Βαριές ποινές για εμπρησμούς και ευθύνη στις πυρκαγιές – Κυβερνητικές δεσμεύσεις για αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα

Τιμωρία και για παράλειψη καθαρίσματος οικοπέδων

Must Read

Αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας ενέκρινε την Παρασκευή (01/09) το Υπουργικό Συμβούλιο αναφορικά με τις υποθέσεις εμπρησμού. Οι παρεμβάσεις αναμένεται να δρομολογηθούν άμεσα, σύμφωνα τουλάχιστον με τις κυβερνητικές δεσμεύσεις.

Φυλάκιση που μπορεί να φτάσει έως τα 3 χρόνια αντιμετωπίζουν όσοι κατηγορούνται για εμπρησμό από αμέλεια, οι οποίοι πλέον θα κινδυνεύουν να εκτίσουν μέρος της ποινής τους από 1 έως και 6 μήνες, κάτι που θα αξιολογεί το δικαστήριο, όπως ισχύει πλέον για όλα τα πλημμελήματα.

Ποινικά κολάσιμη είναι και η παράλειψη καθαρίσματος οικοπέδων. Η ποινή στις συγκεκριμένες περιπτώσεις μπορεί να φτάσει και τα 3 χρόνια, εάν η παράλειψη αυτή συνετέλεσε στην εξάπλωση της πυρκαγιάς, όπως αναφέρει η ΕΡΤ.

Το πλαίσιο ποινών δεν αλλάζει ως προς τον εμπρησμό από πρόθεση, ο οποίος εάν υπάρχουν ανθρώπινα θύματα τιμωρείται ακόμη και με ισόβια. Αυτό που αλλάζει, ωστόσο, είναι ότι θεσμοθετούνται υψηλά πρόστιμα που θα υπερβαίνουν κατά πολύ τα 100 ευρώ ημερησίως για κάθε ημέρα καταδίκης.

Επιπλέον, φρένο επιχειρείται στις αναβολές, ακριβαίνοντας κατά πολύ το παράβολο που καταβάλλει ο δικηγόρος. Μέχρι στιγμής δεν έχει οριστικοποιηθεί το ύψος του.

Για πρώτη φορά γίνεται επίσημη αναφορά σε δικομανείς, οι οποίοι πλέον στην περίπτωση που υποβάλουν ψευδείς και ανυπόστατες μηνύσεις θα κινδυνεύουν να πληρώσουν πρόστιμο διπλάσιο από εκείνο που θα πλήρωνε ο μηνυόμενος εάν καταδικαζόταν.

Επίσης, τέλος μπαίνει και στις ανώνυμες καταγγελίες που θα μπαίνουν πια στο αρχείο.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This