Κυριακή 20/6/2021

Οι δικηγόροι αντιδρούν έντονα στην επαναφορά του τέλους δικαστικού ενσήμου

Την έντονη αντίθεσή τους στην ψήφιση τροπολογίας, με την οποία επανέρχεται το δικαστικό ένσημο στις αναγνωριστικές αγωγές του Πολυμελούς Πρωτοδικείου, εκφράζουν οι δικηγόροι, τονίζοντας πως η πρωτοβουλία αυτή περιορίζει την πρόσβαση των πολιτών στη Δικαιοσύνη.

«Η αιφνίδια κατάθεση και υιοθέτηση της βουλευτικής τροπολογίας, χωρίς οποιαδήποτε προηγούμενη διαβούλευση με τη νομική κοινότητα, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις αρχές καλής νομοθέτησης και ουδόλως συμβάλλει στην επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Δικαιοσύνη», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η συντονιστική επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, καλώντας την κυβέρνηση να πάρει πίσω την ψηφισθείσα διάταξη.

Η επαναφορά του τέλους δικαστικού ενσήμου περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για τη διαμεσολάβηση, το οποίο ψηφίστηκε το βράδυ της Πέμπτης 28/11 και θα εφαρμοστεί στις εκκρεμείς αναγνωριστικές αγωγές που θα συζητηθούν μετά τη 1 Ιανουαρίου 2020, αλλά και στις αγωγές που έχουν ασκηθεί ως καταψηφιστικές πριν από τη δημοσίευση του νόμου, εφόσον μετατραπούν σε αναγνωριστικές μετά τη δημοσίευσή του και εισαχθούν σε πρώτη συζήτηση το νέο έτος.

Σύμφωνα, πάντως, με την αιτιολογική έκθεση, η επίμαχη τροπολογία θα συμβάλει στην καταπολέμηση της δικομανίας.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ