Τραγωδία στη Λιβύη: Επείγουσα εισαγγελική έρευνα για το πολύνεκρο τροχαίο

Θα διερευνηθεί αν έχουν τελεστεί τυχόν αξιόποινες πράξεις, όπως ανθρωποκτονία κατά συρροή και σωματικές βλάβες κατά συρροή από πρόθεση ή και αμέλεια

Must Read

Επείγουσα προκαταρκτική εξέταση θα διενεργηθεί από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας για το πολύνεκρο τροχαίο δυστύχημα, στο οποίο ενεπλάκη η ελληνική αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λιβύη.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης που θα διενεργηθεί από το ΥΔΕΖΙ,  κατόπιν σχετικής εντολής της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, θα διερευνηθεί αν έχουν τελεστεί τυχόν αξιόποινες πράξεις, όπως ανθρωποκτονία κατά συρροή και σωματικές βλάβες κατά συρροή από πρόθεση ή και αμέλεια, όσον αφορά στο σοκαριστικό τροχαίο που είχε ως αποτέλεσμα των τραγικό θάνατο πέντε ανθρώπων, ανάμεσά τους και τριών στελεχών των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Αυτό σημαίνει ότι, στο πλαίσιο της εν λόγω έρευνας θα πρέπει να παρασχεθούν κρίσιμα έγγραφα, όπως:

  • αντίγραφα από όλη την αλληλογραφία του στρατού
  • ιατροδικαστικές εκθέσεις
  • σχετικές αποφάσεις για την αποστολή
  • σχετικές εισηγήσεις
  • καταθέσεις μαρτύρων, συγγενών και συναδέλφων
  • επισύναψη όποιας άλλης αλληλογραφίας σχετίζεται με την υπόθεση από άλλες υπηρεσίες (π.χ. ΕΥΠ, Ένοπλες Δυνάμεις κ.λπ.)
  • αλληλογραφία και από το 401 σχετικά με τους τραυματίες και
  • υλικό από τη Λιβύη, εφόσον η υπόθεση ερευνάται και από τις τοπικές Αρχές

Μια, οπωσδήποτε, πολύ ενδιαφέρουσα εξέλιξη στην όλη υπόθεση, ιδίως από τη στιγμή που η κυβέρνηση επιμένει πως αυτό που συνέβη στη Λιβύη δεν ήταν παρά «ένα τρομερό αυτοκινητιστικό δυστύχημα», διαψεύδοντας, μάλιστα, δια στόματος κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη, τις φήμες πως κλιμάκιο της ΕΥΠ μετέβη στη βορειοαφρικανική χώρα, για να συμμετάσχει επιτόπου στις έρευνες.

Το ΓΕΕΘΕ διέταξε ΕΔΕ

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, για το θανατηφόρο τροχαίο βρίσκεται σε εξέλιξη και Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ). Μάλιστα, εξετάζεται το σενάριο η ΕΔΕ να επεκταθεί μέχρι και το σημείο της ανθρωπιστικής τραγωδίας, ωστόσο δεν έχει διευκρινιστεί εάν θα μεταβεί κλιμάκιο Ελλήνων ειδικών για να εξετάσει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έχασαν τη ζωή τους τα τρία μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων και οι δύο διερμηνείς.

Οι ίδιες πληροφορίες κάνουν λόγο πως, εάν δεν μπορεί να μεταβεί το ελληνικό κλιμάκιο στην περιοχή του τροχαίου, η ΕΔΕ θα γίνει κατά παραγγελία από τους αρμόδιους φορείς της Λιβύης. Στο ίδιο πλαίσιο, μάλιστα, αναμένεται να πάρουν καταθέσεις τόσο από τον οδηγό του μοιραίου οχήματος, όσο και από τον οδηγό και συνοδηγό του προπορευόμενου οχήματος, τύπου τζιπ, το οποίο βάσει μαρτυριών απομακρύνθηκε από το λεωφορείο, επικαλούμενο πως υπήρχαν αρκετές στροφές.

  • Δείτε σχετικό ρεπορτάζ:

 

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This