Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου 2021

Στα «σκαριά» νομοθετικές ρυθμίσεις του υπουργείου Υποδομών για την ανάθεση των δημοσίων έργων

Νομοθετικές ρυθμίσεις ώστε να μη γίνεται κατάχρηση της έννοιας του κατεπείγοντος από τους δημάρχους προκειμένου να αναθέσουν έργα σε εκλεκτούς, χωρίς τις προϋποθέσεις διαφάνειας και αξιοκρατίας, ζητούν οι διοικήσεις των τεχνικών εταιριών από την κυβέρνηση. Επιπλέον, με υπόμνημα που κατατέθηκε πρόσφατα στον υπουργό Υποδομών Κώστα Καραμανλή, στο πλαίσιο του διαλόγου για τις νομοθετικές αλλαγές που ετοιμάζει το υπουργείο στα δημόσια έργα, υποστηρίζουν ότι εξακολουθούν να προκηρύσσονται έργα με φωτογραφικές προβλέψεις, με αποκορύφωμα την περίπτωση του οδοφωτισμού.

Στο υπουργείο Υποδομών ετοιμάζονται να προωθήσουν στις αρχές του επόμενου έτους σειρά νομοθετικών παρεμβάσεων προκειμένου να αντιμετωπιστούν χρόνιες κακοδαιμονίες στα δημόσια έργα. Εκτός από τα ζητήματα αδιαφάνειας, σοβαρότατα προβλήματα έχουν δημιουργηθεί από τις παράλογα υψηλές εκπτώσεις, τις πανάρχαιες προδιαγραφές και τα προκλητικά απαρχαιωμένα τιμολόγια με βάση τα οποία προκηρύσσονται και κατασκευάζονται τα δημόσια έργα. Πρόσθετα προβλήματα δημιουργήθηκαν από νομοθετικές αλλαγές της προηγούμενης κυβέρνησης, με σημαντικότερο ζήτημα τον τρόπο συγκρότησης των επιτροπών που προωθούν τους διαγωνισμούς.

Όπως υποστηρίζουν οι τεχνικές εταιρίες, πλήθος έργων βαπτίζεται πλέον κατεπείγον, ειδικά από Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) με στόχο να ανατεθούν σε αετονύχηδες. Μάλιστα, ειδικά σε έργα που αφορούν καταστροφές από ονοματισμένη κακοκαιρία, όπως, π.χ., «Ιφιγένεια», «Καλυψώ» κ.λπ., «και ειδικά σε προεκλογικές περιόδους γίνεται κυριολεκτικά βομβαρδισμός απευθείας αναθέσεων». Όπως λένε οι κατασκευαστές, «σαφώς και υπάρχουν κατεπείγουσες ανάγκες, σε πολλές περιπτώσεις, αλλά δεν πρέπει να γίνονται οι εξαιρέσεις του νόμου κανόνας».

Νέος αλγόριθμος για τις προσφορές

Για την αντιμετώπιση του φαινομένου των παράλογα μεγάλων εκπτώσεων που οδηγεί σε συμβάσεις πολύ κάτω του πραγματικού κόστους, σε καθυστερήσεις και αδυναμία ολοκλήρωσης έργων, με σοβαρές επιπτώσεις στην ποιότητα και σοβαρά προβλήματα σε όλη την κατασκευαστική αγορά, στους εργοληπτικούς συνδέσμους υποστηρίζουν εδώ και πολύ καιρό ότι απαιτείται δραστική παρέμβαση. Θεωρούν πως για τα μικρά έργα, που είναι κάτω του ευρωπαϊκού ορίου των 5.000.000 ευρώ, μπορεί να επανέλθει ο μαθηματικός τύπος επιλογής αναδόχου, τον οποίο βαπτίζουν αλγόριθμο.

Μέσω του «αλγόριθμου» θα αποκλείονται αυτόματα οι «ασυνήθιστα χαμηλές προσφορές». Όμως, η Ελλάδα έχει δυσάρεστη εμπειρία από την εφαρμογή του μαθηματικού τύπου (σε όλα τα έργα) κατά τις αρχές της δεκαετίας του 2000. Τότε οδηγηθήκαμε στο στήσιμο σχεδόν όλων των διαγωνισμών, καθώς οι εργολάβοι κατέθεταν προσυμφωνημένες προσφορές οι οποίες, με χρήση του μαθηματικού τύπου, οδηγούσαν το έργο σε αυτόν που είχαν αυτοί αποφασίσει! Γι’ αυτό και ο μαθηματικός τύπος καταργήθηκε το 2005. Τώρα προτείνεται ένας διαφορετικός αλγόριθμος που οι εργολάβοι θεωρούν ότι είναι δύσκολο να αξιοποιηθεί από αετονύχηδες.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ