Τρίτη, 13 Απρίλιος 2021

«Αυθαίρετα» από το τέλος του 2020 όσα δημόσια κτίρια δεν παρέχουν πρόσβαση σε ΑμεΑ

Την κήρυξη αυθαίρετων τμημάτων των δημόσιων και ιδιωτικών κτιρίων ειδικού σκοπού, που δεν θα έχουν προσαρμοστεί στον οικοδομικό κανονισμό για την εξασφάλιση αυτόνομης πρόσβασης των ΑμεΑ, στις 31 Δεκεμβρίου 2020, προανήγγειλε ο γενικός γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Ευθύμης Μπακογιάννης, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της υποεπιτροπής της Βουλής για τα θέματα των ατόμων με αναπηρία.

Ο Ευθύμης Μπακογιάννης επισήμανε ότι ο αρμόδιος υπουργός ΠΕΝ Κωστής Χατζηδάκης αποφάσισε να μη δοθεί παράταση, καθώς, από το 2012 που ψηφίστηκε ο νόμος, οι μηχανικοί υπογράφουν υπεύθυνη δήλωση ότι θα εφαρμόσουν τον κανονισμό, ώστε να εκδοθεί η άδεια οικοδομής.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της υποεπιτροπής της Βουλής σχετικά με τα άτομα με αναπηρία, τονίστηκε ότι μέχρι και σήμερα δεν έχει εξασφαλιστεί πλήρως η προσβασιμότητα σε δημόσια και ιδιωτικά κτίρια για τα άτομα με αναπηρία, παρά την ύπαρξη αντίστοιχου νομοθετικού πλαισίου από το 1985.

Διαβάστε επίσης: Εθνική Αρχή Προσβασιμότητας για τα ΑμεΑ ιδρύεται από την κυβέρνηση

Εντύπωση, εξάλλου, προκαλεί το γεγονός ότι, σε ολόκληρη τη χώρα, ούτε καν το 1% των πεζοδρομίων δεν ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές που έχουν τεθεί από το 2009. Ακόμη, πολλά τμήματα του υπουργείου Περιβάλλοντος δεν είναι προσβάσιμα για τα ΑμεΑ, όπως και το ΚΑΤ, το νοσοκομείο ατυχημάτων, δεν είναι προσβάσιμο στους αναπήρους.

Τέλος, υπογραμμίστηκε πως, εάν η νομοθεσία εφαρμοζόταν πλήρως, αυτόματα η ζωή του 10% των συμπολιτών μας, που υπολογίζονται σε 1.100.000, θα γινόταν καλύτερη.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ