Αντιδράσεις των Κέντρων Αποκατάστασης για το «τελεσίγραφο» ΕΟΠΥΥ – Η ανακοίνωσή τους

Ο ΕΟΠΥΥ ζητά ποιοτικά κριτήρια ακόμη και από Κέντρα Αποκατάστασης στην πλημμυρισμένη Θεσσαλία

Must Read

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει το νέο τελεσίγραφο ΕΟΠΥΥ σχετικά με την κατάθεση των κριτηρίων ποιότητας, στα Κέντρα Αποκατάστασης, χωρίς προηγούμενη τροποποίηση της Υπουργικής Απόφασης. Μάλιστα, ως και την ερχόμενη Παρασκευή που εκπνέει η προθεσμία, καλούνται ακόμη και τα Κέντρα Αποκατάσταση9ς των πλημμυρισμένων περιοχών, της Θεσσαλίας, να έχουν καταθέσει τα κριτήρια ποιότητας.

Η Ένωση Κέντρων Αποκατάστασης Ελλάδος (ΕΚΑΕ) υποστηρίζει πως ο Οργανισμός δεν φρόντισε τουλάχιστον να τροποποιήσει προηγουμένως την Υπουργική Απόφαση (ΥΑ), η οποία ευνοεί συγκεκριμένα Κέντρα και οδηγεί άλλα σε «λουκέτο». «Ενώ προσπαθείτε με κάθε τρόπο να εφαρμόσετε αναδρομικά μία φωτογραφική και ληγμένη ημερολογιακά ΥΑ, λησμονείτε να αντιμετωπίσετε μονομερώς τις συνέπειες από τις πρωτοφανείς καταστροφές που υπέστησαν μέλη μας σε Τρίκαλα και Βόλο εξακολουθώντας να εισπράττετε το παράνομο claw-back κουρεύοντας τις απαιτήσεις τους, στερώντας τους με αυτό τον τρόπο κάθε ρευστότητα χρήσιμη για την αποκατάσταση των ζημιών τους», σημειώνουν τα μέλη της Ένωσης σε επιστολή τους προς τη Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ και προσθέτουν:

«Θεωρούμε ότι, ακόμα και τώρα που επιχειρείτε να οδηγήσετε την κατάσταση σε νέα απρόσφορη όξυνση, υπάρχει η δυνατότητα τροποποίησης της εν λόγω υπουργικής απόφασης με σύνεση και με γνώμονα την παροχή πραγματικά υψηλής ποιότητας υπηρεσιών Αποκατάστασης κλειστής νοσηλείας στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ».

«Υπουργική απόφαση με “αστοχίες και φωτογραφικό περιεχόμενο»

Αξίζει να σημειωθεί, πως από τον Ιούνιο οι πάροχοι επισημαίνουν τις διαφωνίες τους, τονίζοντας πως η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ δεν έλαβε υπόψη τις προτάσεις τους.

Ζητούν δε από τον Υπουργό Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να επιδείξει «ευήκοα ώτα» στα καθόλα δίκαια αιτήματά τους, ώστε να συνταχθεί μια νέα υπουργική απόφαση χωρίς αστοχίες και με πραγματικά ποιοτικά κριτήρια, που θα σέβονται και θα διασφαλίζουν, όπως λένε, την υγεία των ασθενών.

«Η οποιαδήποτε παράταση εφαρμογής ποιοτικών κριτηρίων δεν ήταν, ούτε είναι, στόχος μας. Η τροποποίηση της Υπουργικής Απόφασης παραμένει το πάγιο και δίκαιο αίτημά μας», σημειώνουν τα Κέντρα Αποκατάστασης, δια στόματος του προέδρου του ΕΚΑΕ, Χρήστου Βιρβίλη.

Ενδεικτικά, οι πάροχοι λένε πως, η Υ.Α:

«1. Θέτει ως «κριτήρια ποιότητας» προδιαγραφές που είναι αναγκαία προϋπόθεση για τη χορήγηση άδειας λειτουργίας των ΚΑΑ (λευκά ταξί!!!!, Χώρος Αυξημένης Φροντίδας)

2. Επιβάλλει περιοριστικά και φωτογραφικά συγκεκριμένη ρομποτική τεχνολογία, αλλά και ανύπαρκτες ιατρικές πράξεις (FES).

3. Απαγορεύει τις συμβάσεις out-sourcing με διαπιστευμένα διαγνωστικά εργαστήρια που συμβάλλονται με τον ΕΟΠΥΥ.

4. Αντιμετωπίζει το ανθρώπινο δυναμικό (ιατρούς φυσιοθεραπευτές κλπ.) με δεκαδικούς αριθμούς κάτι που κάνει εκτός των άλλων αδύνατη την μέτρηση (πχ 1 έως 1,1 φυσίατροι βαθμολογούνται με 2 βαθμούς, 1,1 έως 1,5 φυσίατροι 4 βαθμούς κ.ο.κ.)

5. Περιφρονεί τη σημασία του εξειδικευμένου προσωπικού για τα κέντρα αποκατάστασης (πχ. εργοθεραπευτές)

6. Επιβάλλει κριτήρια για την αντιμετώπιση λοιμώξεων αυστηρότερα και από αυτά των νοσοκομείων (συμπληρωματική βαθμολόγηση της ύπαρξης λοιμωξιολόγου με την ιδιότητα του courier)».

Σύμφωνα με την ΕΚΑΕ, η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ προβαίνει σε συνεχόμενες παρατάσεις της εφαρμογής της Υπουργικής απόφασης χωρίς να εξετάζει τίποτα από τα παραπάνω.

«Ανακοινώνει παράνομες και εκβιαστικές προθεσμίες χωρίς να ακούσει αυτούς που καλούνται να υποστούν τις συνέπειες της άδικης διάταξη», λένε τα μέλη της και καταλήγουν:

«Με την Υπουργική απόφαση περί των «ποιοτικών κριτηρίων» επιβάλλεται νέο κούρεμα που κυμαίνεται από 10 έως 40%. Γίνεται λοιπόν απολύτως κατανοητό πως μία φωτογραφική διάταξη ποιοτικών κριτηρίων μπορεί να αυξήσει το κούρεμα στους ”μη ποιοτικούς” και να το φτάσει στα επίπεδα του 75%. Φυσικά το περίσσευμα του προϋπολογισμού θα μοιραστεί στους ”φωτογραφικά ποιοτικούς”».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This