Την Τρίτη θα ανακοινωθούν οι αλλαγές στα Πανεπιστήμια

Must Read

Αύριο Τρίτη αναμένονται τα αποκαλυπτήρια του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για την αναδιάρθρωση των πανεπιστημίων.

Η υπουργός Παιδείας παρουσίασε τους βασικούς άξονες του νομοσχεδίου στο υπουργικό συμβούλιο της Πέμπτης, ενώ την Παρασκευή η Νίκη Κεραμέως και ο υφυπουργός, Βασίλης Διγαλάκης παρουσίασαν τις βασικές αρχές του νομοσχεδίου και στη Σύνοδο των Πρυτάνεων που συνεδρίαζε στο Καβούρι, προκειμένου να έχουν μια πρώτη αντίδραση από την πλευρά των διοικήσεων των πανεπιστημίων.

Δείτε επίσης: Ένταση στο Καβούρι – Συμπλοκές φοιτητών με τα ΜΑΤ

Μεταξύ άλλων, στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τα πανεπιστήμια θεμελιώδη θα είναι η ίδρυση και η λειτουργία μιας νέας ενισχυμένης ανώτατης αρχής που θα επιβλέπει τα πανεπιστήμια με ευρύτερες αρμοδιότητες.

Πρόκειται για την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ), η οποία θα αντικαταστήσει την ΑΔΙΠ, που θα έχει νέες αρμοδιότητες όπως η αξιολόγηση των πανεπιστημίων, η σύνδεσή της με τη χρηματοδότηση και ο στρατηγικός σχεδιασμός. Επίσης για πρώτη φορά προβλέπεται ότι συγκεκριμένο ποσοστό της χρηματοδότησης θα εξαρτάται από την αξιολόγηση των πανεπιστημίων.

Ριζικές αλλαγές θα φέρει το νομοσχέδιο και στη χρηματοδότηση, καθώς για πρώτη φορά η κρατική επιχορήγηση θα συνδέεται και θα εξαρτάται από την αξιολόγηση των πανεπιστημίων.

Επιπλέον στο νομοσχέδιο θα εισαχθεί και η ηλεκτρονική ψηφοφορία, προκειμένου να μπει τέρμα στην κυριαρχία βίαιων μειοψηφιών που παράνομα καταλαμβάνουν πανεπιστημιακούς χώρους και διακόπτουν την ομαλή λειτουργία των ανώτατων ιδρυμάτων.

Οι σαρωτικές αλλαγές της παιδείας βρίσκονται στην «ατζέντα» της Συνόδου των Πρυτάνεων μαζί με άλλα θέματα, όπως ο καθορισμός του αριθμού εισακτέων και η βάση εισαγωγής, η χρηματοδότηση και η αξιολόγηση, η διεθνοποίηση και η ποιότητα των Προγραμμάτων Σπουδών, η οικονομική διαχείριση των πανεπιστημίων, η στήριξη της έρευνας και θέματα φοιτητικής μέριμνας.

Συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί στις πρυτανικές αρχές για το σχέδιο της κυβέρνησης. Το νέο πλαίσιο λειτουργίας των ανώτατων ιδρυμάτων, έτσι όπως το έχουν καταστρώσει στο υπουργείο Παιδείας φαντάζει τολμηρό στη σύλληψη αλλά μάλλον δύσκολο στην εφαρμογή, εξαιτίας των εγχώριων γραφειοκρατικών δεδομένων αλλά και της οπισθοδρομικής αντίληψης που ακόμα επικρατεί σε ένα ικανό τμήμα των πανεπιστημιακών, αλλά και των φοιτητών.

Οι διοικήσεις των πανεπιστημίων βλέπουν με ευνοϊκό μάτι τις αλλαγές που θέλει να προωθήσει το υπουργείο Παιδείας, ωστόσο στην Ελλάδα όλα κρίνονται όχι από τις προθέσεις, αλλά από τη δυνατότητα και την έκταση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This