Καθηγητής Αρβανιτόπουλος: «Οποιαδήποτε χερσαία επέμβαση θα προκαλέσει εκατόμβη νεκρών»

«Ο στόχος η Χαμάς είναι να εξαλειφθεί το ισραηλινό κράτος από τον χάρτη», είπε μεταξύ άλλων

Must Read

Την εκτίμηση ότι δεν θα αποφευχθεί ευρύτερη ανάφλεξη, τουλάχιστον σχετικά με την εμπλοκή της Χεζμπολάχ του νότιου Λιβάνου, εξέφρασε ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Κώστας Αρβανιτόπουλος, μιλώντας για τον πόλεμο που μαίνεται για δέκα ημέρες στο Ισραήλ.

«Άνοιξε την πόρτα του φρενοκομείου για να δηλητηριάσει τις επόμενες γενιές και να καταστήσει την ισραηλινο παλαιστινιακή συμφιλίωση αδύνατη», ανέφερε ο καθηγητής, ενώ συνέχισε μιλώντας για την επίσκεψη του αμερικανού προέδρου:

«Ο Μπάιντεν για πρώτη φορά αναφέρθηκε και στην 11η Σεπτεμβρίου και είπε ότι η οργή οδήγησε σε λάθος αποφάσεις, προτρέποντας το Ισραήλ να μην κάνει το ίδιο λάθος. Είναι προφανές ότι οποιαδήποτε χερσαία επέμβαση δεν θα αποβεί υπέρ του Ισραήλ. Είναι προφανές ότι θα καταλήξει, σε εκατόμβη νεκρών ένθεν και κείθεν και σε ένα πόλεμο εκ του συστάδην, σε αντάρτικο πόλεμο».

«Η Χαμάς προκάλεσε το Ισραήλ σε δυσανάλογη απάντηση»

Σε ερώτηση για τους στόχους της Χαμάς, ο κ. Αρβανιτόπουλος υποστήριξε πως η Χαμάς ήθελε να παγιδεύσει ουσιαστικά τους Ισραηλινούς μέσα στη Λωρίδα της Γάζας σε ένα αντάρτικο πόλεως, για να έχει το πλεονέκτημα σε αυτό τον ασύμμετρο πόλεμο, όπου όλα είναι παγιδευμένα και οι άμαχοι ανθρώπινες ασπίδες.

«Ουσιαστικά η Χαμάς είναι μια εξτρεμιστική θεοκρατική οργάνωση όπως ο ISIS, η οποία δεν θέλει την ύπαρξη του κράτους τοτου Ισραήλ. Αυτό το οποίο επεδίωξε η Χαμάς είναι να εκτροχιάσει την εξομάλυνση των σχέσεων του Ισραήλ με τα αραβικά κράτη. Όπως είχαμε δει από τις συμφωνίες με τα αραβικά κράτη του Περσικού Κόλπου και την επικείμενη συμφωνία του Ισραήλ με την Σαουδική Αραβία», τόνισε και συμπλήρωσε:

«Ο στόχος της Χαμάς δεν είναι να γίνει ένα παλαιστινιακό κράτος. Ο στόχος η Χαμάς είναι να εξαλειφθεί το ισραηλινό κράτος από τον χάρτη. Ακόμα και αραβικά κράτη όπως η Ιορδανία και η Αίγυπτος, που με μια παγωμένη ειρήνη έχουν εξομαλύνει πλήρως τις σχέσεις τους με το Ισραήλ εχθές ακύρωσαν την τετραμερή με τον Μπάιντεν.

«Ξέρουν και οι Ισραηλινοί ότι θα υπάρχει εκατόμβη θυμάτων»

Ο ίδιος συνέχισε εξηγώντας πως η Χεζμπολάχ έχει ήδη αρχίσει να επιτίθεται στο Ισραήλ και ήδη εστάλησαν στην Ανατολική Μεσόγειο δύο αμερικανικά αεροπλανοφόρα με τα συνοδά πλοία για να λειτουργήσουν αποτρεπτικά στην ευρύτερη ανάφλεξη της περιοχής.

«Η χερσαία επέμβαση θα είναι εξαιρετικά δυσχερής επιχείρηση και γι αυτό άλλωστε παίρνει συνεχείς αναβολές. Ξέρουν και οι Ισραηλινοί ότι θα υπάρχει εκατόμβη θυμάτων. Ο ισραηλινός στρατός αποτελείται αυτή τη στιγμή κατά πλειοψηφία από εφέδρους. Δεν είναι μπαρουτοκαπνισμένοι στρατιώτες, όπως εκείνοι στον πόλεμο του 1973», πρόσθεσε.

Ως εκ τούτου, αυτό που -σύμφωνα με τον καθηγητή- κάνουν οι Ισραηλινοί, ουσιαστικά είναι προσπαθούν να εκκενώσουν όσο μπορούν, με την εντολή και την παραίνεση προς τους αμάχους να φύγουν προς τον Νότο, να εκκενωθεί το βόρειο κομμάτι της Γάζας, όπου κατά την εκτίμηση, βρίσκονται οι κύριοι στρατιωτικοί στόχοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This