Η δράση του παράνομου κυκλώματος ελληνοποιήσεων, η «ταρίφα» και οι επωφελούμενοι αλλοδαποί

Στο φως οι αποκαλύψεις

Must Read

Σε εξέλιξη βρίσκεται γιγαντιαία έρευνα από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας Βορείου Ελλάδος που φαίνεται να οδηγεί στην αποκάλυψη πολυμελούς κυκλώματος παράνομων ελληνοποιήσεων μέσω πλαστών διαβατηρίων και ταυτοτήτων!

Στην πιο πρόσφατη υπόθεση που απασχόλησε τις αρχές, επτά άτομα συνελήφθησαν ως κατηγορούμενα και μέλη της εγκληματικής ομάδας. Μεταξύ αυτών 58χρονος απόστρατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ., 54χρονος υποτιθέμενος διερμηνέας ομογενής από τη Γεωργία που φέρεται ως ηγετικό στέλεχος του κυκλώματος, η 49χρονη σύζυγός του και ο 22χρονος γιος τους, ενώ στη δικογραφία περιλαμβάνονται άλλα 24 άτομα, ανάμεσά τους και δεύτερος αστυνομικός και μια ανθυπαστυνόμος.

Πώς πιάστηκαν στην φάκα

Θυμίζουμε πώς έχει η ιστορία και πώς ξετυλίχθηκε το κουβάρι: Στις 21 Δεκεμβρίου 2022 προσήλθε στο Γραφείο Διαβατηρίων της Διεύθυνσης Αστυνομίας Χαλκιδικής 62χρονη ομογενής από χώρα της πρώην ΕΣΣΔ, συνοδευόμενη από 59χρονο που εκτελούσε χρέη διερμηνέα, καταθέτοντας αίτημα έκδοσης διαβατηρίου. Εξετάζοντας το αίτημά της, οι αστυνομικοί διαπίστωσαν ότι η αιτούσα ήταν διαφορετικό άτομο από εκείνο που είχε εκδώσει το απολεσθέν διαβατήριο. Την ίδια μέρα, στο ίδιο γραφείο εμφανίστηκε, συνοδεία του ίδιου «διερμηνέα», ένας ακόμη ομογενής για απώλεια διαβατηρίου με επίσης αμφίβολα στοιχεία. Τα παραπάνω περιστατικά κινητοποίησαν τις αρχές. Ήδη οι απολογίες των συλληφθέντων ξεκίνησαν ενώπιον της 2ης τακτικής ανακρίτριας Θεσσαλονίκης. Τούς καταλογίζονται κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος για διεύθυνση, συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, ψευδείς βεβαιώσεις, διευκόλυνση εξόδου από την χώρα με κερδοσκοπία, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, διευκόλυνση διαμονής κλπ.

Η «ταρίφα» & οι επωφελούμενοι αλλοδαποί

Από την έρευνα των «Αδιάφθορων» της ΕΛ.ΑΣ. προέκυψε ότι η εγκληματική δράση του κυκλώματος ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2021, με τα κέρδη να υπολογίζονται σε 210.000 ευρώ και επωφελούμενους αλλοδαπούς της πρώην ΕΣΣΔ οι οποίοι στην πλειονότητά τους διέθεταν ποινικό παρελθόν και μετά την παραλαβή των πλαστών εγγράφων όχι μόνο αποκτούσαν την ελληνική ιθαγένεια -απολαμβάνοντας όλα τα δικαιώματα- αλλά πετύχαιναν και την διαγραφή των ποινικών τους μητρώων. Οι επωφελούμενοι φαίνεται πως ταξίδευαν ακολούθως για μόνιμη εγκατάσταση στον Καναδά, στις ΗΠΑ και σε χώρες της Ε.Ε., όπως Πορτογαλία και Ιταλία!

Η δικογραφία περιλαμβάνει 24 περιπτώσεις παράνομης έκδοσης ελληνικών δελτίων ταυτότητας και διαβατηρίων, με την «ταρίφα» για κάθε επιτυχή έκδοση εγγράφου να κυμαίνεται στις 15.000 ευρώ! Στην ίδια δικογραφία αναφέρεται πως απροσδιόριστος αριθμός έκδοσης ελληνικών πιστοποιητικών εγγράφων κατέληξε στα χέρια αλλοδαπών που αποτελούν μέλη της ρωσόφωνης μαφίας «Vor V Zakone» («κλέφτης του νόμου»), συμπέρασμα στο οποίο οδηγεί το περιεχόμενο των συνομιλιών στην διάρκεια της αστυνομικής έρευνας, μεταξύ εμπλεκόμενου στο κύκλωμα προσώπου και «συνδέσμου» της μαφίας.

Ο κατηγορούμενος απόστρατος αξιωματικός φέρεται να είχε κομβικό ρόλο στην δράση της εγκληματικής ομάδας, καθώς ήταν αρμόδιος για την έκδοση των ταυτοτήτων. Είναι χαρακτηριστικό, όπως περιγράφεται στο κατηγορητήριο, ότι οι επισκέψεις των ενδιαφερόμενων στο Αστυνομικό Τμήμα όπου υπηρετούσε ο αξιωματικός γίνονταν την Τετάρτη, ημέρα κατά την οποία το γραφείο για την έκδοση διαβατηρίων/ταυτοτήτων λειτουργούσε το απόγευμα με περιορισμένη παρουσία συναδέλφων του και απόντων του διοικητή και του αναπληρωτή του.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This