Δίκη τραγωδίας στο Μάτι: «Δεν ειπώθηκε λέξη για νεκρούς» κατέθεσε η Δούρου – «Έχει αλλάξει η ζωή μας για πάντα» υποστήριξε ο Ψινάκης

«Αυτοί που όφειλαν να κρατήσουν ανοιχτούς τους δρόμους έμειναν "εκτός κάδρου" και βρεθήκαμε οι της τοπικής αυτοδιοίκησης κατηγορούμενοι»

Must Read

Στη δεύτερη και τελευταία ημέρα της απολογίας της για τον ρόλο της στη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, η -τότε- Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου υποστήριξε πως, στην πραγματικότητα, κανείς δεν είχε ενημερώσει για ύπαρξη νεκρών τον -τότε- πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, κατά τη διάρκεια της περιβόητης συνεδρίασης του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (ΕΣΚΕ).

Ειδικότερα, όπως κατέθεσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, εκείνο το βράδυ που βρισκόταν στο ΕΣΚΕ, από τις 20:00 όλοι τής έλεγαν πως τα πράγματα ήταν δύσκολα, αλλά δεν αναφέρθηκαν σε νεκρούς. «Η αίσθηση μου είναι ότι γνώριζαν, αλλά φοβήθηκαν να περιγράψουν την τραγικότητα της κατάστασης. Έχουμε καταστροφή στο Μάτι και η ενημέρωση του Πρωθυπουργού ξεκινά από τη φωτιά στο Ζεμενό. Δεν ειπώθηκε λέξη για νεκρούς. Από τότε μέχρι σήμερα προσπαθώ να καταλάβω γιατί υπήρξε αυτή η ενημέρωση… Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί έγινε έτσι, αφού οι νεκροί ήταν θέμα χρόνου, όπως και έγινε, να αποκαλυφθούν», κατέθεσε συγκεκριμένα η Ρένα Δούρου, η οποία επέμεινε πως η Περιφέρεια δεν έμεινε άπραγη «ούτε δευτερόλεπτο», παρότι ο υπαρχηγός της Πυροσβεστικής δεν ζήτησε τίποτα σε κανένα από τα τηλέφωνα που τού έγιναν.

«Στις 19:21 τηλεφώνησα στον Νίκο Τόσκα. Τον ρωτώ “τι συμβαίνει”. Μου απαντά ότι τα πράγματα είναι δύσκολα και γίνεται προσπάθεια να σώσουν τον κόσμο. Εκφράζω την ανησυχία μου για τη θολή εικόνα και τις πολλές εστίες φωτιάς. Μου είπε ότι δεν χρειάζονταν κάτι από Περιφέρεια. Εγώ πήγα στα γραφεία του ΕΣΚΕ, για να έχω καλύτερη εικόνα. Η κατάσταση ήταν ανεξέλεγκτη… Φτάνοντας στο ΕΣΚΕ δεν μου επέτρεψαν να μπω στο θάλαμο επιχειρήσεων. Είδα τον κ. Τόσκα και μου είπε ότι η κατάσταση είναι δύσκολη, ότι προσπαθούν να διασώσουν τον κόσμο και μου είπε “δεν θέλω κάτι από εσένα. Κάτσε και θα δουμε…”. Υπήρχε φόβος, ανησυχία, παγωμάρα. Και ήταν εμφανέστατο στην ατμόσφαιρα πως κάτι τραγικό, αν δεν είχε ήδη συμβεί, επρόκειτο να συμβεί… Η αγωνία μου για ενημέρωση αφορούσε το πλήθος των πληγέντων που θα έπρεπε να φροντίσουμε. Γύρω στις 21.30 παρακολούθησα τη συνεδρίαση, αν και δεν είναι μέλος ο Περιφερειάρχης Αττικής. Ακόμα και εκείνη την ώρα δεν μπορούσε να γίνει εφικτό ποια ήταν η πραγματική εικόνα και κατάσταση. Αν η φωτιά είχε φτάσει στην θάλασσα και είχε σβήσει στη θάλασσα… Ενημέρωσα για τη φροντίδα των πληγέντων… Δεν μας ενημέρωσαν για την εξέλιξη και την επικινδυνότητα της φωτιάς», πρόσθεσε.

Όσο αφορά το σκέλος της κατηγορίας που τής αποδίδεται περί μη οργανωμένης απομάκρυνσης των κατοίκων, η κυρία Δούρου είπε πως «η αρμοδιότητα ανήκει αποκλειστικά στην Πυροσβεστική. Η περιφέρεια έκανε τεράστια προσπάθεια να ενημερωθεί για την πορεία και την εξέλιξη της πυρκαγιάς. Αυτοί που όφειλαν να κρατήσουν ανοιχτούς τους δρόμους έμειναν “εκτός κάδρου” και βρεθήκαμε οι της τοπικής αυτοδιοίκησης κατηγορούμενοι. Σε όλα τα στάδια -προληπτικό, αυξημένης ετοιμότητας, κατάσβεση φωτιάς- η περιφέρεια Αττικής επιτέλεσε το έργο της και σωστά δεν κατηγορήθηκαν άλλα αρκετά μέλη της περιφέρειας».

  • Δείτε το ρεπορτάζ:

Ψινάκης: «Οι δρόμοι ήταν στενοί, γι’ αυτό κάηκαν άνθρωποι»

Μετά την ολοκλήρωση της απολογίας της Ρένας Δούρου, σειρά πήραν οι δήμαρχοι των δήμων που επλήγησαν από τη φονική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική, τον Ιούλιο του 2018, με τον τότε δήμαρχο Μαραθώνα, Ηλία Ψινάκη, και τον αντιδήμαρχο και υπεύθυνο για θέματα Πολιτικής Προστασίας και καθαριότητας, Βάιο Θανασιά, να «ανοίγουν», σύμφωνα με τον ΑΠΕ-ΜΠΕ, τον κύκλο των απολογιών.

Ξεκινώντας την απολογία του, ο Ηλίας Ψινάκης δήλωσε πως «θα ήθελα να εκφράσω την οδύνη μου για τον τραγικό τρόπο που πέθαναν οι άνθρωποι. Για εμάς τους κατοίκους, από εκείνη την τραγική ημέρα έχει αλλάξει η ζωή μας για πάντα». Ο τότε δήμαρχος, ανέφερε θέλησε να εξηγήσει ότι ασχολήθηκε με τον δήμο γιατί πίστευε στις επενδυτικές δυνατότητες που έχει η περιοχή ως ένα πολύ δυνατό brand name, λόγω της μαραθώνιας κληρονομιάς, μέσω της οποίας, όπως είπε, μπορείς να επικοινωνήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ο κατηγορούμενος είπε ότι αν και συνήθως δεν έπαιρνε άδεια τον Αύγουστο, εντούτοις την επίμαχη ημέρα ήταν σε άδεια και έτσι ενημερώθηκε από την γενική γραμματέα του δήμου για την φωτιά στο Νταού Πεντέλης, ενημέρωση που, όπως ανέφερε, τον βρήκε μεσοπέλαγα. Ως εκ τούτου, και αφού δεν μπορούσε να πετάξει ελικόπτερο από Αθήνα, κανόνισε να επιστρέψει στον δήμο του, με φουσκωτό.

«Βρέθηκα στη Σέριφο γιατί έχει πια 10-11 μποφόρ. Τα ξημερώματα έφτασα Σούνιο και μετά στον δήμο. Αντίκρισα μια τραγική κατάσταση. Πήγα στο κέντρο επιχειρήσεων που είχε στηθεί. Από την προηγούμενη ημέρα, επειδή έχει δοθεί βαθμός επικινδυνότητας 4, δεν έφυγε κανείς από τον δήμο, δεν υπάρχει ωράριο γιατί ο κίνδυνος φωτιάς είναι μεγάλος», είπε και συνέχισε αναφέροντας πως η φωτιά εξαπλώθηκε γρήγορα κινούμενη, όπως έμαθε, με 120 χιλιόμετρα την ώρα και με άνεμο δυτικό, κάτι σπάνιο για την περιοχή. Έτσι, «φεύγοντας από κορφή σε κορφή», πέρασε την Μαραθώνος, που συνήθως λειτουργούσε ως αντιπυρική ζώνη.

Στον καταλογισμό της Δικαιοσύνης, ότι δεν είχαν γίνει οι απαιτούμενες ενέργειες καθαρισμού στην αντιπυρική περίοδο, ο Ηλίας Ψινάκης τόνισε πως υπήρχε ειδική μέριμνα του δήμου με στόλο οχημάτων και εργαλείων, που, όπως είπε, δημιούργησε, για κοπή και συλλογή ξύλων και χόρτων. Ωστόσο διευκρίνισε, πως το Μάτι «εδώ και 80 χρόνια είναι δασικό. Δεν μπορείς να κόψεις ούτε κλαδί χωρίς την άδεια του δασαρχείου. Πάντα φοβόμασταν για το Μάτι και το δάσος του Σχοινιά. Οι κάτοικοι του Ματιού ζητούσαν να κόψει ο δήμος πεύκα που ακουμπούσαν στις στέγες τους. Το δασαρχείο απαγορεύει να ακουμπήσουμε ούτε κλαδί και στέλναμε τα αιτήματα στο δασαρχείο».

Σε πολλές ερωτήσεις της προέδρου και του εισαγγελέα, ο -τότε- δήμαρχος παρέπεμπε στον συγκατηγορούμενό του αντιδήμαρχο κ. Θανασιά, ενώ, σε κάποιο σημείο της απολογίας του, είπε χαρακτηριστικά: «Συγγνώμη που μιλάω απλά, αλλά έτσι μπορώ να μιλήσω καλύτερα. Δεν είμαι σαν την κυρία Δούρου με τους νόμους κι αυτά».

Ο κ. Ψινάκης τόνισε πως, για το θέμα της οργανωμένης απομάκρυνσης, αρμόδια είναι η Πυροσβεστική, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Δεν μπορεί ο δήμαρχος και, στην συγκεκριμένη περίπτωση η περιφέρεια, να πάρει τους πολίτες από κάπου και να τους πάει κάπου αλλού. Δεν είχαμε ούτε προφορική εισήγηση από κανέναν! Σε ό,τι μας ζητήθηκε ανταποκριθήκαμε τάχιστα. Μας ζητήθηκαν δύο λεωφορεία για να εκκενωθεί ένα γηροκομείο και αμέσως ανταποκριθήκαμε. Στην Κινέτα έγινε εισήγηση και την αδειάσανε».

Είπε, επίσης, πως στην πρώην αμερικανική βάση «μας ήρθαν 2.500 άνθρωποι με το μαγιό εκείνο το βράδυ. Υπήρχε προεργασία. Ο δήμος ήταν έτοιμος. Είχαμε ακόμη και ψυχολόγους».

  • Προέδρος: Είχατε κάνει ασκήσεις πολιτικής προστασίας;
  • Κατηγορούμενος: Άσκηση γινόταν πρακτικά. Είχαμε 120 πυρκαγιές εκείνο το καλοκαίρι και 40 μετά το Μάτι.
  • Πρόεδρος: Εσείς χωρίς καταγγελίες πολίτη επικοινωνούσατε με δασαρχείο;
  • Ηλ. Ψινάκης: Βεβαίως! Εμείς κάναμε αγώνα να αποχαρακτηριστεί το Μάτι από δασική περιοχή! Καταρχάς οι δρόμοι ήταν κάτι στενά δρομάκια. Γι’ αυτό κάηκαν οι άνθρωποι! Το φοβόμασταν πάντα αυτό!
  • Ακροατήριο: Τι λέει; Ντροπή! Ντροπή!

Ο αντιδήμαρχος Μαραθώνα κ. Θανασιάς δήλωσε πως ο δήμος ήταν σε πλήρη ετοιμότητα εκείνη την ημέρα, πλην όμως, όπως ανέφερε, για πολλή ώρα δεν είχαν ενημέρωση από την Πυροσβεστική. «Ουδεμία ενημέρωση ούτε για την επερχόμενη καταστροφή, ούτε για να ζητήσει την συνδρομή μας».

Ο κατηγορούμενος, περιγράφοντας την κατάσταση που είδε όταν ανέβηκε ο ίδιος στο Νέο Βουτζά γύρω στις 7 το απόγευμα, αναφέρθηκε σε «βιβλική καταστροφή» και «σκηνικό ταινίας τρόμου». Είπε επίσης πως στήθηκε αμέσως κέντρο για τους πληγέντες, όπου υποδέχθηκε πολίτες παρέχοντας ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, νερά και φαγητό και πως από την επόμενη ημέρα ο δήμος δούλεψε για την αποκατάσταση των ζημιών, αλλά μέσω και χορηγιών που έλαβε για την ανακούφιση των πληγέντων.

Η απολογία του κ. Θανασιά θα συνεχιστεί την ερχόμενη Δευτέρα, 29 Ιανουαρίου, ενώ, κατόπιν, θα ακολουθήσουν οι απολογίες του τότε δημάρχου και του αντιδημάρχου του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου και του τότε δημάρχου Πεντέλης. Τελευταίος κατηγορούμενος θα απολογηθεί ο ηλικιωμένος που φέρεται να προκάλεσε την καταστροφή με φωτιά που είχε βάλει για να κάψει χόρτα.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This