκτιμούν πως υπάρχουν και κάποιοι Κροάτες που κατάφεραν να διαφύγουν από τη χώρα.


Θυμίζουμε πως σήμερα το απόγευμα εκδόθηκαν και τα πρώτα φυλακιστήρια για τους 41 από τους συλληφθέντες για τη δολοφονία του 29χρονου φιλάθλου της ΑΕΚ, τα οποία αφορούν στην προσωρινή κράτησή τους, σύμφωνα με τα οποία αναμένεται να οδηγηθούν άμεσα σε 16 φυλακές της χώρας. Πλέον, το βάρος της έρευνας πέφτει στον εντοπισμό του δράστη της δολοφονίας του Μιχάλη, ο οποίος, σύμφωνα με τους συνηγόρους, διακρίνεται στα βίντεο-ντοκουμέντα από την καταδρομική επίθεση των Κροατών οπαδών.

«Κλειδί» για τις Αρχές θεωρείται, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, η στιγμή της δολοφονίας του μαχαιρώματος του Μιχάλη, αλλά, μέχρι στιγμής, από το βιντεοληπτικό υλικό δεν προκύπτει αυτό. Οι αστυνομικοί αναλύουν ξανά και ξανά τα βίντεο που έχουν στην κατοχή τους, ενώ διαρκώς συλλέγουν κι άλλα. Παράλληλα, αναμένεται η άρση του τηλεφωνικού απορρήτου των συλληφθέντων και αυτό, γιατί από τις κεραίες της κινητής τηλεφωνίας που ενεργοποιήθηκαν στην περιοχή την επίμαχη ώρα έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ, ίσως προκύψουν και άλλα άτομα που συμμετείχαν στην συμπλοκή και τα επεισόδια εκτός των 105 συλληφθέντων.


Όπως δείχνει το επίμαχο βίντεο, η ώρα είναι 23.08 και το Κροατικό τάγμα εφόδου, ορμά στο γήπεδο της ΑΕΚ διαλύοντας τον περιβάλλοντα χώρο. Κυνηγούν, χτυπούν όποιον βλέπουν μπροστά τους και σκορπούν τον τρόμο. Με ξύλα, λοστούς, στιλέτα και φωτοβολίδες στα χέρια, με κουκούλες και κράνη στο κεφάλι. Οπαδοί της ΑΕΚ τρέχουν να ξεφύγουν. Πέφτουν φωτοβολίδες. Οι νεοναζί χούλιγκαν συνεχίζουν να τους κυνηγούν.

Λίγο νωρίτερα, έφταναν στο γήπεδο, ανενόχλητοι, σαν κανονικός στρατός. Ο ένας δίπλα στον άλλο. Όλοι μαυροντυμένοι, με κουκούλες, καπέλα και κράνη, κραδαίνοντας  απειλητικά ξύλα, λοστάρια και άλλα μεταλλικά αντικείμενα. Το σκηνικό που ακολουθεί θυμίζει εμπόλεμη ζώνη. Στο κατόπι τους με φακούς στα χέρια μια μικρή ομάδα της ομάδας Δράση. Με φακούς στα χέρια, χωρίς να επεμβαίνουν. Οι Κροάτες διένυσαν συνολικά 1.500 χιλιόμετρα από την πατρίδα τους, με σκοπό να σκοτώσουν.

Στα εγκληματολογικά εργαστήρια της Αστυνομίας, αναλύουν καρέ καρέ το βιντεοληπτικό υλικό όπου φαίνεται πως λίγο πριν από τη μοιραία μαχαιριά, οι άνανδροι οπαδοί ξυλοκόπησαν τον Μιχάλη με ρόπαλα. Ο άτυχος 29χρονος προσπάθησε να ξεφύγει, όμως, λίγα μέτρα πιο πέρα, το μαχαίρι του δολοφόνου του κόβει την αρτηρία του χεριού  του, οδηγώντας τον στο θάνατο.

Oι απολογίες

Οι τελευταίοι 35 κατηγορούμενοι απολογήθηκαν στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων. Ένας 18χρονος Κροάτης ο οποίος ένιωσε ξαφνική αδιαθεσία, ενώ κρατείτο στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, διακομίσθηκε στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», όπου και νοσηλεύεται φρουρούμενος. Εκεί μετέβη το πρωί ο 14ος τακτικός ανακριτής και έλαβε την απολογία του. Με τη σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος.

Στην ίδια υπερασπιστική γραμμή με όλους τους συμπατριώτες του κινήθηκε ο 40χρονος Κροάτης, ο οποίος φέρεται να είναι ο αρχηγός των «Bad Blue Boys», των οργανωμένων οπαδών της Ντιναμό Ζάγκρεμπ. Ο συγκεκριμένος φέρεται να δήλωσε τα εξής: «Ήρθα αεροπορικώς στην Αθήνα από την Βιέννη που διαμένω το βράδυ της Δευτέρας μαζί με φίλους μου για να χειροκροτήσουμε την ομάδα μας μετά το τέλος της προπόνησης. Όταν φτάσαμε στο γήπεδο της ΑΕΚ δεχθήκαμε επίθεση από φιλάθλους της, ενώ διέκρινα και ομοεθνείς μου να κρατούν ξύλα στα χέρια τους. Δεν έχω καμία σχέση με τα επεισόδια, πόσο μάλλον με την δολοφονία. Είμαι μέλος των “Bad Blue Boys” κι έχω συλληφθεί στο παρελθόν για επεισόδια, όμως δεν είμαι ο αρχηγός τους».


Για διακοπές και για να θαυμάσουν τα αξιοθέατα της χώρας μας, ήταν ο σκοπός τους ταξιδιού δύο Κροατών που συνελήφθησαν στην Ηγουμενίτσα, λίγο μετά τα αιματηρά επεισόδια, όπως φέρονται να ισχυρίστηκαν. «Ήρθαμε οδικώς στην Ελλάδα για ολιγοήμερες διακοπές. Ταξιδέψαμε στην Αθήνα, όπου κάναμε πολλές στάσεις, είδαμε αξιοθέατα, πήγαμε στο Σύνταγμα για καφέ και στη συνέχεια αναχωρήσαμε για άλλο προορισμό. Περάσαμε από Πάτρα και συνεχίσαμε το ταξίδι μας έως την Ηγουμενίτσα. Ενώ βρισκόμασταν στο λιμάνι της πόλης, μας πλησίασαν αστυνομικοί και μας συνέλαβαν. Δεν έχουμε καμία σχέση με τα επεισόδια που έλαβαν χώρα στη Νέα Φιλαδέλφεια. Δεν είχαμε στην κατοχή μας ούτε μαχαίρι, ούτε κανένα άλλο αντικείμενο. Δεν φορούσαμε καν μαύρα ρούχα. Είχαμε μαζί μας ένα μικρό σακίδιο με λίγα ρούχα, που πάνω στην ταραχή μας το ξεχάσαμε στον τόπο που μας συνέλαβαν», φέρονται να δήλωσαν.

Από την πλευρά του, ο Χρήστος Μαυρομάτης, δικηγόρος της οικογένειας του θύματος, τονίζει πως «η προανάκριση δεν έχει καταλήξει ποιος ή ποιοι, σκότωσαν τον Μιχάλη. Έχουμε μια απαίτηση αυτό να το βρει η ανάκριση, ο δικαστής να το βρει η ελληνική δικαιοσύνη. Θέλω να πω κάτι που, δεν ξέρω αν… όχι να γίνω μάντης κακών… εμείς θα παλέψουμε για να βοηθήσουμε την δικαιοσύνη, θα παλέψουμε για να βοηθήσουμε η δικαιοσύνη να πετύχει τους στόχους της. Και είπα κάτι, το οποίο αποτελεί τον στόχο της οικογένειας, εμείς δεν θέλουμε κανένας να αδικηθεί και κανένας να ευνοηθεί σε αυτή τη διαδικασία στους ανθρώπους οι οποίοι είναι κατηγορούμενοι».

Μετά την ολοκλήρωση της μαραθώνιας διαδικασίας των απολογιών των 105 συλληφθέντων χούλιγκαν, πλέον, όλοι αναμένουν τα κρίσιμα αποτελέσματα της αντιπαραβολής του DNA της σορού του Μιχάλη με το γενετικό υλικό των κατηγορούμενων, με την ελπίδα να εντοπιστεί ανάμεσά τους ο δράστης της δολοφονίας του.

Αντιδράσεις για τις δηλώσεις Μιλάνοβιτς

«Η Δικαιοσύνη στην Ελλάδα είναι ανεξάρτητη και κάνει τη δουλειά της» σχολιάζουν κυβερνητικά στελέχη, αναφορικά με τις δηλώσεις του Κροάτη προέδρου Ζόραν Μιλάνοβιτς, ο οποίος επιχείρησε να παρέμβει, και να προκαταλάβει τη δικαστική έρευνα για τα τραγικά γεγονότα στη Νέα Φιλαδέλφεια διαμηνύοντας στην κυβέρνηση πως «εάν κρατήσει και τους 100» χούλιγκαν «θα είναι κάποιου είδους βεντέτα ή συλλογική ευθύνη».

Μιλώντας στο OPEN, ο βουλευτής της ΝΔ Ιάσων Φωτήλας, σχολίασε πως «όταν σε μια υπόθεση έχει αναλάβει πλέον τα ηνία η δικαιοσύνη οι πολιτικοί σωπαίνουν, κάνουμε ότι δεν ακούμε αυτό που είπε ο Κροάτης πολιτικός, το πόσοι θα κρατηθούν, θα κατηγορηθούν, θα καταδικαστούν δεν θα το πούμε εμείς, η ΝΔ είναι η παράταξη που ξέρει τι σημαίνει διάκριση εξουσιών».


Για ευθεία παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προσβολή των θεσμών της χώρας μας κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων Ελλάδος: «Η Ελληνική Δημοκρατία έχει παράδοση σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η Δικαιοσύνη εφαρμόζει τους νόμους της συντεταγμένης Ελληνικής Πολιτείας που έχουν θεσπισθεί μέσα στο πλαίσιο του Συντάγματος και του Δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Θυμίζουμε πως την προσεχή Τετάρτη 16/8 ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει συγκαλέσει ευρεία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή της UEFA, αλλά και των ίδιων των ΠΑΕ, με θέμα τον χουλιγκανισμό και τη γενικότερη κατάσταση στο ελληνικό και το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Σε αυτήν, εκτός από τον πρόεδρο της UEFA, θα παραστούν οι υπουργοί Αθλητισμού και Προστασίας του Πολίτη, ενώ καθοριστική θα είναι η παρουσία των ιδιοκτητών των ΠΑΕ του Ολυμπιακού, του Παναθηναϊκού, της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ, οι οποίοι και έχουν κληθεί να συμμετάσχουν, προκειμένου να εκφράσουν τις θέσεις αλλά και τις προτάσεις τους για την οπαδική βία.

Έντονη πολιτική αντιπαράθεση

Εν τω μεταξύ, η πολιτική αντιπαράθεση καλά κρατεί, καθώς τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταλογίζουν πολιτικές ευθύνες στην κυβέρνηση.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μίλτος Ζαμπάρας, μιλώντας στο OPEN, τόνισε ότι «προφανώς και υπάρχουν πολιτικές ευθύνες. Μιλάμε για ένα αδιανόητο φιάσκο επιχειρησιακά και πολιτικά. Σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή σοβαρή χώρα ο υπουργός θα έπρεπε να είχε παραιτηθεί, αυτό είναι το ελάχιστο δείγμα ευθιξίας που θα έπρεπε να είχε δείξει η κυβέρνηση».

Από την πλευρά του, ο Απόστολος Πανάς, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, σε δηλώσεις του στο OPEN, επισήμανε πως «αυτό που πρέπει να μας προβληματίσει πέρα από τις εθιμοτυπικές συναντήσεις που επέλεξε μετά από αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα να κάνει ο πρωθυπουργός, είναι πώς θα βρούμε λύσεις. Επιχειρησιακές και πολιτικές ευθύνες υπάρχουν».


«Έστω και σήμερα η Ελληνική κυβέρνηση επιβάλλεται με διάβημά της προς την UEFA να ζητήσει να μη δείξει καμία άλλη ανοχή στην Ντιναμό Ζάγκρεμπ και να την καλέσει να εναρμονιστεί με τους διεθνείς κανονισμούς», αναφέρουν με τη σειρά τους οι Σπαρτιάτες.

Σχολιάζοντας, εξάλλου, τις δηλώσεις του Προέδρου της Κροατίας, η Ελληνική Λύση κάνει λόγο για ευθεία παρέμβαση στα εσωτερικά θέματα της πατρίδας μας. «Σε οποιαδήποτε κυρίαρχη χώρα ο πρωθυπουργός θα είχε ήδη απαντήσει, λέγοντας ότι δεν ανέχεται ουδεμία παρέμβαση στην λειτουργία της δικαιοσύνης», αναρωτιέται η παράταξη σε σχετικό δελτίο Τύπου.

Σημειώνεται πως η Ένορκη Διοικητική Εξέταση που διενεργείται από την ΕΛ.ΑΣ για το επιχειρησιακό σκέλος της υπόθεσης, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.


Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This