Meteo: Ποιες περιοχές «πνίγηκαν» από την βροχή το πρωί – Πώς προκλήθηκε το φαινόμενο των «red sprites»

Η κακοκαιρία συνεχίζεται

Must Read

Άνοιξαν οι ουρανοί και έπεσαν σημαντικά ύψη βροχής νωρίτερα σήμερα το πρωί στην δυτική Ελλάδα και την Πελοπόννησο σύμφωνα με τα στοιχεία της υπηρεσίας meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Όπως προέκυψε από τις καταγραφές του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του meteo.gr/Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών το μεγαλύτερο ύψος βροχής καταγράφηκε στο Γύθειο Λακωνίας και ήταν ίσο με 76 χιλιοστά.

Τα μεγαλύτερα ύψη βροχόπτωσης σημειώθηκαν επίσης στο Κομπότι ‘Αρτας (44 χιλιοστά), στους Μολάους Λακωνίας (42), στον Μυστρά Λακωνίας (41) στο φράγμα του Μόρνου (39), στην Καλαμάτα (36), στη Σκάλα Λακωνίας (31) και στο Έλος Χανίων (30).

Δείτε τη λίστα με τις περιοχές με τις μέγιστες βροχοπτώσεις:

Τι είναι τα «red sprites»

Το σπάνιο φαινόμενο των «red sprites» ή αλλιώς «κόκκινων ξωτικών» που εκδηλώθηκαν στο Αιγαίο, την περασμένη εβδομάδα μαγεύοντας τους τυχερούς που τα παρατήρησαν εξήγησε ο Σάκης Αρναούτογλου

Στην ανάρτηση που έκανε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook έγραψε:

«Red sprites ή Κόκκινα ξωτικά στον ουρανό του Αιγαίου φωτογραφιζόμενα από την… Λειβαδιά!

Πρόκειται για μεγάλες ηλεκτρικές εκκενώσεις που λαμβάνουν χώρα σε μεγάλο υψόμετρο, πάνω από τα σύννεφα, ανάμεσα στα 50-90 χιλιόμετρα από το έδαφος!

Οι πρώτες εικόνες καταγράφηκαν το 1989 από το πανεπιστήμιο της Minnesota και έκτοτε έχουν φωτογραφηθεί και βιντεοσκοπηθεί χιλιάδες φορές, από ερασιτέχνες φωτογράφους μέχρι και από τους αστροναύτες του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού.

Η διάρκειά τους είναι μεγαλύτερη από αυτή της αστραπής που διαρκεί μόλις μερικά χιλιοστά του δευτερολέπτου και έχουν το 1/10 της ταχύτητας του φωτός. Για να καταγραφούν τα κόκκινα ξωτικά πρέπει να υπάρχουν πολύ συγκεκριμένες συνθήκες.

Πρέπει να μπορούμε να δούμε καθαρά μία καταιγίδα σε απόσταση 150-500 χιλιόμετρα, με κεραυνούς θετικού φορτίου μεταξύ εδάφους και σύννεφων.

 Ο ουρανός πρέπει να είναι σκοτεινός χωρίς φωτορύπανση και ο εξοπλισμός να είναι ευαίσθητος στον κόκκινο φωτισμό.

πηγή: Panagiotis Tsouras ekriti.gr

Καλή εβδομάδα σε όλες και σε όλους!»

Δείτε την ανάρτηση:

Η φωτογραφία του φαινομένου:

Δείτε επίσης:

ΕΜΥ: Ποιες περιοχές θα «χτυπήσει» η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες – Τα νέα στοιχεία

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This