«Η μνήμη γυρνά πίσω στους βίαιους ξεριζωμούς και τις βάρβαρες γενοκτονίες» – Ο Προκόπης Παυλόπουλος στο Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού της ΑΕΚ

«Διδάσκει όλους τους Έλληνες όχι μόνο τους φιλάθλους, πέρα και έξω από οπαδικά κριτήρια»

Must Read

Κατά την επίσκεψή του στο Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού στο γήπεδο της ΑΕΚ, ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας και Επίτιμος Καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Προκόπης Παυλόπουλος, ξεναγήθηκε στους χώρους μαζί με τον πρόεδρο της Ακαδημίας Αθηνών, Μιχάλη Σταθόπουλο, και τον ακαδημαϊκό Απόστολο Γεωργιάδη, από όπου απηύθυνε συγκλονιστικό μήνυμα το πρωί του Σαββάτου.

Προσκεκλημένος του προέδρου της ΑΕΚ, ευχαρίστησε τον Δημήτρη Μελισσανίδη και τόνισε: «Δεν πρέπει να ξεχνάμε την ιστορία μας και τον πολιτισμό μας, αλλά και τους ξεριζωμούς χωρίς να τρέφουμε μίσος για τους θύτες που δεν έχουν ζητήσει συγγνώμη».

Μπροστά στην εικόνα του ιερού ναού της Αγίας Σοφίας της Κωνσταντινούπολης, ο κ. Παυλόπουλος μίλησε με θερμότατα λόγια για τον χώρο. Τον χαρακτήρισε μέρος Αθλητισμού, Πολιτισμού κυρίως Ιστορίας, που διδάσκει όλους τους Έλληνες ανεξαρτήτου οπαδικών προτιμήσεων.

H δήλωση του Προκόπη Παυλόπουλου

«Το γήπεδο της ΑΕΚ, της ομάδας της προσφυγιάς, όπως χτίστηκε από τον Δημήτρη Μελισσανίδη, είναι ένας χώρος αθλητισμού και πολιτισμού. Κυρίως είναι ένας χώρος ιστορίας, ο οποίος διδάσκει. Διδάσκει όλους τους Έλληνες όχι μόνο τους φιλάθλους, πέρα και έξω από οπαδικά κριτήρια. Διδάσκει, ότι δεν μπορεί να ξεχνάμε την ιστορία μας. Πρέπει να υπερασπιζόμαστε τον πολιτισμό και την ιστορία μας. Μέσα από αυτόν τον χώρο η μνήμη μας γυρνάει πίσω, στους μεγάλους ξεριζωμούς του Πόντου και της Μικράς Ασίας και ταυτοχρόνως σε εκείνες τις τραγωδίες των βάρβαρων γενοκτονιών του Ελληνισμού του Πόντου και της Μικράς Ασίας.

Δεν μπορεί να ξεχνάμε αυτούς τους ξεριζωμούς και τις γενοκτονίες. Το λέω μέσα από αυτόν τον χώρο, όχι γιατί πρέπει να τρέφουμε μίσος απέναντι στους θύτες, έστω και αν δεν έχουν ζητήσει ούτε ένα συγγνώμη, αλλά για να είμαστε αποφασισμένοι εμείς οι Έλληνες, με την ιστορία μας και τον πολιτισμό μας, μαζί με όλους τους άλλους λαούς που ασπάζονται τις ίδιες αρχές και αξίες του ανθρωπισμού και της δημοκρατίας, να μπορέσουμε να επιβάλλουμε αυτό που έχει ανάγκη όλος ο κόσμος.

Ποτέ ξανά. Να μην ξαναγυρίσουμε ποτέ σε τέτοιου είδους βάρβαρες συμπεριφορές. Και το λέω, γιατί οι καιροί είναι δύσκολοι. Μη θεωρήσουμε τίποτα δεδομένο. Ούτε η ειρήνη, ούτε η δημοκρατία, ούτε ο ανθρωπισμός είναι δεδομένα. Αν δεν τα υπερασπιζόμαστε θα γυρίσουμε στη βαρβαρότητα. Και κάτι τέτοιο εμείς ιδίως οι Έλληνες δεν μπορεί και δεν πρέπει να το αποδεχτούμε! Συγχαρητήρια στον κ. Μελισσανίδη, κάθε επιτυχία στην ΑΕΚ, ως ελληνική ομάδα που εκπροσωπεί την Ελλάδα και εύχομαι να τη μιμηθούν και οι άλλοι».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This