ΕΟΠΥΥ: Νέο σύστημα συνταγογράφησης – Δείτε τις αλλαγές και τα χρονικά περιθώρια για εξετάσεις

Τι προβλέπει το νέο σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης

Must Read

Μέτρα ελέγχου για την αντιμετώπιση της καταχρηστικής συνταγογράφησης ενεργοποιήθηκαν από την ΗΔΙΚΑ, με συνέπεια πλέον να τίθενται χρονικά όρια σε σειρά εξετάσεων. Οι αλλαγές αυτές έγιναν στο σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης και όπως έγινε γνωστό, δεν θα μπορούν να συνταγογραφηθούν εκ νέου οι εξετάσεις, αν δεν μεσολαβήσει διάστημα 60, 90 ημερών ή έξι μηνών.

Πιο αναλυτικά, ο ΕΟΠΥΥ ανακοίνωσε πως τα μέτρα αυτά, αποτελούσαν πάγιο αίτημα των Ιατρικών Συλλόγων για έγκαιρο και προληπτικό έλεγχο των εργαστηριακών εξετάσεων και εφαρμόστηκαν υπό την εποπτεία του Υπουργείου Υγείας. Τα μέτρα αυτά στοχεύουν στον περιορισμό της δαπάνης των διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ διαβεβαιώνει πως θα διασφαλίσει την αποζημίωση των αιτιολογημένων και απαραίτητων εξετάσεων για την υγεία των δικαιούχων του.

«Ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την πρόσβαση των δικαιούχων του σε υπηρεσίες Υγείας, αλλά και για την αντιμετώπιση φαινομένων καταχρηστικής συνταγογράφησης που είναι επιζήμια τόσο για τα οικονομικά των δικαιούχων μας όσο και για τα οικονομικά μεγέθη στην Υγεία», σημειώνει ο Οργανισμός σε ανακοίνωση, την οποία υπογράφει η Διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ, Θεανώ Καρποδίνη.

Τι προβλέπει το νέο σύστημα συνταγογράφησης

Όπως προκύπτει από την νέα υπουργική απόφαση, για τoν ίδιο ΑΜΚΑ ασφαλισμένου επιτρέπεται η συνταγογράφηση και εκτέλεση της ίδιας εξέτασης μια φορά εντός διαστήματος 20 ημερών.

Ανά τέσσερις τέσσερις ημέρες προβλέπεται γενική Αίματος – χολερυθρίνη – CPK, CPK-MB – ηλεκτρολύτες (Κάλιο, Νάτριο, Ασβέστιο) – Σάκχαρο – Ουρία – Κρεατινίνη – Αμυλάση – ΙNR, PT,PTT – Β-Χοριακή Γοναδοτροπίνη – Γενική Ούρων – CRP ποσοτικό – Ακτινογραφίες ανά όργανο με πάθηση – Μικροσκοπική εξέταση εκκρίματος για γονόκοκκο, για σπειροχαίτη, για μαλακό έλκος, για Nicolas Favre, για τριχομονάδες, για μύκητες, για χλωρίδες, για ελαστικές ίνες, κρυστάλλου Curghaman, ηωσινόφιλα, για άγκιστρα εχινόκοκκου, για Hansen, για Koch κατά παραγγελία

Ανά 60 ημέρες προβλέπεται η συνταγογράφηση για βιταμίνη Β12 – Προσδιορισμός Φυλλικού Οξέος – Χοληστερόλη (CHL) – Xoληστερόλη υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνών (HD-CHOLESTEROL) – Χοληστερόλη χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνών (LDL-CHOLESTEROL) – Τριγλυκερίδια αίματος. Αντίστοιχα ανά ενενήντα 90 ημέρες η εξέταση για γλυκοζυλιωμένη Αιμοσφαιρίνη (HbA1c).

Εξαιρούνται ο Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 1 (icd10: E10 – ινσουλινοεξαρτώμενος σακχαρώδης διαβήτης), η Κύηση (icd10: Z32, Z32.1) και ο Διαβήτης Κύησης (icd10: 0.24, 024.0, 024.1, 024.2, 024.3, 024.4, 024.9).

Εν συνεχεία, ανά έξι μήνες συνταγογραφούνται εξετάσεις για ΟΛΙΚΗ 25 (ΟΗ) ΒΙΤΑΜΙΝΗ D – 1,25 Διυδροξυ – Βιταμίνη D3 ορού (1,25 (ΟΗ)2D3) – Ομοκυστεΐνη. v. Τέλος, ανά έτος ο προσδιορισμός λιποπρωτεϊνης α (LPa) – Αντι-θυρεοσφαιρινικά αντισώματα (Αnti-TG) – Αντισώματα έναντι της θυρεοειδικής υπεροξειδάσης (Αnti-TPO) – Ελεύθερη τριωδιοθυρονίνη (FT3).

Η συνταγογράφηση κατά παρέκκλιση των ανωτέρω ορισθεισών χρονικών περιόδων επιτρέπεται, όμως σε αυτή την περίπτωση εκδίδεται παραπεμπτικό με την ένδειξη «Δεν αποζημιώνεται από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. σε Ιδιώτη Πάροχο», οπότε και θα πρέπει να εκτελεστεί «μόνο σε δημόσια δομή».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This