Κατά τη διάρκεια της διήμερης διεθνούς διάσκεψης που έλαβε χώρα στο Ζάππειο για την επίδραση της κλιματικής αλλαγής στην πολιτιστική κληρονομιά, επιστήμονες εξέφρασαν τους φόβους τους για την εξαφάνιση της πολιτισμικής κληρονομιάς της Δήλου.
Η μάχη με την κλιματική αλλαγή προμηνύεται δυσοίωνη παρά τις επαναλαμβανόμενες εργασίες ανάδειξης και συντήρησης που γίνονται στο νησί από το 1873 με πρωτοβουλία της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής.
Ο διευθυντής της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής Αθηνών, Αλεξάντρ Φαρνού, ανέφερε ότι «η θαλάσσια και η αιολική διάβρωση αποτελούν τις βασικές αιτίες των ζημιών που υφίστανται οι αρχαιότητες της Δήλου».
Το φαινόμενο έχει ενταθεί ξεκάθαρα την τελευταία 10ετία”, είπε σύμφωνα με το ΑΠΕ και διευκρίνισε:
«Εντοπίζονται σοβαρές φθορές στην τοιχοποιία, στον αφανισμό των αρμών και διείσδυση του νερού στα θεμέλια των κτιρίων. Οι βροχές των τελευταίων ετών έχουν ανεβάσει τον υδροφόρο ορίζοντα και, σε συνδυασμό με την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, βλέπουμε το νερό να εισβάλλει καταστροφικά στον αρχαιολογικό χώρο».
Στο νησί οι περίφημοι λέοντες της Δήλου αντικαταστάθηκαν από αντίγραφα, ενώ οι αυθεντικοί απομακρύνθηκαν από τον χώρο και φιλοξενούνται σε κλειστή αίθουσα στο Αρχαιολογικό μουσείο.