Διπλή απειλή: Επενδυτικό κενό και χαμηλή παραγωγικότητα

Καμπανάκια στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης

Must Read

Κενό στις επενδύσεις και στην παραγωγικότητα της χώρας διαπιστώνει η έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής για το τρίτο τρίμηνο του 2023, με τον νέο επικεφαλής του, Γιάννη Τσουκαλά, να «χτυπάει» καμπανάκια στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Παρουσιάζοντας την έκθεση ο κ. Τσουκαλάς υπογράμμισε πως οι επενδύσεις στην Ελλάδα φτάνουν το 13,7%, απέχοντας 9 μονάδες από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ακόμη χειρότερα είναι τα πράγματα σε ό,τι αφορά το κενό στην παραγωγικότητα, καθότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΠΕ, η ελληνική παραγωγικότητα είναι στο 55% του μέσου όρου της ευρωζώνης. Ο νέος επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού στάθηκε στην ανάγκη αύξησης των επενδύσεων, εξηγώντας πως οι επενδύσεις σε πάγιο κεφάλαιο, ανθρώπινο δυναμικό και νέες τεχνολογίες αποτελούν τον καθοριστικό μοχλό μετασχηματισμού της ελληνικής οικονομίας προς ένα εξωστρεφές μοντέλο βιώσιμης και ισχυρής ανάπτυξης. Ο κ. Τσουκαλάς εκτίμησε ότι ενδέχεται να επιτευχθεί ο στόχος για ανάπτυξη 2,9%, που έχει θέσει η κυβέρνηση στον Προϋπολογισμό, θέτοντας, ωστόσο, ως απαραίτητες προϋποθέσεις την ταχύτατη και αποτελεσματική αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων.

Όσον αφορά τους κινδύνους που ελλοχεύουν στην ελληνική οικονομία, η έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής στέκεται στη μείωση της αγοραστικής δύναμης κατά τη διάρκεια των προηγούμενων μηνών, στις ζημιές από δασικές πυρκαγιές και πλημμύρες, που αναμένεται αρχικά να επιβραδύνουν την αύξηση της κατανάλωσης, αλλά και στην αύξηση του κόστους δανεισμού, η οποία προβλέπεται να επιβαρύνει προσωρινά τις επενδύσεις. Σύμφωνα με την έκθεση, ένας πιο επίμονος πληθωρισμός ή νέες διαταραχές στην ενέργεια και στον εφοδιασμό αποτελούν βασικούς κινδύνους και θα μειώσουν την αύξηση της κατανάλωσης και των επενδύσεων.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This