Ο άγνωστος ήρωας Ζήσης Καραγώγος

Ο 19χρονος φαντάρος σκοτώθηκε σε ανταλλαγή πυρών με Τούρκους στον Έβρο τον Δεκέμβριο του 1986

Must Read

Τη δεκαετία του 1980 οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ήταν κάτι παραπάνω από τεταμένες, ενώ ο κίνδυνος γενικευμένης σύρραξης ήταν πιο ορατός από ποτέ. Για πρώτη φορά, άλλωστε, η Αγκυρα ξεδίπλωνε με ορμή τις επιθετικές της βλέψεις έναντι της Αθήνας, ενώ η ελληνική κυβέρνηση ήταν σε θέση μάχης, έτοιμη να δώσει απαντήσεις.

Το κλίμα ήταν πολεμικό και οι δυο χώρες έδιναν την προσοχή τους στα νερά του Αιγαίου, όπου ο κίνδυνος ενός επεισοδίου ήταν πιθανός λόγω της υπερσυγκέντρωσης πολεμικών πλοίων και αεροσκαφών. Ωστόσο, η μοίρα επεφύλασσε μια διαφορετική εξέλιξη, και έτσι τον Δεκέμβριο του 1986 οι δυο χώρες έφτασαν ένα βήμα πριν από τον πόλεμο, με έναν νεκρό Ελληνα φαντάρο και ανταλλαγή πυρών μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων σε ένα από τα σημαντικότερα διασυνοριακά επεισόδια στην ιστορία τους.

Το ημερολόγιο δείχνει 19 Δεκεμβρίου 1986, όταν τριμελής ελληνική περίπολος στον Εβρο, αποτελούμενη από τους στρατιώτες Ζήση Καραγώγο, Γιώργο Βασιλό και Δημήτρη Καραγιάννη, συναντιέται με δυο άτομα της τουρκικής περιπόλου. Χωρίς καμία προειδοποίηση και για άγνωστο λόγο, ο Τούρκος φαντάρος σηκώνει το όπλο του και πυροβολεί εν ψυχρώ τον Ελληνα στρατιώτη, ο οποίος πέφτει αιμόφυρτος, βαριά τραυματισμένος στο έδαφος. Για μισή ώρα περίπου υπήρξε ανταλλαγή πυρών.

Ο Καραγώγος παρέμενε τραυματισμένος, ενώ λίγη ώρα αργότερα, λόγω της ενημέρωσης που παρείχε ο αγροφύλακας Σωτήρης Ζαπάρτας, Ελληνες στρατιώτες από το φυλάκιο και το 534 Τάγμα Προκαλύψεως των Φερών έσπευσαν στην περιοχή, αλλάζοντας την ισορροπία ισχύος.

Η μάχη συνεχίστηκε για λίγη ώρα ακόμη, μέχρι που οι Τούρκοι, οι οποίοι είχαν και αυτοί ενισχυθεί με λίγα άτομα, υποχώρησαν καθώς οι ελληνικές δυνάμεις υπερτερούσαν αριθμητικά. Μόλις υπήρξε κατάπαυση πυρός, οι Ελληνες κατάφεραν να πάρουν τον βαριά τραυματισμένο φαντάρο Ζήση Καραγώγο. Μεταφέρθηκε άμεσα στο ΚΙΧΝΕ Αλεξανδρούπολης, αλλά οι πέντε σφαίρες που είχε δεχθεί του προκάλεσαν τόσο βαριά τραύματα που δυστυχώς κατέληξε μέσα σε λίγα λεπτά.

Νέα ανταλλαγή πυρών

Και ενώ το επεισόδιο είχε λήξει, ξαφνικά λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι Τούρκοι στρατιώτες κινήθηκαν εναντίον των Ελλήνων που είχαν παραμείνει στο σημείο της συμπλοκής.  Ακολούθησε νέα ανταλλαγή πυρών, με αρκετές απώλειες από πλευράς Τουρκίας.

Η γενική σύρραξη κρεμόταν από μια κλωστή, καθώς ελληνικά άρματα μάχης M48 A3-A5 ξεκίνησαν από την Καβησό για το σημείο της συμπλοκής. Ωστόσο, έπειτα από συνεννοήσεις των διοικητών των ελληνικών και των τουρκικών δυνάμεων της περιοχής, η κατάσταση εκτονώθηκε, ενώ η πλήρης αποκλιμάκωση επήλθε ύστερα από επαφές των αρμόδιων υπουργών Ελλάδας και Τουρκίας.

Σημειώνεται πως στη μνήμη του αδικοχαμένου Ζήση Καραγώγου ο Ελληνικός Στρατός, ο οποίος ποτέ δεν δημοσιοποίησε το γεγονός, έδωσε το όνομά του σε φυλάκιο στην περιοχή του Πέπλου, ενώ χτίστηκε και μνημείο με εικονοστάσιο που θα θυμίζουν για πάντα τη θυσία του, μόλις στα 19 του, για την Ελλάδα.

Το μνημείο με εικονοστάσιο που χτίστηκε στη μνήμη του αδικοχαμένου Ζήση Καραγώγου

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This